Pages - Menu

luni, 15 decembrie 2014

Cozonacul mamei



              Am facut si eu cozonaci,dar nu se compara cu cei facuti de mama mea.O fi având ea vreun ingredient secret,căci cu siguranta sunt cei mai buni.Va dorim Sarbatori frumoase în continuare si un an mult mai bun ca cel care tocmai se încheie.



 Ingrediente:
Pentru aluat:

1 kg faina alba
4 oua
100 gr zahar
40 gr unt
30 gr drojdie
Lapte
Ulei
Un praf de sare
Vanilie
Coaja de lamâie
Praf de portocala

Umplutura:
400 gr nuca macinata
2 linguri zahar
Lapte caldut
Un ou pentru uns deasupra


Mod de preparare:
       Drojdia se amestecă cu o linguriță de zahăr ,o lingură de făină și puțin lapte călduț.Se lasă până când amestecul crește.Se separă ouăle.Gălbenușurile se mixează cu zahărul și vanilia.Albușurile se bat spumă și se pun peste gălbenușuri.
         Făină se amestecă cu puțină sare,se pune în vasul în care urmează să frământăm cozonacul.Se face o adâncitură la mijloc și punem amestecul de ouă,drojdia,untul topit și răcit,coajă de lămâie și praful de portocală.Amestecăm și frământăm cu lapte călduț(nu fierbinte).Aluatul va trebui să aibă o consistență potrivită,nici moale ,nici foarte vârtos.Cred că asta se învata în timp.Se frământă foarte foarte mult,ne mai ungem mână cu puțin ulei la frământat.Acoperim vasul cu un prosop și punemla dospit într-un loc călduț și fără curenți de aer.Lăsăm până când își dublează volumul.
         Nucă măcinată o amestecăm cu puțin zahăr și înmuiem amestecul cu puțin lapte .Eventual putem să punem și puțin rom.
         După ce aluatul a dospit,întindem câte o foaie și punem umplutura.Apoi rulăm.Împletim câte două rulouri și le punem în formă de cozonac.Mai lăsăm să crească şi în tavă.Apoi ungem deasupra cu ou și apoi punem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade.Lăsăm aproximativ 60 de minute.Timpul este relativ,în funcție de cuptor.
        Au ieșit doi cozonaci mai mari și unul mai mititel.
 

Sărbători frumoase!!!!


7 comentarii: