De departe sarmalele cu varza
proaspătă,sunt preferatele mele.Imi plac mai ales după ce s-au răcit.Au fost
perioade când le făceam săptămânal şi tot pofteam la ele.Sarmalele întotdeauna
mă vor duce cu gândul la mama mea,pentru că ea face cele mai bune sarmale.
Ingrediente:
2 capaţâni de
varza proaspata(1,8 kg )
750 gr carne de
porc
250 gr orez
1 morcov
2 buc ceapa
uscata
O legatura marar
300 gr afumatura
(kaiser)
ulei
Sare,piper,boia, cimbru
uscat
Aproximativ 250
ml suc de rosii
Mod de preparare:
Am pus apa la
fiert cu putina sare.In apa clocotita am oparit frunzele de varza doar atât cat
sa se înmoaie putin.
Morcovul l-am
curatat si l-am razuit.
Carnea de porc am
tocat-o.Daca nu sunteti la dieta,e de preferat o carne care are putina grasime.
Ceapa am taiat-o
marunt si am prajit-o cu putin ulei.
Am adaugat apoi morcovul ras,carnea si
orezul. Se lasa pe foc aprox.5 minute,amestecand sa nu se lege de cratita.
Am condimentat cu
sare,boia,piper si apoi am pus mararul tocat marunt.
La noi e
obligatoriu sa fie mult marar verde la aceste sarmale.
Eeeeiiii acum
vine partea care necesita ceva pricepere,înfăşurarea sarmalelor.La noi în casa
,mama este specialista,dar si eu ma descurc binisor,chiar de nu-mi ies asa
mititele.
Am pus putina compozitie pe fiecare frunza de varza
si am rulat-o având grija sa introduc capetele în interior ca sa nu iasa
compozitia.
Frunzele mai mari
se rup în doua.
Sarmalutele vor
iesi mai mari sau mai mici în funcţie de iscusinţa bucataresei.
Mie nu-mi ies
nici asa mari încât sa le leg cu aţa,dar nici foarte mici.
Pentru fiert ,noi
folosim neaparat oala de lut si le fierbem în cuptor.
Vor avea un gust
minunat astfel.
Pe fundul oalei
am pus cotoarele de la frunzele de varza,putin cimbru uscat si marar,apoi am
asezat straturi alternative de sarmale si bucati de afumatura.
Deasupra am
încheiat cu un strat de varza taiata marunt.
Am amestecat o
cantitate de apa suficienta cat sa acopere sarmalele cu sare si suc de rosii.Am
pus-o peste sarmale,am acoperit oala cu capacul si am pus la cuptor la foc
mic,cam 150 de grade sunt suficiente.
Sarmalele cu
varza proaspata fierb destul de repede,cam o ora a fost suficient.
Va trebui sa
verificati când suntaproape fierte,dupa care se stinge focul si se mai lasa în
cuptor,ele înca vor mai fierbe,oala fiind fierbinte.
Nu trebuie fierte
prea mult,altfel vom avea varza á la
Cluj ,nu sarmale.
Se pot servi cu smântâna dar eu le prefer reci si fara smântâna.
S-aveţi poftă!!!!
Tare mult imi plac si mie sarmalele...as manca oricand !!!
RăspundețiȘtergereTe cred Andreea.Tare bune mai sunt.
ȘtergereSi eu la fel,as manca saptamanal ,dar acum am fost ocupata cu ,,Divina ' !Gabriela.
RăspundețiȘtergereGabriela,abia astept sa-mi spui impresiile.Pupici
ȘtergereCe bunatate de sarmale!
RăspundețiȘtergereTimea,as manca fara numar ..... Pupici
ȘtergereCat de bine arata! Si ce prezentare de revista le-a facut :) Felicitari!
RăspundețiȘtergereSimona,multumesc mult pentru vizita si aprecieri.Pupici
ȘtergereDie, vezi, nu degeaba zic eu să trec pe la voi, că uite ce sarmale minunate, cum s-ar zice, pe gustul meu. Nu că ar fi ceva care să nu-mi placă mie, dar aşa ceva chiar că nu poţi refuza, nici măcar după a treia porţie. :))) Bravo!
RăspundețiȘtergerePadre,tare m-as bucura sa te am oaspete,cred ca oferta ar depasi cu mult pofta ta :)))))Eu inca mai sper sa ne intalnim pe meleagurile mele.Multumesc de vizita si aprecieri.
ȘtergereBun, mă înscriu şi la concursul ăsta, că deşi ca musafir sunt cumpătat, gândesc că, la asemenea bucate, şi-n casa unde eşti primit ca bun prieten, pot depăşi norma, că doar ştii că-s la cură. :)))
ȘtergereVezi ca am notat la agenda padre,astept sa-ti tii vorba :))))Stiu ca ti s-a prescris o doza marita de tratament si ca trebuie luat permanent :)))))
ȘtergereSunt foarte bune si pline de gust. Eu de 1 an si ceva le fac doar cu carne de curcan cand nu este post, ca le-am descoperit si efectiv m-am indragostiti de ele...Dar pana fac eu saptamana ce vine iau de la tine una. Pupici!
RăspundețiȘtergereRocsi,cred ca sunt foarte bune cu carne de curcan,nu am incercat pana acum.Mie imi plac foarte mult,daca nu la fel de mult si cele de post.Te servesc cu mare drag.Pupici
ȘtergereOare exista cineva pe lumea asta sa nu iubeasca sarmalele?Si mai ales astea facute de tine si de mine(exact asa le fac si eu).Este o minunatie de reteta!
RăspundețiȘtergereM-am indragostit de farfuria ta de prezentare!Mor dupa ea!
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereMultumesc mult Ana.Foarte gustoase sunt,eu le prefer acestea cu varza dulce.
ȘtergereSi mie imi place vasul asta.