O prăjitură atât de gustoasă că nu am
cuvinte.A ieşit exact aşa cum o vroiam,blat foarte pufos de
pandişpan,cremă fină şi aromată de
portocale,bezea cu vişine,merişoare şi rahat,completată de glazura de ciocolata
cu aromă de portocală.Pandişpanul a fost cel mai pufos pe care l-am facut până
acum,crema a avut exact consistenţa dorită,iar bezeaua uscată,aromată şi foarte
crocantă.
Singurul lucru
care m-a nemulţumit a fost faptul că nu am reuşit să obţin o secţiune foarte
frumoasă.
Pentru pandişpan avem nevoie de:
7 oua
½ lingurita sare
Pentru bezea avem nevoie de:
5 albusuri
5 linguri faina
2 linguri amidon
alimentar
Un borcan de
visine pentru prajituri scurse de sirop
Merisoare uscate
Rahat taiat
cubulete
Sare
Pentru crema de portocale avem nevoie de:
5 galbenusuri
8 linguri zahar
1 plic budinca
vanilie
350 ml lapte
Zeama de la o
portocala
Vanilie
Coaja de
portocala
Pentru glazura de ciocolata avem nevoie de:
2 linguri ulei
O linguta miere
de albine
3-4 linguri de
lapte
Pentru decor:
Ciocolata alba si
stelute colorate
Prima data am
pregatit pandispanul care este deosebit de simplu,cu rezultate maxime daca
respectati câteva reguli.
Asa cum am
scris,pentru fiecare ou am folosit 30
g faina si 30
g de zahar.
Ingredientele
trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am folosit o tava
de 38x25 cm.
Am rezultat foarte multa compozitie,chiar daca
tava a fost foarte mare, a crescut asa de mult la cuptor ca ziceam ca da pe
dinafara.
Vom obtine un
pandişpan înalt si foarte pufos daca vom mixa ouale cu zaharul timp
îndelungat,astfel vom îngloba foarte mult aer în compozitie si nu vom deschide
cuptorul deloc în timpul coacerii.
Asadar am mixat
ouale cu zaharul la viteza maxima cam 15 minute fara oprire.
Puteti sa le
mixati chiar 20 de minute daca nu ati obtinut rezultatul asteptat.
Compozitia
trebuie sa creasca foarte mult în volum.
Eu am avut un vas
foarte mare dar la final abia daca mai ajungeam cu paletele mixerului pâna la
fundul vasului.
Dupa ce am
terminat de mixat ouale,am adaugat faina
amestecata cu un praf de sare câte putin ,amestecând usor cu un tel (sau
paleta) cu miscari circulare dinspre
centru spre margini.
Dupa ce am
încorporat toata faina,am pus compozitia într-o tava în care am pus hârtie de
copt,am batut putin tava de masa pentru a elimina excesul de aer si compozitia
sa se „aseze”.
Am pus tava în
cuptor la 180 de grade pentru 20-25 de minute.
Este gata când
capata o culoare aurie la suprafata si se desprinde de peretii tavii.
Este la fel de
important sa lasam pandispanul sa se raceasca lent în cuptor altfel se va lasa
foarte tare în contact cu aerul rece.
In aceeasi tava
am pregatit si blatul de bezea.
Fiindca am
asteptat ca pandispanul sa se raceasca,am pregatit crema.
Am mixat cele 5
galbenusuri cu zaharul,am pus laptele rece,praful de budinca si zeama de
portocala.
Am pus compozitia
pe baie de aburi amestecând cu un tel
pâna s-a îngrosat,apoi am lasat-o sa se raceasca foarte bine.
Untul l-am mixat
si am adaugat câte o lingura din crema de oua.
Am lasat crema la
frigider.
Pentru bezea,am
mixat albusurile cu un praf de sare.Am adaugat apoi zaharul câte o lingura pâna
am obtinut o spuma lucioasa si ferma.
Am adaugat în
compozitie visinele scurse foarte bine,rahatul si merisoarele,apoi am pus totul
în tava cu hârtie de copt.
Am copt bezeaua
la 150 de grade timp de 60 de minute.
Am lasat-o sa se
raceasca în cuptor.
Am ansamblat
prajitura,am pus pandispanul,peste el crema de portocale,apoi blatul de bezea.
Pentru glazura,am
topit ciocolata rupta bucati pe baie de aburi,am adaugat ulei,miere si lapte
pâna la consistenta dorita.
Am pus glazura
peste prajitura si apoi am lasat-o la frigider câteva ore sau chiar pâna a doua
zi.
S-aveţi pofta!!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu