O prăjiturică
foarte bună,care se apropie destul de mult ca şi gust de cel al
cozonacului.Prăjitura asta o aveam de mult pe lista de aşteptare şi mă bucur că
i-a venit în sfârşit rândul.
Totuşi ,dacă ar fi s-o refac,aş
renunţa la glazura de ciocolată şi aş pudra-o cu zahar.
Ingrediente:
Foi (4 foi în tava de 38x25 cm):
2 oua
O lingurita sare
Vanilie
Coaja rasa de
lamâie
Umplutura:
1 borcan gem de caise (aproximativ 400 g )
Glazura:
O lingura zahar
pudra
Frisca lichida
cât să subţieze ciocolata
Mod de preparare:
Mai întâi am
pregătit aluatul pentru foi,deoarece trebuie sa stea la dospit.
Toate
ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Drojdia am
amestecat-o cu o lingurita de zahar si am amestecat ca sa se lichefieze.
Untul l-am mixat
cu zaharul pudra,am adaugat apoi câte un ou,mixând în continuare.
In continuare am
adaugat drojdia,smântâna ,faina amestecata cu sarea si aromele.
Initial pusesem 500 g faina,dar mi s-a parut
prea putina,asa ca am mai adaugat 250
g .
Rezulta un aluat
destul de „consistent” pe care l-am lasat la dospit 40-50 de minute.
Cât timp a dospit
aluatul pentru foi,am macinat nuca si am amestecat-o cu zahar.
Am tapetat tava
cu hârtie de copt si am mai taiat o hârtie de dimensiunea tavii,de care m-am
ajutat pentru a transfera foile în tava.
Dupa ce aluatul a
dospit,l-am împartit în 4 parti,pentru cele 4 foi.
Am întins fiecare
foaie pe hârtie,am presarat cu faina ,am rulat-o împreuna cu hârtia pe facaleţ
si am transferat-o în tava.
Am asezat-o
astfel încât hârtia sa ramâna deasupra,apoi am desprins hârtia de pe foaie.
Am pus un strat
de gem si am presarat nuca.
Am pus urmatoarea
foaie,la fel ca si pe prima si tot asa cu celelalte doua foi.
Foaia de deasupra
am înţepat-o cu o furculita.
Am mai lasat tava
acoperita cu un prosop curat înca 30 de minuta ca sa mai dospeasca.
Am pus tava la
cuptor,la 180 de grade timp de 40-45 minute.
Este util sa
verificati cu o scobitoare când este coapta.
Am lasat sa se
raceasca si apoi am pregatit glazura.
Ciocolata rupa
bucati,am pus-o pe baie de aburi,am adaugat o lingura de zahar pudra si frisca
pana la consistenta potrivita.
Am pus peste
prajitura racita.
Am taiat dupa ce
glazura s-a întarit.
S-aveţi
poftă !!!!
Cu siguranta este o prajitura foarte buna!
RăspundețiȘtergereAsa este Rocsi.E foarte buna.Pupici
ȘtergereO prajitura cu care eu am crescut. Glazura la asta e buna cea facuta la rece cu zahar pudra, cacao ulei si apa. Adica zic si eu cum o am de la mama :)). Arata minunat si de buna stiu ca e buna ca nu are cum altfel daca e facuta de tine :-*
RăspundețiȘtergereMultumesc Timea :-* Asa cum am scris in reteta,eu as face-o chiar fara glazura.E foarte buna.
Ștergere