O reţetă pe care am
pregătit-o de nenumărate ori,doar ca nu am scris reţeta.
Sunt convinsă că exista
mai multe variante de pregătire a piftiei,în funcţie de zona ţării sau preferinţele
fiecaruia dintre noi.
Aşa că m-am gândit să vă
spun cum o pregătim noi.
Ingrediente:
In functie de cantitatea
dorita,puteţi sa puneţi mai multa carne si apa,preferabil carnea sa fie cu os
si şoric.
Eu am obtinut un vas de
aproximativ 2.5 litri si unul mititel,mai de moft aşa
2 picioare de
porc(partea cu unghia)
1 buc. rasol de porc cu
mai multa carne
1 buc.coada de porc
2-3 morcovi
4-5 catei de usturoi
Sare dupa gust
Boabe de piper
Apa rece pentru fiert
Mod de preparare:
Carnea se spala foarte
bine si se curata daca este cazul.Se pune într-un vas încapator,în care sa
putem adauga si suficient lichid pentru fiert.
Am pus apa în oala.Daca
va place sa fie mai multa piftie/aspic decât carne,va trebui sa puneti mai
multa apa,mai ales ca nu veti mai putea adauga apa dupa aceea.
Noi am folosit o oala
mai larga de 6 litri ,am pus apa cât sa acopere foarte bine carnea,sa
depaseasca cu vreo 15 cm.
Am pus apoi o lingurita de sare si boabele de
piper.
Am lasat sa fiarba la
foc foarte mic,altfel se va tulbura lichidul.
Se culege spuma ce se formeaza la suprafata în timpul
fiertului.
Se poate sa fie nevoie
sa fiarba câteva ore pâna sa fie gata.
Dupa aproximativ 3
ore,am pus morcovii curatati si usturoiul tocat.
Daca este nevoie,mai
adaugati sare.
Am mai fiert pâna s-au
fiert si morcovii.
Când carnea se desprinde
de pe os,putem sa verificam si daca lichidul se încheaga.
Luam o lingura de lichid
si îl punem pe o farfurioara rece.
Daca se încheaga,putem
sa oprim focul si sa lasam sa se aseze câteva minute.
Putem de asemenea sa
verificam daca piftia este gata luând putin lichid între degete,daca degetele se lipesc,ar trebui sa fie gata.
Am scos carnea într-un
vas si am strecurat lichidul printr-o sita foarte fina.
Am desfacut toata carnea
de pe oase.Soricul l-am curatat de grasime.
In vasul în care am pus
piftia,am asezat bucati de carne,soric si morcov.
In vasul mai mic am pus
si un ou fiert si patrunjel verde.
Am pus apoi lichidul
peste carne.Am cules grasimea de la suprafata cu ajutorul unui servetel de
hârtie,apoi le-am lasat în camara sa se închege.
Am presarat deasupra
boia de ardei.
S-aveţi poftă !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu