Zilele acestea blogul
meu face 4 anişori,aşa că merita să-l sărbătoresc.
Am ales o combinaţie de piersici şi ciocolată şi am încercat
pentru prima oară glazura oglindă.Pentru glazură m-am inspirat de la Laura,însă
mai am mult de muncit la ea.
Date fiind condiţiile,nu
am reuşit sa fac cine ştie ce poze secţiunii tortului.
Si pentru ca aniversam
blogul “Bucate ,vorbe şi arome”,vă mulţumesc celor care mi-aţi trecut pragul,aţi
lăsat o apreciere sau aţi încercat reţetele mele.
Ingrediente:
Blat(forma cu diametrul
de 20 cm):
3 oua
90 g zahar
90 g faina
Sare
Mousse de ciocolată:
400 g ciocolata
250 g mascarpone
100 g unt 82% grasime
500 ml smântâna pentru frisca 32%(Dorna am folosit
eu)
100 g zahar pudra
6 foi gelatina(12 g)
1 lingurita rom
(optional)
Mousse de piersici:
1 borcan compot de piersici(800 g)
200 ml smântâna pentru
frisca
4 foi gelatina
Sirop:
200 ml apa
3 linguri zahar
Zeama de lamâie
Glazura oglinda:
70 g ciocolata alba
150 ml apa
150 g zahar
100 ml smântâna pentru
frisca
3 foi gelatina
Colorant rosu si
portocaliu
Dantela de ciocolata:
100 g ciocolata 72%
cacao
30 g unt
1 lingura frisca sau
lapte
Am mai folosit dulceata
de zmeura si ornamente de la Dr.Oetker
Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi
mousse-ul de piersici.
De fapt l-am pregatit cu
o zi înainte ,ca sa se întareasca sufficient.
Am folosit o forma de
tort cu pereti detasabili, cu diametrul de 18 cm.
Am pus celofan în
interiorul formei.
Gelatina am
hidratat-o cu putina apa rece.
Am pastrat 3 jumatati de
piersici,iar restul le-am pasat cu ajutorul blenderului Breville.
Am incalzit piureul de
piersici,am pus gelatina scursa de apa si am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Am lasat sa se
raceasca,apoi am pus-o la frigider.
Am mixat smântâna pentru
frisca.Când piureul de piersici s-a mai întarit,l-am amestecat cu frisca si
piersicile pastrate,taiate bucati.
Am pus mousse-ul în tava
pregatita,am acoperit cu o folie si am lasat-o la frigider pâna a doua zi.
Daca nu aveti suficient timp,puteti
sa puneti tava la congelator pentru 2 ore.
Am pregatit apoi blatul
de tort.
Am mixat ouale întregi
cu un praf de sare si zaharul pâna când si-au triplat volumul si compozitia a
devenit ca si o crema.
Am adaugat faina în doua
reprize,amestecând usor cu o paleta,având grija sa nu pierdem aerul din
compozitie.
Am turnat compozitia în
tava cu diametrul de 20 cm,tapetata cu hârtie de copt.
Am pus la cuptor la 180
de grade pentru 35 minute.
Puteti sa verificati
dupa 25 de minute daca nu este copt.
Am lasat blatul sa se
raceasca în cuptor dupa ce am oprit cuptorul.
Apoi l-am scos pe un
gratar.
Pentru mousse-ul de
ciocolata am încalzit 400 ml smântâna pentru frisca.
Când aceasta a ajuns la punctul
de fierbere,am luat vasul de pe foc si am pus ciocolata rupta bucati.
Am hidratat gelatina cu
putina apa rece.
Când ciocolata s-a
topit,am amestecat cu un tel pâna am
obtinut o compozitie omogena.
Am scurs gelatina de apa
si am pus-o peste ciocolata.Am amestecat pâna ce gelatina s-a încorporat.
Am mixat smântâna pentru
frisca ramasa.
Am mixat crema
mascarpone cu zaharul pudra,apoi am pus-o peste crema de ciocolata.
La final am încorporat
si frisca batuta.
Am pus si romul.
Am lasat-o la frigider pâna
am asamblat tortul.
Pentru sirop am fiert
toate ingredientele.
Am asezat blatul de tort
pe un platou si am pus în jurul lui un inel reglabil.
Am însiropat blatul si
am pus un strat de dulceata de zmeura,apoi un strat de mousse de ciocolata.
In mijlocul blatului am
asezat mousse-ul de piersici.
In spatiul ramas pe
margine (2cm) am pus mousse de ciocolata ,apoi iar un strat deasupra.Am pus la
frigider pâna ce s-a întarit.
Am pregatit apoi
glazura.
Am hidratat gelatina în
apa rece.
Am pus sa fiarba apa cu
zaharul,pâna ce s-a topit zaharul.
Am luat vasul de pe
foc,am adaugat ciocolata rupta bucati,frisca si gelatina scursa de apa.
Am lasat sa se
raceasca,amestecând ca sa nu se formeze pojghita.
Am luat câteva linguri
de glazura si am amestecat-o cu colorant rosu si alte câteva linguri cu
colorant portocaliu.
Când glazura a fost usor
calduta am turnat-o deasupra tortului.Mai întâi cea alba,apoi am pus si rosu si
portocaliu,amestecându-le usor.
Am pus iarasi la
frigider sa se închege si glazura.
Intre timp am pregatit
dantela de ciocolata.
Puteti sa folositi o
banda de hârtie de copt cu lungime suficienta
ca sa îmbrace marginea tortului sau o
folie acetat.
Am topit ciocolata cu
untul si frisca pe baie de aburi.
Apoi,cu ajutorul unui poş,am
desenat cu ciocolata diverse modele pe
folia pregatita.
Când ciocolata s-a întarit
suficient ca sa nu curga,am lipit-o cu grija pe marginea tortului.
Am mai lasat la frigider
sa se întareasca,apoi am scos usor folia.
Cred ca e mai lunga
reteta decât timpul de preparare,dar am încercat sa explic cât mai bine.
S-aveţi poftă !!!