M-am gândit că ar fi
bine să dau o utilitate albuşurilor de ou păstrate la congelator.
Dacă tot aveam şi nucă
,de la grădină,am pregătit aceasta prăjitură .
Pentru umplutură am
preferat o cremă de vanilie cu lamâie.
Straturi de blat crocant
cu nucă,cremă de vanilie acrişoară ,nucă şi caramel.Ce poate fi mai bun?
Ingrediente:
Foi de bezea cu nucă(tava
de 35x28 cm):
10 albusuri de ou
14 linguri zahar
100 g amidon alimentar
Sucul de la ½ lamâie
Sare
Zahar vanilat
250 g nuca prajita,tocata
grosier
Crema de vanilie şi lamâie:
4 galbenusuri de ou
5 linguri zahar
1 plic budinca vanilie(sau
100 g amidon)
500 ml lapte
100 g unt 82% grasime
Sucul de la ½ lamâie
Pentru caramel:
6 linguri zahar
Pentru nuca
caramelizata:
100 g nuca tocata
7 linguri zahar
Am mai folosit 200 ml smântâna
pentru frisca
Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi
crema,ca sa se raceasca.
Am mixat galbenusurile
cu zaharul,am adaugat sucul de lamâie,praful de budinca,lapte cât sa diluez
totul.
Restul laptelui l-am pus
pe foc.Când s-a înfierbîntat,am luat vasul de pe foc si am pus crema de
oua,amestecând cu un tel pentru a nu obtine cocoloase.
Am pus vasul iarasi pe
foc pâna s-a îngrosat.
Am luat de pe foc si cât
a fost fierbinte am încorporat untul taiat cubulete.
Am pus o folie direct
peste crema si am lasat-o sa se raceasca.
Am pregatit apoi foile
din bezea.
Eu am pregatit toata compozitia
odata si am copt 3 foi.
Nuca am prajit-o apoi am
taiat-o.
Am mixat albusurile
foarte bine cu un praf de sare si am adaugat apoi pe rând zaharul.La final
sucul de lamâie.
Am pus nuca taiata si
amidonul si am amestecat usor pentru ca spuma obtinuta sa nu se lase.
In tava pregatita cu hârtie
de copt,am pus o treime din compozitie si am copt 20 de minute la 180 de grade.
La fel am procedat cu
celelalte doua foi.
La-am lasat sa se
raceasca.
Am caramelizat 6 linguri
de zahar si am pus peste doua dintre foi.
Am pregatit si nuca
caramelizata,cea care am pus-o deasupra prajiturii.
Am caramelizat 7 linguri
de zahar,când a capatat culoarea chihlimbarului am adaugat nuca.
Am rasturnat apoi pe o hârtie
de copt.Când s-a racit,am tocat-o la
robot.
Am asamblat apoi
prajitura.
Pe prima foaie
caramelizata,am pus un strat de crema de vanilie,a doua foaie
caramelizata,crema de vanilie si un strat de frisca.
A treia foaie,crema de
vanilie,frisca si nuca caramelizata.
Am lasat la frigider
peste noapte,apoi am servit.
S-aveţi poftă !!!!