Nu-i aşa că ne plac
sărbătorile de iarnă?Mi-e tare drag când ştiu că este ocazia perfectă de a
întâlni oameni dragi,de a petrece în familie clipe minunate,de a recupera
oarecum faptul că în timpul anului nu
prea avem timp să ne bucurăm de asta.Să ne facem daruri din suflet şi pentru
suflet.
Ca de fiecare dată,eu mă
bucur să pun pe masă bucate delicioase,în mare parte tradiţionale şi e tare
plăcut când acestea sunt apreciate de cei care ne trec pragul.
Dacă în pregătirea
mâncării mama este şeful,în ceea ce priveşte alegerea desertului sarcina îmi
aparţine.
Aşa că m-am gândit la o
reţetă de tort pentru Crăciun sau,de ce nu,pentru Revelion.Un tort cu arome de
iarnă,cu nuci,portocale şi fructe de pădure.Mare mi-a fost bucuria când am
văzut cât de apreciat a fost.Verdictul mamei,pe care întotdeauna îl aştept cu
emoţie,a fost “excelent”.
Am vrut sa fie un tort
alb,îmbrăcat în frişca şi cu un decor care să ne transpună în atmosfera sărbătorilor
de iarnă.
Pentru că am pregătit
tortul pentru un concurs,am folosit frişca Montare D’oro,voi puteţi să folosiţi
frişca care vă place.
Si pentru că nu sunt
egoistă când vine vorba de dulciuri,am să vă împărtăşesc şi vouă reţeta
tortului pregătit de mine.
M-aş bucura dacă v-ar fi
de folos.
Ingrediente:
Blat(forma cu diametrul
20 cm):
4 oua
120 g zahar
120 g faina
Sare
Vanilie,coaja de lamâie
Mousse de nuci si
portocale:
3 galbenusuri de ou+2
oua întregi
Sucul de la 3 portocale=
200 ml am obtinut eu
80 g zahar
100 g nuci tocate
grosier
4 foi gelatina sau 6 g
gelatina pulbere
200 ml frisca lichida
Mousse de fructe de
padure:
300 g fructe de
padure(zmeura si afine congelate)
2 linguri zahar
50 ml apa
4 foi gelatina sau 6 g
gelatina pulbere
200 ml frisca lichida
Pentru ornat 300 ml frisca lichida,ornamente din
ciocolata alba,acadele,fructe de physalis,ornamente fulgi de nea,felii de
portocala,afine si coacaze roşii
Mod de preparare:
Pentru blat am folosit o
reteta pe care o fac aproape de fiecare
data când pregatesc tort.Reteta este foarte simpla si reusita este sigura.
Ouale întregi le-am mixat
cu un praf de sare si zaharul pâna si-au
triplat volumul si au devenit ca si o crema în care paletele mixerului lasa
urme.
Am adaugat vanilia,coaja
de lamâie si am încorporat usor faina.
Am pus compozitia în
tava tapetata si apoi la cuptor la 180 de grade pentru 30 de minute.
Faceti testul cu
scobitoarea,daca e nevoie mai lasati câteva minute,dar în nici un caz nu
deschideti cuptorul înainte sa fi trecut cele 30 de minute.
Am lasat blatul sa se
raceasca în cuptor,apoi l-am scos pe un gratar.
Am pregatit apoi
mousse-ul de nuci si portocale.
Am stors portocalele si
am obtinut 200 ml suc.
Nucile le-am tocat
grosier cu ajutorul blenderului cu tocator(de lene,ca altfel se pot taia si cu
cutitul).
Galbenusurile si ouale
întregi le-am mixat cu zaharul,apoi am turnat sucul de portocala.
Am pus foile de gelatina
sa se hidrateze cu putina apa rece.
Am pus amestecul de oua
pe baie de aburi si am amestecat tot timpul pâna ce compozitia s-a îngrosat.Cam
10 minute a durat.
Am luat vasul de pe foc
si am pus gelatina scursa de apa.Am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Daca folositi gelatina
granule,o hidratati cu putina apa rece,apoi o taiati bucati si o puneti peste
crema de oua.
Am pus o folie direct pe
suprafata cremei si am lasat-o deoparte
sa se raceasca si am mixat frisca .
Când crema a fost racita
complet,am încorporat frisca batuta si nucile.
Am lasat-o la frigider
pâna ce am asamblat tortul.
Am pregatit apoi
mousse-ul de fructe de padure.
Fructele decongelate
le-am amestecat cu 2 linguri de zahar si 50 ml apa si le-am pus sa fiarba la
foc mic câteva clocote.
Am luat vasul de pe foc
si am trecut fructele printr-o sita deasa pentru a elimina semintele.
Am pus gelatina sa se
hidrateze cu putina apa rece.
Am încalzit iar sosul de
fructe si am pus foile de gelatina scurse de apa.
Am amestecat pâna la
încorporare.Am lasat sa se raceasca.
Am mixat frisca ,iar când jeleul de fructe a fost complet racit,am încorporat frisca.
Am asamblat apoi tortul.
Blatul de tort l-am
taiat în trei pe orizontala,obtinând 3 blaturi.
Daca credeti ca e
nevoie,puteti sa-l însiropati.Eu nu l-am însiropat de data aceasta,probabil o
sa primesc observatii.
Eu am lasat cam mult
cremele si s-au întarit destul de mult,daca însa sunt mai fluide,va trebui sa
folositi un inel pentru tort si se vor întari cât sta la frigider.
Pe un platou am pus
primul blat,apoi mousse de nuci si portocale,al doilea blat,mousse de fructe de
padure,al treilea blat si deasupra mousse de nuci si portocale.
Am pus tortul la
frigider si am mixat frisca pentru ornat.
Am topit ciocolata alba
si am facut niste discuri pe folie cu bule.
Daca ati folosit inelul
de tort,scoateti inelul când crema s-a întarit si puteti sa ornati cu frisca.
Se mai lasa la frigider
cel putin o ora înainte de a fi servit.
S-aveţi poftă !!!