Pages - Menu

luni, 21 aprilie 2014

Prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie

     
   
 Imi plac foarte mult prăjiturile sau deserturile cu vişine.Ador gustul lor dulce acrişor.De aceea în fiecare an pun la păstrat în cămară provizii serioase de conserve de vişine pentru prăjituri.Aşa că pot prăjituri în voie aproape până în vară când se coc din nou.
          De data aceasta, am ales o combinaţie delicioasă de foi sfărâmicioase,pandişpan pufos cu mac,crema fina de mascarpone,unt şi ciocolată,aromată cu vanilie şi bineînţeles vişine şi jeleu din sirop de vişine.
           Credeţi că  sună destul de tentant? Daca da,să vă povestesc despre reţetă,poate vreţi s-o pregătiţi şi voi.
            Eu nu reuşesc să tai felii destul de frumoase,mai ales că foile se sfărâmă destul de uşor şi mi-au mai dat de furcă şi vişinele.


Ingrediente:
Pentru cele doua foi cu cacao(tava de 38x25 cm):
450 g faina
250 g unt
2 oua
170 g zahar
2 linguri cacao
2 linguri smântâna
½ plic praf de copt(5 g)
Un praf de sare
Pentru pandişpan(tava de 38x25 cm):
6 oua
180 g zahar
180 g faina
Un praf de sare
½ plic praf de copt (5 g)
2 linguri mac
Pentru crema de vanilie:
250 g crema Mascarpone
200 g unt
100 g ciocolata alba
3 linguri zahar pudra
1 pastaie de vanilie
Un plic budinca vanilie Dr Oetker
300 ml lapte
2 linguri zahar tos
Coaja de lamâie
Vişine şi jeleu de vişine pregatit din:
 300 ml sirop de vişine
1 lingura amidon alimentar
Pentru glazura de ciocolata:
200 g ciocolata cu 55% cacao
Frisca lichida sau lapte –aprox.100 ml



Am pregatit mai întâi foile.
Pentru aceasta,am mixat untul cu zaharul,apoi am adaugat ouale pe rând,smântâna,faina amestecata cu praful de copt,cacaoa si un praf de sare.

Am pus coca obtinuta cam jumatate de ora la rece, dupa care am împartit compozitia în doua si am întins doua foi în tava,pe hârtie de copt.

Le-am copt la 180 de grade cam 20 de minute.
Le-am scos cu grija din tava împreuna cu hârtia si le-am lasat sa se raceasca.
Pandispanul e foarte simplu de pregatit,trebuie sa respectati doar proportiile ou-zahar-faina si sa mixati suficient de mult compozitia pentru a acumula suficient aer.
Deci am mixat ouale cu zaharul cam 20 de minute la viteza maxima.
Este suficient mixat când si-a triplat volumul si are consistenta unei creme,adica paletele mixerului vor lasa urme vizibile la mixat.
Faina am amestecat-o cu un praf de sare si praful de copt si am încorporat-o în amestecul de oua ,în 3 reprize, cu ajutorul unui tel.Tot acum am pus si cele doua linguri cu mac.

Miscarile trebuie sa fie usoare , „prin rasturnare” având grija sa nu pierdem aerul din compozitie.
Am pus compozitia în aceeasi tava în care am copt foile si am pus la cuptor pentru 30-35 de minute.In primele 20 de minute am  fixat temperatura la 200 de grade,dupa care am redus la 180.In nici un caz nu trebuie deschisa usa cuptorului în primele 20-25 de minute,altfel blatul se va lasa.
Am lasat blatul sa se raceasca în cuptor,apoi l-am scos pe un gratar.
Pentru jeleul de vişine,am amestecat siropul cu amidonul si l-am fiert la foc mic pâna s-a îngrosat.
Trebuie amestecat mereu,altfel se va lega de cratita.
Pentru crema ,am preparat mai întâi budinca de vanilie.
Am pus la fiert laptele cu doua linguri de zahar si semintele de la pastaia de vanilie.
Dupa ce a dat un clocot,am strecurat si apoi am pus budinca diluata cu putin lapte.
Am amestecat cu un tel pâna s-a îngrosat si am lasat-o sa se raceasca.

Crema mascarpone am mixat-i cu untul si zaharul pudra.
Am încorporat apoi budinca racita si ciocolata topita pe baie de aburi si racita si ea.
Am lasat crema putin la frigider sa se întareasca.

Pe o foaie cu cacao am pus un strat de crema de vanilie,apoi pandispanul.
Peste pandişpan am pus jeleul de vişine,un strat de crema de vanilie,apoi am presarat vişinele si cea de-a doua foaie cu cacao.


Ciocolata am topit-o pe baie de aburi si am adaugat frisca lichida pâna la consitenta dorita.Am lasat-o sa se racoreasca putin,apoi am pus-o deasupra prajiturii.
Se porţioneaza cu grija dupa ce a stat la rece.



S-aveţi poftă!




10 comentarii:

  1. Ce deliciu e prajitura asta! Si eu iubesc dulciurile cu visine si imi pun in congelator o gramada de pungi, asta pe langa cele cu zmeura (pe care o ador). Fur o bucatica de prajitura de la tine. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Paula,ma bucur ca-ti place.Chiar e o prajitura foarte gustoasa.Eu pun visinele la borcan,sunt atat de bune ca le-as manca asa,direct din borcan.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine. Seamana cu prajitura "Televizor". Ma refer la aspect. Oricum sunt sigura ca e foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa este Cristina,seamana cu "Televizorul".Mie imi place foarte mult rezultatul.Multumesc pentru aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce prajitura minunata si delicioasa. Imi place enorm. Sarbatori fericite in continuare. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Rocsy.Sarbatori frumoase si tie.Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Combinatia de culori e fantastica, iar tu ai pus foarte frumos in valoare prajitura, imi place mult, totul - si prezentarea si aspectul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Simona.A fost o combinatie de gusturi perfecta pentru noi.

      Ștergere
  8. Si gustul e fantastic de bun pe probate e DIVINA ! Gabriela .

    RăspundețiȘtergere