O bunătate este această tartă.Imi plac foarte mult perele,iar cele poşate
în vin roşu sunt delicioase,asta pe lângă faptul că au o culoare superbă.
Din vinul rămas după ce
am scos perele,am făcut un jeleu minunat pentru tarta mea.Reţeta este foarte
simplă,după cum veţi vedea.
Ingrediente:
Pentru blat(tava cu
diametrul 26cm):
5 oua
5 linguri zahar
3 linguri ulei
4 linguri cu vârf faina
1 lingurita praf de copt
Sare
Vanilie
Pentru perele poşate:
5 pere mai mari
300 ml vin roşu dulce
200 ml apa
5 linguri zahar
Un baton scortisoara
Miez de nuca
Pentru cremă:
200 ml frisca lichida
Pilos
200 g smântâna 30%
grasime (Solomonescu)
1 lingura miere de
albine
250 g mascarpone
Jeleu din vin:
Vinul ramas de la pere
Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi perele.Este chiar indicat
sa le pregatiti cu o zi înainte si sa le lasati sa stea în vin peste noapte,astfel
culoarea va patrunde mai bine în ele.
Eu le-am pregatit doar
azi.
Am amestecat vinul cu
apa si zaharul,am pus batonul de scortisoara si le-am pus la fiert.
Am scos cotorul
perelor,le-am curatat dar am lasat codita.
Le-am asezat în vasul cu
vin si le-am lasat sa fiarba la foc mic pâna ce s-au înmuiat.Am oprit focul si
le-am lasat sa se raceasca,dupa care le-am scurs si le-am taiat felii pe lungime.
Am pregatit apoi blatul.
Pe fundul tavii am pus hârtie
de copt,iar pe margini am uns cu unt si am presarat faina.
Am separat albusurile de
galbenusurile oualor.
Galbenusurile le-am
amestecat cu vanilia si uleiul.
Am mixat albusurile cu
un praf de sare pâna ce spuma a devenit ferma,apoi am adaugat câte o lingura de
zahar.
Peste spuma de albusuri am
pus galbenusurile si am amestecat usor cu o paleta.
Faina am amestecat-o cu
praful de copt,apoi am încorporat-o în spuma de oua.
Am pus compozitia în
tava pregatita,deasupra am pesarat miez de nuca(ar fi fost bine sa fi pus mai
mult) si am asezat feliile de pere.
Am pus la cuptor la 180
de grade pentru 30 de minute.Este util însa sa testati cu o scobitoare.
Am oprit focul si l-am
lasat sa se raceasca în cuptor.
Vinul ramas dupa ce am
scos perele,l-am lasat sa fiarba la foc mic pâna ce a scazut destul de mult si
s-a îngrosat.
Daca nu se întâmpla
asta,puteti sa folositi putina gelatina.
Am mixat frisca cu smântâna,am
adaugat mierea de albine si apoi crema mascarpone.
Dupa ce s-a racit
blatul,am pus deasupra crema si jeleul din vin.
Se lasa la frigider sa
se raceasca foarte bine înainte de a fi servit.
Perele vor fi foarte
gustoase daca sunt reci.
Asta a fost reteta de
azi.
S-aveţi poftă !!!
Mmm ce nebunie! Saptamana trecut am facut si eu ceva cu pere posate in vin rosu. :)
RăspundețiȘtergereChiar nebunie.Abia astept sa vad ce minunatie ai facut.Pupici
Ștergere