Nu am fost curioasă până acum ce gust
are fructul pasiunii.Mare păcat,chiar mi-a plăcut mult.
De ceva vreme
cumpărasem sirop cu fructul pasiunii şi azi i-a venit vremea să prepar cu el un
desert delicios.
S-a potrivit de
minune combinat cu crema mascarpone şi un blat pufos cu cacao şi miere de
albine.Cred că de aceea prăjitura s-a transformat în tort,chiar dacă nu aveam
nimic special de sărbătorit.
Cel mai mult mi-a
plăcut că a fost puţin acrişor şi dulce exact cât să fie pe placul nostru.
Ingrediente:
Pentru blat (forma cu diametrul de 20 cm ):
5 oua
2,5 linguri faina
2,5 linguri griş
2,3 linguri cacao
2,5 linguri miere
de albine
1 plic praf de copt(10g)
100 ml lapte
100 ml ulei
Sare
Zeama de lamâie
Pentru crema de mascarpone si fructul pasiunii:
400 ml sirop
fructul pasiunii
1 plic budinca
vanilie(sau 2 linguri amidon din porumb)
300 ml frisca
lichida
2 linguri
smântâna 20% grasime
1 lingura miere
Vanilie
Zmeura congelata
(aprox.150 g)
Pentru crema de mascarpone si frisca:
250 ml frisca
lichida
2 linguri
smântâna 20% grasime
1 lingura miere
de albine
Am mai folosit
ornamente din zahar pentru ornat.
Pentru blat am
separat albusurile de galbenusurile celor 5 oua.
Am mixat
galbenusurile cu 100 g
zahar si am adaugat treptat laptele pentru a ajuta zaharul sa se dizolve.
Am pus apoi
mierea de albine,faina,grisul,cacaoa si praful de copt.
La final am
adaugat uleiul câte putin.
Albusurile le-am
batut spuma cu un praf de sare si zeama de lamâie.
Peste albusuri am
adaugat cele doua linguri de zahar.
Când spuma a
devenit ferma si lucioasa,am încorporat-o uşor în restul
compozitiei,ajutându-ma de o paleta.
Am pus compozitia
în tava ,pe care am tapetat-o cu hârtie de copt.
Am pus tava în
cuptor la 175 de grade pentru 40 de minute.
Intr-o tava de
prajitura ar fi fost suficiente 20-25 de minute,dar în tava asa mica s-a copt
mai greu.
Când scobitoarea
iese curata din blat,putem sa oprim focul si sa lasam blatul sa se raceasca în
cuptor.
Am pregatit apoi
cremele.
Eu am mixat
frisca pentru cele doua creme odata,apoi am împartit-o în doua.
Sau se poate mixa separat,pentru fiecare crema in parte.
Frisca am mixat-o
împreuna cu smântâna,iar spre final ,am pus mierea.
Am pus siropul sa
fiarba,budinca am diluat-o cu putina apa
rece.
Când siropul a
început sa fiarba,am adaugat budinca si am amestecat cu un tel pâna ce s-a
îngrosat.
Am oprit focul si
am lasat-o sa se raceasca.
Am mixat crema
mascarpone,am adaugat budinca racita,vanilia si apoi jumatate din cantitatea de
frisca.
Am lasat crema la
frigider sa se întareasca.
Am taiat blatul
de tort ,dupa ce s-a racit,în doua,pe orizontala.
Am pus deasupra
cel de-al doilea blat.
Am îmbracat
tortul cu crema de mascarpone si frisca si am decorat cu ornamente stelute.
Poftă bună !!!!
Superb arata, felicitari! Nici eu nu am facut pana acum desert cu fructul pasiunii, dar e pe lista :)
RăspundețiȘtergereEu cred c-o sa-ti placa Simona.Eu sunt cam reticenta la fructele astea exotice,dar mi-a placut,putin acrisor si foarte aromat.
Ștergere