Acuşi vine Crăciunul,aşa
că începem să facem listuţe,de dorinţe,de cadouri,de reţete de preparat,de
ingrediente necesare,de testat ca să nu dăm greş,iar cei ce ne trec pragul să
fie încântaţi de preparatele noastre.
Tocmai se ivise ocazia
pentru a testa o reţetă de tort,pentru că în acest weekend am aniversat-o pe
mama.Cumva,întotdeauna când pregătesc un tort pentru ea,iese ceva minunat.
Mă cam bântuia de ceva vreme imaginea unui tort
fin precum o catifea,cu gust uşor acrişor,nouă nu prea ne place desertul foarte
dulce.
Cum spuneam,dacă tot ne
pregătim de Crăciun,nu putea să fie decât un tort în culorile Crăciunului,un
roşu vibrant îmbrăcat în frişca de un alb imaculat.Un contrast foarte
apetisant.
Reţeta aceasta am pregătit-o
pentru un concurs unde se promova frişca Montare D’oro,voi puteţi să folosiţi
ce frişcă doriţi.
Am vrut sa modific puţin
reţeta clasică a tortului Red Velvet,combinând blaturile rotunde cu o spirală.
Vă recomand cu drag să-l
puneţi pe listuţa cu “de încercat”,chiar merita.
Nu vă lăsaţi intimidaţi
de reţeta prea lungă ştiţi doar că îmi place să explic în detaliu,dar aveţi şi
poze intermediare ca să înţelegeţi mai bine.
Să vină Crăciunul,zic!!
Si Moş Crăciun dacă aţi fost cuminţi.
Ingrediente:
Blat(2 blaturi ,tava cu
diametrul 20 cm si dreptunghiulara de
20x25 cm):
125 g smântâna 20%
grasime
10 g cacao
Câteva picaturi de colorant
alimentar roşu (lichid am avut eu,puteti sa folositi si pudra sau colorant
natural cum ar fi sfecla,dar nu veti obtine un rosu prea intens)
400 g faina
2 lingurite praf de copt
Un praf de sare
125 g unt 82% grasime
125 ml ulei
300 g zahar tos
2 oua
200 ml iaurt 10% grasime
2 linguri zeama de
lamâie
1 lingurita bicarbonat
Crema de brânză cu
lamâie:
250 g mascarpone
400 ml frisca lichida îndulcita
120 ml suc de lamâie
3 galbenusuri+3 oua
întregi
150 g zahar
100 g unt
Zmeura si afine
congelate
Pentru ornat:
300 ml frisca lichida îndulcita
Coacaze rosii
Trandafiri din pasta de
zahar
Mod de preparare:
Pentru început am
pregatit lemon curd(crema de lamâie),pentru ca am lasat-o peste noapte la
frigider.
Ouale întregi si
galbenusurile le-am mixat cu zaharul,am adaugat zeama de lamâie si am pus vasul
pe baie de aburi.
Am amestecat cu un tel
pâna ce s-a îngrosat.Cam 10 minute a durat.
Am luat vasul de pe foc
si am adaugat untul taiat cubulete.Am pus pe rând câte 2 cubulete,amestecând
pâna ce acesta s-a topit în crema.
Am pus o folie peste
suprafata cremei si dupa ce s-a racit,am lasat-o la frigider peste noapte.
A doua zi am mixat
frisca,nu trebuie sa fie foarte ferma,altfel se va taia.
Am lasat-o deoparte.
Am mixat si crema de
branza(mascarpone),am adaugat peste ea crema de lamâie(lemon curd) preparata
anterior si la urma am încorporat frisca.
Nu am mai adaugat
zahar,frisca fiind deja îndulcita,gustul a fost perfect,uşor acrisor.
Cât a stat crema de
lamâie la frigider,am pregatit blaturile pentru tort.
Am pregatit cele doua
tavi.Asa cum am spus,o tava rotunda cu diametrul de 20 cm si o tava
dreptunghiulara de 20x25 cm.
Recomand totusi sa
folositi o tava mai mare dreptunghiulara,30x25 cm eventual.
In tava dreptunghiulara
am copt blatul pentru spirala,fiindca a iesit prea gros,a trebuit sa-l tai în
doua pe grosime.Am lucrat destul de greu cu el,blatul fiind foarte sfărâmicios.De
aceea nici in sectiune straturile nu sunt chiar perfecte.
De aceea am spus ca
,daca folositi o tava mai mare,blatul va fi mai subtire si se va rula mai usor.
Am pus hârtie de copt pe
fundul tavilor.
Am amestecat smântâna cu
cacaoa si câteva picaturi de colorant rosu.
Faina am amestecat-o cu
sarea si praful de copt.
Iaurtul l-am amestecat
cu zeama de lamâie si bicarbonatul.
Am mixat untul cu uleiul
si zaharul pâna am obtinut o crema pufoasa,am adaugat apoi pe rând cele 2
oua,mixând dupa fiecare.
Peste crema de unt am
pus amestecul de smântâna,cacao si colorant,apoi alternativ faina si amestecul
de iaurt.
Am împartit compozitia
în cele doua tavi.In tava dreptunghiulara avem nevoie de putin aluat,va fi o
foaie subtire.
Restul aluatului l-am
pus în tava rotunda.
Am pus ambele tavi în
cuptor la 170 de grade.Blatul din tava dreptunghiulara s-a copt în 30 de
minute,iar cel din tava rotunda în 50 de minute.
Puteti sa verificati
când este copt cu ajutorul unei scobitori(daca aceasta iese curate din
blat,acesta este gata).
Nu trebuie sa coaceti
prea mult blatul,altfel el va deveni uscat.
Trebuie sa avem un blat
umed.
Am scos blatul pe un
gratar sa se raceasca.
Blatul rotund l-am taiat
în doua,pe orizontala.
Din blatul
dreptunghiular am taiat 3 fâşii egale,pe lungime,apoi fiecare le-am taiat în
doua pe orizontala.
Asa cum am spus,daca
folositi o tava mai mare,blatul va fi mai subtire si veti taia doar fâşii pe lungime,de
aproximativ 6 cm latime.
Am asamblat apoi tortul.
Am pus pe platou un blat
rotund si un strat de crema.
Pe fâşiile de blat am
pus un strat de crema,zmeura si afine si am rulat,unde s-a terminat prima
fâşie,am continuat cu a doua si tot asa pâna la final.
Am asezat spirala peste
blatul cu crema,în centrul acestuia.
Peste spirala am pus un
strat de crema si cel de-al doilea blat.
Pentru ca spirala a fost
mai mica în diametru decât blatul rotund,am pus un strat de crema pentru a
uniformiza.
Si cum crema era foarte
buna,îmi parea ca nu am pus destula.
De jur împrejurul
tortului am pus o folie acetat si apoi un inel metalic reglabil.
Am lasat la frigider ca
sa se întareasca crema.
Am scos apoi inelul si
folia si am ornat cu frisca,coacaze ,trandafiri si firmituri din blat.
Cam asta este povestea
tortului meu de catifea,cu crema fina de bânza si lamâie.
S-aveţi poftă!
Tipsuri:
· * Pentru
spirala recomand o tava dreptunghiulara mai mare,de 30x25 cm,foaia fiind mai
subtire,puteti sa taiati doar fâşii pe lungime,de latimea dorita
· * Daca renuntati la ideea de spirala,puteti sa
împartiti compozitia în doua ,trei tavi ar fi ideal,de dimensiuni
identice,pentru a obtine 2 sau 3 blaturi rotunde.
Mă uit la poza în care mama ta ține tortul în mâini și parcă o văd zicând: „tu mamă, ai muncit o grămadă pentru tortul ăsta”!
RăspundețiȘtergereE muncit, clar, nu e învârteală prin bucătărie și prafuri de păcălit ochii, iar asta o spun eu, ăl de am mâncat nu doar odată din cele meșterite de tine. Firește, repet și acum, eu nu m-aș încumeta să-l fac, abia dacă m-aș descurca să-l mănânc la cât sunt de prăpădit.
Bună treabă, Die, ca pentru sufletul mamei tale!
Multumesc Parinte pentru cuvintele frumoase,mai ales ca stiu ca sunt spuse din suflet.Mamei i se pare intotdeauna ca muncesc prea mult cand vine vorba de dulce.
ȘtergereEu sper sa mai ai ocazia sa gusti din "capodoperele" mele :))))))
Va doresc sa aveti parte de Sarbatori cu bucurie si pace sufleteasca,cu daruri pentru suflet