Nici nu ştiu de unde a început toată
nebunia asta.Adică ştiu,de la prietenele mele de pe Facebook care au
început s-o pregăteasca pornind de la
reţeta de ştrudele a Gabrielei Ghitoi(GabrielaCuisine),a pregătit-o
Cristina,Luminiţa a mai completat cu
varianta ei,apoi a pregătit-o şi Brigytte si Mona bineînţeles.Deci cum era să
stau eu deoparte,mai ales că mama nu a vrut prăjitură cu cremă,că eu pusesem
ochii pe o prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie pregătită de Miha Simiuc.Sigur
ca eu m-am abătut puţin de la reţetă,dar cu siguranţă voi reveni să fac exact
reţeta Gabrielei.Ideea este ca eu în loc să pregătesc pentru uns o ciulama din
faina şi ulei,am amestecat untul moale cu făina.Rezultatul nu este acelaşi dar
cu siguranţă este un aluat foarte fraged.
Dar parcă nu era de ajuns prăjitura cu
măr,am pregătit şi ştrudel cu fructe de pădure dacă tot e plină piaţa acum.Pe
lângă afine şi zmeură am mai cumpărat mere,pere şi prune,deci mâncăm şi fructe
nu doar prăjituri.
Eu am pregătit aceeaşi cocă pentru
prăjitură şi ştrudel dar am să scriu ingredientele pentru fiecare separat.
Ingrediente:
Pentru cele doua foi:
100 ml ulei
200 ml apa
minerala
Un praf de sare
Vanilie si coaja
de lamâie daca va fi o umplutura dulce(in cazul meu au fost mere)
Pentru uns:
O lingura zahar
brun
Pentru umplutura:
4 linguri de
zahar(sau mai mult daca merele nu sunt foarte dulci)
100 ml vin alb
100 ml apa
1 plic budinca
vanilie sau 3 linguri amidon
1 lingurita
scortisoara
Vanilie
Mod de preparare:
Am pregatit mai
întâi maiaua.Am amestecat drojdia(care trebuie sa fie la temperatura camerei,la
fel ca toate celelalte ingrediente) cu zaharul faina si putina apa calduta si
am lasat-o sa se „umfle”.
Am cernut faina
într-un castron ,am pus sarea,am turnat maiaua,am amestecat,apoi am adugat
uleiul si apa minerala.
La urma am pus
aromele,adica vanilia si coaja de lamâie.
Am framântat pâna
s-au omogenizat toate ingredientele si am obtinut un aluat care s-a dezlipit de
peretii vasului.
Am lasat aluatul
sa se odihneasca 20 de minute(chiar mai mult pentru ca ma luasem cu ceva
treaba).
Untul moale l-am
amestecat cu faina.
Am întins o foaie
subtire de aluat,fara sa presar faina pe blat.Se întinde foarte usor,desi
faptul ca a fost teribil de cald nu m-a ajutat deloc.
Am uns apoi cu
unt si am presarat zahar brun.
Am îndoit apoi
marginile aluatului asa cum se vede în imagini,am pliat apoi în trei ca si o
carte si apoi iarasi în trei.
Am pus aluatul la
frigider pentru jumatate de ora,timp în care am pregatit umplutura de mere.
Am curatat
merele,le-am scos cotoarele si le-am taiat felii,nu foarte subtiri dar nici
prea groase.
Am preferat
aceasta varianta decat sa le razuiesc.
Am amestecat
merele cu zaharul,am pus vinul si apa si am pus cratita sa fiarba la foc mic.
Dupa ce s-au înmuiat
putin am pus praful de budinca pe care l-am dizolvat cu putina apa.
Am amestecat pâna
când am obtinut consistenta dorita.
Am adaugat
vanilia si scortisoara.Am lasat sa se raceasca.
Am scos aluatul
de la frigider,am împartit în doua si am întins doua foi.
Am pus prima
foaie în tava în care am pus hârtie de copt,am pus umplutura de mere,apoi cea
de-a doua foaie.
Am înţepat foaia
cu o furculita,apoi am pus tava la cuptor.
Primele 15 minute
am lasat temperatura la 200 de grade,apoi am redus la 180 de grade.
Am lasat-o la
cuptor cam 35 de minute,dar e util sa verificati cu o scobitoare când este
copt(daca scobitoarea iese curata,prajitura este gata).
Am feliat-o dupa
ce s-a racit.
S-aveţi poftă
!!!!
Ce îmbietor arată, tu, Die. Parcă le simt mirosul, chiar dacă sunt dincolo de ecran, chiar de sunt la sute de km distanţă. Bun!
RăspundețiȘtergereMultumesc de aprecieri Padre.Chiar e foarte buna.
ȘtergereFoarte interesanta reteta, imi plac mult si aluatul si umplutura, vreau sa le incerc si eu :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona.Eu nu am respectat intocmai reteta fetelor.Ele au folosit ulei nu unt si le-au iesit foile mai "foite",dar eu ma declar multumita de rezultat.Foarte mult mi-a placut umplutura.
Ștergere