Pages - Menu

miercuri, 30 aprilie 2014

Brioşe

        Grozave de savurat la micul dejun lânga o ceaşcă de ceai,cafea ori lapte.Calde şi aromate îţi schimbă perspectiva asupra zilei ce tocmai a început.Aceste brioşe sunt asemănătoare aluatului franţuzesc,având un conţinut ridicat de unt şi ouă.Este important să pregătiţi aluatul cu o zi înainte pentru că este necesar să stea la frigider 24 de ore sau cel puţin peste noapte.In acest timp aluatul va creşte foarte frumos.Coapte în formele de muffins,au şi un aspect foarte plăcut de porţii individuale.Savurându-le de dimineaţă lânga cafeaua fierbinte ,îmi închipuiam că sunt pe terasa unei cafenele de pe malul Senei ,aerul rece vestea deja ultimele zile ale toamnei,iar vântul împrăştia leneş frunzele arămii.O dimineaţă ce te îmbie la leneveală.


Ingrediente:

380 g faina
50 g zahar
180 g unt 82% grasime
7g drojdie uscata
4 oua
1 lingurita sare
vanilie
stafide aurii,caise deshidratate,afine
rom pentru înmuiat stafidele
Pentru uns:
Galbenus de ou+lapte


Faina am amestecat-o cu sarea si zaharul într-un bol.
Am facut o adâncitura în faina,am pus drojdia,o lingura apa calduta,am pus si putina faina peste drojdie si am lasat-o sa dospeasca.
Am pus cele 4 oua si am mixat cu paletele pentru framântat câteva minute.

Untul la temperatura camerei,l-am taiat cubulete.
La viteza mica ,am adaugat câte un cub de unt pâna l-am încorporat pe tot.
Dupa aceasta etapa,aluatul  având grasime, a început sa se desprinda de peretii vasului.
Mi s-a parut totusi prea moale,asa ca am mai adaugat o lingura de faina si am framântat cu mâna.

Am presarat faina,am acoperit cu o folie de plastic,lasând loc sa creasca si am pus la frigider pâna a doua zi.
Am presarat faina si am întins o foaie  pe blatul de lucru.

Am taiat bucati,am pus fructele,apoi le-am dat forma unei bile.

Le-am pus în formele de muffins.
Mie mi-au iesit 18 briose,unele chiar foarte mari.


Apoi le-am mai lasat  sa creasca în loc caldut.
Am încalzit cuptorul la 220 de grade.
Am uns briosele cu galbenus de ou amestecat cu lapte apoi le-am pus la cuptor pentru 10-15 minute pâna s-au rumenit.

Se servesc calde dar sunt la fel de bune si reci.

12 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri.O reteta care mi-a placut foarte mult.Un rasfat adevarat.

      Ștergere
  2. Ce frumoase sunt! Sa stii ca si pe mine m-au dus cu gandul la un mic dejun parizian, de cum am vazut prima fotografie si inainte sa citesc introducerea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona,multumesc tare mult de trecere si de aprecieri.Foarte incantata am fost si eu de reteta asta.

      Ștergere
  3. Arata grozav de ımbietor. Ma miram ca nu vad laptele ıntre ingrediente. Le trec pe lista, ca prea-s ochioase pufoşeniile astea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Luminita(Meryem).Abia astept sa vad ce minunatii ar iesi din mainile tale fermecate. Iti recomand cu drag reteta.Pupici

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Da,e un aluat foarte pufos si cu un gist deosebit de la unt.

      Ștergere
  5. multumesc,voi incerca!

    RăspundețiȘtergere