La noi în Ardeal,ciorba de
fasole este o mâncare foarte consistentă,de cele mai multe ori nici nu avem
nevoie de felul doi lângă ea.Face parte din categoria ciorbelor gătite cu
rântaş,o ciorbă care nouă ne place foarte mult dar totuşi nu o facem prea
des.Dacă renunţăm la ciolan sau altă afumatură si smântană,poate fi o ciorbă de
post foarte bună. Cantităţile sunt orientative ,în funcţie de cât de „deasă” vreţi
să o faceţi mai puteţi adăuga apă sau să
scadeti cantitatea de fasole folosită.
De regulă.mama
pregăteşte această ciorbiţă,ea o face mult mai gustoasă,eu mai trebuie să
exersez.
Ingrediente:
Costita sau
ciolan afumat(500 g )
3 morcovi
1/2 radacina
ţelina
2 radacini
patrunjel
o ceapa uscata
sare,piper
marar si
patrunjel verde
Pentru rântaş:
o lingura ulei
o lingura faina
o lingurita boia
de ardei
150 ml suc de
rosii
apa
Smântână si ceapa sau ardei iute pentru servit
Mod de
preparare:
Fasolea o spalam
si o lasam în apa rece,de preferat peste noapte sau câteva ore.
Astfel se va
fierbe mai repede.
Fasolea am
fiert-o separat în apa cu sare si ceapa taiata marunt.
Separat am pus la
fiert ciolanul cu zarzavaturile.Aici nu am adaugat sare decat la final,afumatura
fiind si l sarata.
Cand fasolea a
fost aproape fiarta,am strecurat-o si am aruncat apa de pe ea,apoi am pus-o în
oala în care am fiert ciolanul cu zarzavaturile.
Intre timp am
pregatit rântaşul.
Intr-o cratita am
pus ulei,am adaugat faina si am calit-o foarte putin,apoi am adaugat
boiaua,sucul de rosii si apa cat sa se poata îngrosa faina,cred ca aproximativ
200 ml apa sunt suficiente.
Am pus rântaşul
în oala cu ciorba,am mai condimentat cu piper, de sare n-a mai fost nevoie.
La final am
adaugat verdeata.
Smântâna se poate
adauga si în oala cu ciorba,dar de preferat se serveste separat.
Puteti alege s-o
mâncati cu ceapa uscata,musai roşie sa fie,ceapa verde ori ardei iuţi.
Pofta buna!!!!
Fix la masa!!! Acum te-am "depistat" ca ai blog :P Sa-l stapanesti cu drag si sa-ti aduca o multime de vizitatori infometati!
RăspundețiȘtergereTe pup cu drag iubita!!!
Multumesc iubita.Ma bucur ca m-ai gasit.
ȘtergereNu prea am eu vreme sa ma ocup de blog,dar e ca si cum as avea o "casuta" a mea unde sa ma joc de-a bucataritul :))))
Te pup si eu iubita!
Tare frumos colorata si apetisanta e ciorbita ta, Dia, mi-ai facut pofta :) Neaparat cu ceapa o mananc si eu :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona.Cam calorica ciorba asta,dar din cand in cand musai s-o pregatim,
ȘtergereVai de mine si de mine, cum ma bagi in ispita cu bunatatea asta!
RăspundețiȘtergereAlina,merita incercata fara mustrari de constiinta. Pupici
ȘtergereN-am mai mancat o ciorba cu rantas de cand eram copil. Asa o prepara bunica si stiu ca era tare buna.
RăspundețiȘtergereNoi ulterior am scos rantasul, prajelile, de-aia nu mai ies mancarurile bune ca odinioara.
Meri,cred ca ar putea fi la fel de gustoasa si fara rantas.
ȘtergereAsa e doar mai satioasa.
Mie imi place si fara rantas.