Nu-i aşa că abia aşteptăm vreun eveniment să putem să ne
reunim măcar în familie şi să ne bucurăm unii de prezenţa celorlalţi,să luăm
masa împreună şi bineînţeles să savurăm şi o felie de tort.
Pentru mine tortul perfect este cu fructe şi ceva ciocolată.Stiu
că aceasta este combinaţia care le place şi alor mei.
Am folosit ultima rezervă de zmeură de la congelator,iar
aceasta s-a combinat perfect cu crema de portocale şi lamâie şi mousse-ul de
ciocolată.
Blatul pufos şi însiropat s-a combinat foarte bine cu
cremele.
Mama a spus că acest tort a fost PERFECT.
Musafirii au mai cerut o porţie,deci pot să mă simt mulţumită
de rezultat.
Si pentru că mâine sărbătorim Ziua femeii,vreau să trimit un
gând bun tuturor femeilor,fie că e vorba de mamă,bunică,soră,prietenă sau colegă.
Să vă bucuraţi de viaţă aş cum este ea,să încercaţi să o înfrumuseţaţi
atât cât ni se permite.Iubiţi-vă mai mult.
La mulţi ani!
Ingrediente:
Blat (forma cu diametrul 20 cm):
5 oua
150 g zahar
150 g faina
Sare
Crema de citrice:
Sucul de la o portocala si o lamâie= 100 ml
170 g zahar
3 galbenusuri de ou + 1 ou intreg
100 g unt 82 % grasime
250 g mascarpone
200 ml frisca lichida 30% (Pilos am avut eu)
Coaja rasa de lamâie si portocala
Mousse de ciocolata:
200 g ciocolata 52% cacao
200 ml frisca lichida 30%
2oo ml frisca lichida batuta
4 foi gelatina sau 7 g gelatina granule
1 lingura visinata sau rom
Sirop:
200 ml apa
3 linguri zahar
Zeama de lamâie
Jeleu de zmeura:
200 g zmeura congelata
150 ml sirop de zmeura
10 g gelatina granule
Banda de ciocolata:
100 g ciocolata cu gust de portocale
Am mai avut nevoie de :
3 linguri dulceata de cirese amare
Bezele pentru ornat
200 ml frisca lichida
Mod de preparare:
Baza pentru crema de citrice am pregatit-o cu o zi
înainte,pentru ca este nevoie sa stea la frigider.
Am stors sucul dintr-o portocala si o lamâie,obtinând 100 ml
suc.
Am mixat cele 3 galbenusuri si oul întreg cu zaharul,pâna am
obtinut o spuma.
Am adaugat sucul de citrice si am pus vasul pe baie de
aburi,amestecând cu un tel pâna ce s-a îngrosat crema.
Am adaugat coaja rasa de lamâie si portocala si untul
moale,câte doua cubulete,amestecând pâna s-a topit.
Am pus o folie direct peste crema si am pus la frigider pâna
a doua zi.
Pentru blat am folosit reteta simpla de pandispan,care se
pregateste foarte usor.
Am mixat ouale întregi,cu un praf de sare si zaharul.
Se mixeaza pâna când îsi tripleaza volumul si este ca si o
crema.
Am adaugat faina în doua transe,încorporând-o usor cu o
paleta.
Am pus compozitia într-o tava cu diametrul de 20 cm,pe care
am tapetat-o cu hârtie de copt.
Am pus tava la cuptor,la 180 de grade pentru 40 de minute.
Dupa 35 de minute,puteti sa verificati cu o scobitoare sau
un bat de frigaruie,daca este copt.
Am lasat blatul sa se raceasca pe un gratar si am pregatit cremele.
Pentru crema de citrice,am mixat crema mascarpone cu frisca
lichida,apoi am adaugat treptat baza cremei ,cea pregatita cu o zi înainte.
Am amestecat usor cu o paleta.
Am pus crema la frigider pâna în momentul asamblarii.
Pentru mousse-ul de ciocolata,am pus foile de gelatina în
apa rece sa se hidrateze.
Ciocolata rupta bucati împreuna cu 200 ml frisca lichida,am
pus-o pe baie de aburi pâna ce s-a topit.
Am stors foile de gelatina,le-am pus în ciocolata calda si
am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Am adaugat o lingura de visinata si am lasat-o sa se
raceasca.
Am mixat 200 ml frisca lichida si am încorporat-o în
ciocolata racita.
Pentru sirop se fierb ingredientele si apoi se raceste.
Pentru asamblare am folosit un inel reglabil,în interiorul
caruia am pus folie de acetat.
Am taiat
pandispanul,obtinând 3 blaturi.
Partea de deasupra am asezat-o jos,pentru a ramane deasupra
partea mai dreapta.
Am însiropat si am pus deasupra 3 linguri de dulceata de
cirese amare.
Peste dulceata am pus crema de citrice,dar am pastrat o
parte pentru ornat.
Am pus cel de-al doilea blat,l-am însiropat,mousse de
ciocolata si al treilea blat însiropat si el.
Peste ultimul blat am pus un strat subtire de crema de
citrice.
Am pus tortul la frigider si am pregatit jeleul de zmeura.
Dupa ce zmeura s-a dezghetat,am pus-o în blender si am
pasat-o.Dupa aceea am trecut-o prin sita pentru a îndeparta semintele.
Gelatina am hidratat-o cu 2 linguri de apa rece.
Sosul de zmeura,l-am amestecat cu siropul de zmeura.
Am pus vasul pe foc sa se înfierbânte,fara a fierbe,am pus
gelatina si am amestecat pâna ce aceasta
s-a topit.
Am mai lasat câteva minute sa se racoreasca,apoi am turnat-o
deasupra tortului.
Dupa ce s-a întarit putin,am pus deasupra bezelele.
Când cremele si jeleul s-au întarit,am scos inelul si folia.
Am mixat 200 ml
frisca si am amestecat-o cu crema de citrice ramasa,apoi am ornat în exteriorul
tortului.
Am topit pe baie de aburi 100 g ciocolata cu gust de
portocale.
Am pregatit o folie acetat cât circumferinta tortului.
Am pus ciocolata într-un poş,si am trasat diferite forme pe
folia de acetat.
Când ciocolata s-a întarit cât sa nu curga,am pus folia în
jurul tortului.
Dupa ce ciocolata s-a întarit,am scos folia.
Se mai lasa cam o ora la frigider si apoi se poate servi.
S-aveţi poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu