Pentru că zilele acestea,în mediul virtual , a fost aşa
un fel de „epidemie” de caramel,aceasta fiind picatura care a umplut paharul ,am să vă scriu şi eu reţeta mea.
De altfel este o reţetă cât se poate de simplă,totuşi am
citit că există persoane care au întâmpinat dificultăţi în prepararea acestuia.
Eu cred că tot secretul
constă în ingredientele folosite,care sunt patru la numar: zahăr
tos,unt,smântână pentru frişcă/frişcă lichidă,sare.
Dacă zahărul este un ingredient obişnuit,untul trebuie să
fie de calitate şi să aibă cel puţin 80% grăsime,la fel şi smântâna pentru
frişcă va trebui să fie cu minim 30% grăsime.
Am specificat aceste lucruri pentru ca să obţineţi un
caramel fin şi mătăsos şi acesta să nu se brânzească.
Caramelul astfel obţinut se poate folosi ca atare pentru
topping(se poate chiar mânca direct din borcan),ori la prepararea cremelor sau
îngheţatei,ba am vazut chiar o glazură minunată de caramel.
Acestea fiind zise,zic să vă spun cum am preparat eu
caramelul, o porţie fiind de aproximativ 400 grame.
Se poate pastra la frigider într-un recipient(preferabil
din sticla) închis ermetic,pentru a fi folosit ulterior.
Ingrediente:
200 ml smântâna
pentru frişca 30% grasime
½ lingurita sare
Mod de preparare caramel:
Am pus zaharul într-o craticioara de inox cu fundul mai
gros,o folosesc mereu când caramelizez zaharul pentru ca nu se lipeste.
Am pus craticioara la foc mic.Am lasat zaharul sa se
caramelizeze,nu am amestecat,doar am mai scuturat câte putin cratita
pentru ca zaharul sa se caramelizeze
uniform.
In aceasta etapa va trebui sa fiti foarte atenti,sa
lasati zaharul doar pâna ce are culoarea chihlimbarului,adica usor
maroniu,altfel în câteva secunde zaharul se poate arde si va primi un gust
amarui.
Când zaharul s-a
caramelizat,am luat cratita de pe foc si am adaugat untul taiat cubulete.
Mare atentie sa nu va ardeti cu zaharul fierbinte.
Am pus craticioara din nou pe foc si am amestecat usor cu o lingura de lemn pâna ce compozitia
a devenit omogena si zaharul a început sa se înmoaie.
In aceasta etapa veti observa ca untul topit se va separa
de zahar,dar pe masura ce acesta se va topi cele doua ingrediente se vor
omogeniza.
Am luat iarasi de pe foc si am adaugat usor smântâna
pentru frisca.
Am pus iarasi pe foc si am lasat sa fiarba pâna ce
zaharul s-a topit complet si compozitia s-a îngrosat putin.
In acest moment am adaugat si sarea.
Sarea doar va accentua gustul caramelului,de aceea nu
trebuie sa exagerati cu cantitatea folosita.
Am pus cratita în care am pregatit caramelul într-un vas
mai mare în care am pus apa rece si am amestecat cu o lingura de lemn pâna ce
caramelul s-a racit.
Pe masura ce se raceste,el se va si îngrosa.
La fel se va întâmpla daca-l pastrati la frigider.
Daca aveti nevoie sa fie mai fluid,e suficient sa-l
puneti într-un vas cu apa fierbinte.
Poftă bună !!!
Heyyyy si tuuu, Brutus ;) Tare dulceee și faină epidemia provocata de Gaby Duceag ;)
RăspundețiȘtergereSi eu ,cum nu?
ȘtergereCa demult ma bantuia un desert cu caramel,doar imboldul imi lipsea :)))))