Cum spuneam a cam
început să-mi placă să fac pâine.Este incomparabil mai bună decât cea cumparată.Singura
mea problemă este faptul că nu putem consuma destul de repede o pâine şi dupa două zile îşi schimbă consistenţa şi
parcă devine „îndesată” chiar dacă nu se întăreşte.
De data
aceasta a fost o minunăţie de pâine
moale şi deosebit de pufoasa,am să revin să vă spun cum s-a păstrat.
Ingrediente:
300 ml apa
călduta
100 ml ulei
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
Faina am
amestecat-o cu sarea si am pus-o într-un bol.
Am facut o
adâncitura la mijloc,am pus zaharul,drojdia,putina apa calduta,am amestecat
drojdia,zaharul si apa si am acoperit cu putina faina.
Am lasat sa înceapa sa dospeasca drojdia.
Am început sa
adaug cam jumatate din apa calduta si am
framântat.
Am pus apoi
uleiul si restul de apa.
Trebuie sa avem
un aluat potrivit ca si consistenta,nici prea moale dar nici prea tare,astfel
încât sa puteti framânta usor.
Acum,as zice ca
asta e treaba de exercitiu,am stricat destule aluaturi pentru ca nu stiam exact
ce consistenta trebuie sa aiba.
Puteti sa mai
adaugati faina sau apa ,dupa caz.
Am framântat pâna
ce aluatul a devenit elastic si s-a desprins usor de peretii vasului.
A ajutat destul
de mult si uleiul din compozitie.
Am acoperit vasul
cu un servet si pus aluatul la loc
caldut sa dospeasca pâna si-a dublat volumul.
Am framântat
putin aluatul,l-am împartit în doua suluri pe care le-am împletit si le-am pus
în tava de chec unsa cu putin ulei.
Am acoperit iar
cu un servet curat si am lasat iar la dospit(de data aceasta,am pus tava
deasupra aragazului pentru ca aveam ceva în cuptor).
Am preîncalzit
cuptorul la 200 de grade si am pus tava la cuptor pentru 40 de minute.
Dupa 15 minute,am
redus focul la 180 de grade.
Dupa cele 40 de
minute,am scos pâinea din cuptor si am udat-o deasupra cu putina apa rece ca sa
se înmoaie coaja,apoi am acoperit-o cu un prosop.
Poftă bună să
aveţi !!!!
Si mie imi place sa fac paine in casa si asa cumspui tu nu se compara cu ce cumparam.
RăspundețiȘtergereEu deocamdata sunt la capitoulul experimente.Pe de alta parte,ma cam feresc sa fac prea des pentru ca e prea tentanta.
Ștergerestii bine ca sunt mare iubitoare a painii de casa, asa ca nu refuz o felie!
RăspundețiȘtergereStiu Dia.Problema e ca e "prea buna,prea ca ...acasa".Pupici
ȘtergereCea mai buna e painea de casa, nici nu exista comparatie cu cea din comert.
RăspundețiȘtergereCorect.Si nici macar nu putem gasi ca si scuza faptul ca nu avem masina de paine ca sa n-o facem.
ȘtergereSe pregateste foarte usor.