Imi plac foarte mult prăjiturile
sau deserturile cu vişine.Ador gustul lor dulce acrişor.De aceea în fiecare an
pun la păstrat în cămară provizii serioase de conserve de vişine pentru prăjituri.Aşa
că pot prăjituri în voie aproape până în vară când se coc din nou.
De data aceasta, am ales o combinaţie
delicioasă de foi sfărâmicioase,pandişpan pufos cu mac,crema fina de
mascarpone,unt şi ciocolată,aromată cu vanilie şi bineînţeles vişine şi jeleu
din sirop de vişine.
Credeţi că sună destul de tentant? Daca da,să vă
povestesc despre reţetă,poate vreţi s-o pregătiţi şi voi.
Eu nu reuşesc să tai felii destul
de frumoase,mai ales că foile se sfărâmă destul de uşor şi mi-au mai dat de
furcă şi vişinele.
Ingrediente:
Pentru cele doua foi cu cacao(tava de 38x25 cm):
2 oua
2 linguri cacao
2 linguri
smântâna
½ plic praf de
copt(5 g )
Un praf de sare
Pentru pandişpan(tava de 38x25 cm):
6 oua
Un praf de sare
½ plic praf de
copt (5 g )
2 linguri mac
Pentru crema de vanilie:
3 linguri zahar
pudra
1 pastaie de
vanilie
Un plic budinca
vanilie Dr Oetker
300 ml lapte
2 linguri zahar
tos
Coaja de lamâie
Vişine şi jeleu de vişine pregatit din:
300 ml sirop de vişine
1 lingura amidon
alimentar
Pentru glazura de ciocolata:
Frisca lichida
sau lapte –aprox.100 ml
Am pregatit mai
întâi foile.
Pentru aceasta,am
mixat untul cu zaharul,apoi am adaugat ouale pe rând,smântâna,faina amestecata
cu praful de copt,cacaoa si un praf de sare.
Am pus coca
obtinuta cam jumatate de ora la rece, dupa care am împartit compozitia în doua
si am întins doua foi în tava,pe hârtie de copt.
Le-am copt la 180
de grade cam 20 de minute.
Le-am scos cu
grija din tava împreuna cu hârtia si le-am lasat sa se raceasca.
Pandispanul e
foarte simplu de pregatit,trebuie sa respectati doar proportiile ou-zahar-faina
si sa mixati suficient de mult compozitia pentru a acumula suficient aer.
Deci am mixat
ouale cu zaharul cam 20 de minute la viteza maxima.
Este suficient
mixat când si-a triplat volumul si are consistenta unei creme,adica paletele
mixerului vor lasa urme vizibile la mixat.
Faina am
amestecat-o cu un praf de sare si praful de copt si am încorporat-o în
amestecul de oua ,în 3 reprize, cu ajutorul unui tel.Tot acum am pus si cele
doua linguri cu mac.
Miscarile trebuie
sa fie usoare , „prin rasturnare” având grija sa nu pierdem aerul din
compozitie.
Am pus compozitia
în aceeasi tava în care am copt foile si am pus la cuptor pentru 30-35 de
minute.In primele 20 de minute am fixat
temperatura la 200 de grade,dupa care am redus la 180.In nici un caz nu trebuie
deschisa usa cuptorului în primele 20-25 de minute,altfel blatul se va lasa.
Am lasat blatul
sa se raceasca în cuptor,apoi l-am scos pe un gratar.
Pentru jeleul de
vişine,am amestecat siropul cu amidonul si l-am fiert la foc mic pâna s-a
îngrosat.
Trebuie amestecat
mereu,altfel se va lega de cratita.
Pentru crema ,am
preparat mai întâi budinca de vanilie.
Am pus la fiert
laptele cu doua linguri de zahar si semintele de la pastaia de vanilie.
Dupa ce a dat un
clocot,am strecurat si apoi am pus budinca diluata cu putin lapte.
Am amestecat cu
un tel pâna s-a îngrosat si am lasat-o sa se raceasca.
Crema mascarpone
am mixat-i cu untul si zaharul pudra.
Am încorporat
apoi budinca racita si ciocolata topita pe baie de aburi si racita si ea.
Am lasat crema
putin la frigider sa se întareasca.
Pe o foaie cu cacao
am pus un strat de crema de vanilie,apoi pandispanul.
Peste pandişpan
am pus jeleul de vişine,un strat de crema de vanilie,apoi am presarat vişinele si
cea de-a doua foaie cu cacao.
Ciocolata am
topit-o pe baie de aburi si am adaugat frisca lichida pâna la consitenta
dorita.Am lasat-o sa se racoreasca putin,apoi am pus-o deasupra prajiturii.
Se porţioneaza cu
grija dupa ce a stat la rece.
S-aveţi poftă!
Ce deliciu e prajitura asta! Si eu iubesc dulciurile cu visine si imi pun in congelator o gramada de pungi, asta pe langa cele cu zmeura (pe care o ador). Fur o bucatica de prajitura de la tine. Pup!
RăspundețiȘtergerePaula,ma bucur ca-ti place.Chiar e o prajitura foarte gustoasa.Eu pun visinele la borcan,sunt atat de bune ca le-as manca asa,direct din borcan.Pupici.
RăspundețiȘtergereArata foarte bine. Seamana cu prajitura "Televizor". Ma refer la aspect. Oricum sunt sigura ca e foarte buna.
RăspundețiȘtergereAsa este Cristina,seamana cu "Televizorul".Mie imi place foarte mult rezultatul.Multumesc pentru aprecieri.
RăspundețiȘtergereCe prajitura minunata si delicioasa. Imi place enorm. Sarbatori fericite in continuare. Pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc Rocsy.Sarbatori frumoase si tie.Pupici
RăspundețiȘtergereCombinatia de culori e fantastica, iar tu ai pus foarte frumos in valoare prajitura, imi place mult, totul - si prezentarea si aspectul.
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona.A fost o combinatie de gusturi perfecta pentru noi.
ȘtergereSi gustul e fantastic de bun pe probate e DIVINA ! Gabriela .
RăspundețiȘtergereMultumesc Gabriela pentru aprecieri si vizita.
Ștergere