In zilele
răcoroase,parcă cel mai bine se potriveste un „dulce” din aluat dospit.Ce poate
fi mai minunat decât mirosul plăcut ce se risipeşte din cuptor,miros de aluat
copt,nucă şi scorţişoară.
Nu sunt eu mare specialistă în
aluaturi,dar cel cu iaurt este foarte pufos.Nu am reuşit nici să le dau o formă
prea frumoasa dar aceasta nu a diminuat cu nimic gustul lor delicios.
S-a potrivit de minune să avem şi
liliac înflorit şi asta tare m-a bucurat.
Ingrediente:
2 oua
Aproximativ 200
ml lapte
1 lingurita Sare
2 linguri zahar
brun
scorţişoara
Gem de caise
Un galbenus
+lapte pentru uns
Mod de preparare:
Pentru început
,am preparat o maia din drojdie,o lingurita de zahar,o lingura de faina si
putin lapte caldut.Am lasat-o sa dospeasca.
Faina am
amestecat-o cu sarea si zaharul,am pus maiaua,ouale,iaurtul si apoi am
framântat cu laptele caldut(atentie,laptele nu trebuie sa fie fierbinte).
Am framântat pâna
am obtinut un aluat elastic care se desprinde de pe peretii vasului.
Am pus aluatul
într-un vas uns cu putin ulei(se va desprinde mai usor de vas),am acoperit cu
un şervet curat si am lasat sa dospeasca în loc caldut.
Dupa ce a
dospit,am luat bucati de aluat pe care le-am întins dându-le o forma ovala
(elipsoidala),le-am uns cu unt,le-am presarat cu nuca amestecata cu zaharul si
scortisoara,apoi am facut câteva taieturi pe lungime.
Le-am rulat oblic
si apoi le-am dat forma de melc.
O parte le-am uns
cu gem de caise si le-am presarat cu nuca.
Dupa ce le-am pus
în tava,le-am acoperit cu un prosop si le-am mai lasat sa dospeasca 15 minute.
Le-am uns cu
galbenus amestecat cu putin lapte.
Am pus tava în
cuptor la 180 de grade aproximativ 20 de minute.
Repriza a
doua,ceva mai mult,ca am uitat putin de ele.Voi sa nu faceti asta, verificati
doar când este copt aluatul.
Poftă bună !!
Pfoaiiiiii!
RăspundețiȘtergereRita,pfoaaaaaai am zis si eu la painea ta :)))))
ȘtergereMai, ca sa vezi pozna ! Cınd am vazut reteta am crezut ca ai ınceput sa postezi pe un alt blog. Nu am greşit. E un alt blog şi pe deasupra mai e şi al tau. Nici nu ştii cıt ma bucur pentru tine. Sa fie ıntr-un ceas bun ! Altceva nici nu mai e nevoie sa-ti urez . Retete ai cu duiumul, succes deja ai, mai ramıne sa-ti urez spor la treaba, doar. Te felicit şi te ımbratişez cu drag. :*
RăspundețiȘtergereMultumesc Meryem.Ete c-am urnit si eu treaba,dar mai am de lucru inca si nici nu ma prea pricep cu chestiile astea tehnice si informatice.Nici timp nu prea am la dispozitie.Dar s-o gasi un loc si pentru noi in blogosfera asta.Pupici si de la mine si multumesc de gandul bun.
ȘtergereFoarte bune aceste pufosenii. Pup!
RăspundețiȘtergereMultumess Rocsi :-*
ȘtergereSunt super frumoase....
RăspundețiȘtergereIn ultimul timp,am inceput sa indragesc si aluaturile dospite,chiar de stau mai departe de ele :))))
Ștergere