Pages - Menu

luni, 30 iunie 2014

Pizza rapidă la tigaie


Imi place foarte mult pizza,dar foarte rar îmi iese blatul aşa cum l-aş vrea.Si mai este şi aspectul că aş dori să fie ca şi când mergi la pizzerie şi comanzi şi eşti servit rapid.
             Aşa că mare mi-a fost bucuria când am găsit pe blogul prietenei mele Luminiţa Sunar ,exact ceea ce vroiam eu.O pizza care poate fi gata în maxim 20 de minute,pe care punem ce dorim noi,are un blat pufos sau mai crocant,diferenţa o fac doar câteva minuţele.
           Eu am pus pe blat şuncă,ciuperci,bacon,legume în amestec congelate şi caşcaval bineînţeles.
          Mai bine vă povestesc cum am pregătit pizza,altfel o să vă speriii cu atâta poveste şi veţi crede că e o reţetă complicată.



          Aşadar pentru această operaţiune,avem nevoie de următoarele ingrediente:

1 ou
3 linguri iaurt
1 lingura si jumatate de ulei
1/2 plic praf de copt
Jumatate lingurita sare
7-8 linguri faina
Ketchup
Oregano,busuioc sau ce alte condimente va convin
unt pentru uns tigaia
o tigaie cu capac

Pentru topping eu am folosit şunca,ciuperci,cubuleţe de bacon puţin prajite,cateva legume,cascaval.
Puteti sa puneti deasupra blatului ceea ce va este voua pe plac.



Aceste ingrediente sunt suficiente pentru o pizza pregatita în tava de 30cm.Eu am avut o tigaie mai mica, de 24 cm,asa ca am folosit doua tigai.
De preferat este o tigaie antiaderenta.
Deasupra pe acest blat puteţi să folosiţi orice ingrediente vă sunt pe plac.Eu am folosit şunca,ciuperci,cubuleţe de bacon puţin prajite,amestec de legume congelate,pe care le-am fiert puţin. Deasupra am razuit cascaval.
Pentru foaia de blat veţi proceda în felul urmator:
Pregatiti tigaie.Obligatoriu o ungeti cu unt,nu cu ulei.

Amestecati oul cu iaurtul si uleiul apoi faina amestecata cu sarea si praful de copt.
Adaugati faina treptat,pâna obţineţi o compoziţie mult mai groasa decât cea de clatite,care curge mai greu de pe tel dar nici nu ramâne înţepenită pe acesta,exact cum vedeti în poza.

Nu este cazul sa amestecati prea mult,doar pâna la omogenizare.
Puneti compozitia astfel obţinuta în tigaia pregatita,deasupra puneti ketchup si apoi restul ingredientelor,sunca,ciuperci sau ce altceva puneţi.Condimentati.




Razuiti cascaval.
Acoperiti tigaia cu capac si puneti pe ochiul mare al aragazului dar cu focul dat la minim.
In nici un caz nu deschideti capacul în primele 10 minute,doar daca focul nu a fost corespunzator si miroase a ars.
Dupa 10-12 minute,ridicati capacul si verificati daca blatul este copt pe partea de jos.
Aveti mare grija ca se arde foarte usor daca nu sunteti atenţi.
Intr-una dintre tavi eu am obtinut o pizza mai mult decât crocanta,probabil si pentru ca acea tava nu era antiaderenta si blatul a fost ceva mai subtire.
Când blatul este suficient de crocant pentru gustul dumneavoastra,scoateti pizza din tigaie si o serviti fierbinte.
Nu-i aşa că e o reteta rapida şi uşoară?

Vă doresc poftă bună !!!!!


joi, 26 iunie 2014

Tartă cu urdă şi coacăze roşii


            Cât de greu îmi e să mă hotărăsc acum când sunt atâtea fructe la piaţă.Am luat zmeură şi coacăze roşii,aşa că le-am combinat pe cele din urmă cu nişte urdă bună şi dulce.Voi puteţi la fel de bine să folosiţi brânză de vacă ori alt fel de brânză.
Pe mine dulcele acesta m-a dus cu gândul direct pe plajele însorite,mai ales într-o zi aşa călduroasă.




Pentru foaia de tarta:
500 gr faina
170 gr unt rece
50 gr zahar
3 linguri smântâna
2 galbenusuri de ou
O lingura otet
5 gr praf de copt
O lingurita sare
Coaja de lamâie
Pentru umplutura:
300 gr urdă (sau brânza de vaca)
300 gr iaurt grecesc 10% grasime
100 gr unt
100 gr zahar
Coaja si zeama de lamaie
Esenta de vanilie
2 oua
5 linguri griş
250 gr coacăze roşii+o lingura zahar
Zahar pentru pudrat


Pregatim foaia de tarta.
Cernem faina într-un bol,adaugam zaharu,sarea si praful de copt.
Intr-un alt bol amestecam galbenusurile cu otetul si smântâna..
Peste faina pune bucatelele de unt rece si amestecam repede pâna obtinem o compozitie nisipoasa.
Punem amestecul de ou si smântâna.Amestecam doar pâna se omogenizeaza totul,nu mai mult.Acoperim cu o folie bila de aluat si lasam la frigider o ora.
Scoatem coca si întindem o foaie,suficient de mare cât sa îmbracam si peretii formei.Pastram o parte pentru formele de deasupra tartei.
Punem tava la frigider pâna pregatim umplutura.
Pentru umplutura,amestecam urda cu doua linguri de zahar,vanilia si coaja de lamâie.Adaugam apoi iaurtul.
Separam albusurile de galbenusuri la cele doua oua..
Mixam untul cu restul de zahar pâna devine o crema pufoasa.Adaugam pe rând galbenusurile.
Punem apoi branza în crema de unt,grisul  si la final albusurile batute spuma cu un praf de sare.
Coacazele le punem cu o lingura de zahar,putin înainte de a le adauga în umplutura.

Scoatem tava de la frigider,punem jumatate de umplutura,asezam un strat de coacaze,apoi mai punem umplutura si iar coacaze.

Pe margine am pus niste floricele de aluat,ca sa fie frumoasa si ca sa evit ca umplutura(prea multa) sa dea pe dinafara.
Puneti tava în cuptorul preîncalzit,aproximativ 40 de minute,dar e util sa verificati când este coapta.

Lasam sa se raceasca în cuptor,apoi o punem la frigider.Pudram cu zahar si servim cu pofta….va garantez.

marți, 24 iunie 2014

Calator hai –hui – Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou





Dupa cum aţi observat poate,am fost iar plecata teleleu.Nu chiar asa departe,dar a fost tare frumos şi am vrut sa va împartasesc si voua frumusetea acestui loc,Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou.Daca veti ajunge în zona sa nu o ocoliti pentru ca merita vazuta. La iesirea mea anterioara,în drumul meu spre Cascada Valul Miresei ,am poposit la Gradina Zmeilor dar nu am vizitat si Gradina Botanica,din lipsa de timp.Mi-am propus atunci sa revin s-o vad,e un loc care nu poate fi vizitat pe fuga.
Planuisem sa mergem Duminica,desi toata saptamâna vremea a fost rece si ploioasa,am sperat ca vom avea vreme buna pentru aceasta incursiune.Gradina Botanica se întinde pe 24 de hectare,mare parte din suprafata fiind în aer liber. Dupa ce ne hotarasem de cateva ori si renuntasem aproape tot de atatea ori,am decis sa plecam cu speranta ca nu vom bate drumul degeaba.Am avut noroc sa lasam vremea urata si ploaia acasa pentru ca acolo timpul a fost deosebit de frumos.



Situata în orasul Jibou,judetul Salaj,Gradina Botanica a fost înfiintata în anul 1968 din intiativa profesorului Vasile Fati,în spatiul ocupat de un castel medieval,fosta resedinta a familiei Wesselenyi. Asa cum spuneam,gradina se întinde pe o suprafata foarte mare,cu suprafete plane dar si cu denivelari destul de mari. Regasim pe toata suprafata gradinii zone de interes,astfel sunt serele botanice,sectorul Amazonian, cele doua Gradini Japoneze,Gradina Romana,Complexul de acvarii,Rezervatia dendrologica si cea paleontologica,Parcul caprioarelor. Gradina Botanica din Jibou este unicul loc din tara unde creste si se cultiva în exterior nufarul amazonian.Acesti nuferi pot fi admirati in frumoasa Gradina Japoneza.Pentru ca nuferii au nevoie de o temperatura de 27 de grade Celsius,s-au montat in apa în care cresc serpentine racordate la panouri încalzite cu energie solara.Am fost deosebit de încântata sa surprind atât de frumos în poza frumusetea acestor nuferi.





Gradina Japoneza este simbioza naturii cu arta,elementele principale fiind apa,plantele,pietrele,cascadele,pomii si podetele,vegetatia ocupând un rol secundar.Astfel pinii simbolizeaza forta caracterului,prunii ornamentali simbolizeaza paradisul,bambusul simbolizeaza prietenia iar nuferii puritatea spirituala.Pestii viu colorati întregesc frumusetea acestui loc.












Sub forma unor globuri imense de sticla pot fi admirate o diversitate mare de plante din toate soiurile.Mi-a placut ca era o temperatura atat de placuta chiar si acolo în sere. Intr-o aripa a cladirii se afla cele 23 de acvarii de apa dulce si sarata,cu o varietate foarte mare de pesti.Mi-au placut foarte mult,erau atât de frumosi,de colorati si de jucausi.










Printre speciile de pesti gasite aici as putea enumera temutul Pirania,Porcul de mare cu ţepi,pestele chirurg,Nisetrul,Pastruga,Rechinii de apa dulce,pestii neon,crapul japonez,pestele fluture ,pestele clovn,pestele înger si multi altii.
 Situl paleontologic al Gradinii face parte din ansamblul fosilier lacustru „Calcarele Ronei” .Aici s-au descoperit cele mai vechi fosile de vertebrate tertiare ale Europei orientale.
 In partea mai înalta si împadurita cu stejar a Gradinii gasim Parcul Caprioarelor care adaposteste 14 caprioare de diverse vârste,precum si câteva exemplare de porci mistreti.




 Cred ca cel mai bine este sa va las în compania imaginilor frumoase surprinse în acest loc.