Un tort făcut cu mult drag pentru
aniversarea nepoatelor mele,mai ales că această aniversare a prilejuit o
frumoasă întrunire de familie.Un tort de 4 kg ,care s-a dovedit a fi cam insuficient pentru apetitul oaspeţilor.
Ingrediente:
Blat pandişpan (tava cu diametrul 28 cm ):
7oua
½ plic praf de
copt
Sare
Blat pandişpan(tava cu diametrul 20 cm ):
5 oua
½ plic praf de
copt
Sare
Crema de mascarpone si ciocolata:
250 ml frisca
lichida
1 lingura lichior
Cherry angelli
Jeleu
de zmeura:
3 linguri zahar
2 linguri amidon
alimentar
300 ml sirop de
visine
Crema de zmeura si ciocolata alba(ornat):
Frisca lichida
aprox.100 ml
Jeleu de zmeura
Pentru „dantela” de ciocolata:
Hârtie de copt
Pentru decor:
coacaze roşii
bilute argintii
Mod de preparare:
Am pregatit cele
doua blaturi cu o zi înainte,se vor taia mult mai bine a doua zi.
Am procedat la
fel pentru cele doua blaturi,difera doar cantitatile si tava în care le-am
copt.Reteta este foarte simpla,trebuie doar sa respectati proportiile,adica 30g
zahar si 30 g
faina pentru 1 ou folosit,iar timpul de mixare sa fie suficient pentru a
încorpora destul aer în compozitie,aproximativ 20 de minute.
Pentru început,am
tapetat tavile cu hârtie de copt.Am pus separat hârtia în forma de cerc pe
fundul tavii si alta fâşie pe peretii formei.Am lipit hartia cu putin unt.
Ingredientele
trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am mixat ouale
împreuna cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute,pâna îsi tripleaza
volumul si capata consistenta unei creme,paletele mixerului lasând o urma în
compozitie.
Am încalzit
cuptorul la 200 de grade.
Faina amestecata
cu sarea si praful de copt,am pus-o peste spuma de oua,în 3 reprize,amestecând
usor cu un tel,cu miscari de rasturnare mai degraba decât de amestecare.
Am pus apoi compozitia
în tava si am batut putin tava de masa ,ca sa se aseze putin compozitia.
Am pus la cuptor
pentru 30-35 de minute.
In nici un caz nu
deschideti usa cuptorului în primele 20-25 de minute.
Dupa 20 de
minute,am redus cuptorul la 180 de grade.
Dupa ce s-a
copt,am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa,apoi l-am
lasat pe un gratar pâna a doua zi când l-am taiat.
Am pregatit apoi
jeleul de zmeura pe care l-am folosit la crema.
Am pastrat o
parte din jeleu pentru a pune pe fiecare blat,sub crema de ciocolata.
Zmeura am
amestecat-o cu zaharul si am lasat pâna au lasat ceva sirop.Am zdrobit-o cu
mixerul vertical,apoi am trecut-o printr-o sita deasa pentru a elimina
semintele.
Am diluat amidonul cu siropul de visine si l-am
pus peste zmeura.
Am pus vasul la foc mic si am amestecat mereu pâna s-a
îngrosat.
L-am lasat sa se
raceasca.
Pentru crema cu
mascarpone,am procedat în felul urmator:
Ciocolata rupta
bucati,am topit-o pe baie de aburi împreuna cu frisca La final am pus
lichiorul.
Crema mascarpone
am mixat-o cu 80 g
zahar pudra,apoi am adaugat ciocolata racita.
Crema de zmeura si ciocolata alba
am pregatit-o doar la final,cu ea am ornat partea de sus a tortului.
Ciocolata alba am
topit-o pe baie de aburi si am adaugat frisca lichida cât sa aiba o consistenta
potrivita,nu trebuie sa fie prea subtire,dar nici foarte densa,altfel nu vom
putea orna cu ea.
Nu va speriati
daca,atunci când puneti frisca,ciocolata se va întari,ea se va subtia pe masura
ce adaugati frisca.
Untul l-am mixat
cu zaharul pudra,apoi am pus alternativ jeleul de zmeura si ciocolata alba
racita.
Cum am spus,o
parte de jeleu l-am pastrat pentru a unge blaturile.
Daca crema este
prea moale pentru a putea orna,se poate pune putin la frigider,dar nu prea mult
pentru ca se va întari si nu veti putea orna.
Daca totusi ati
lasat-o mai mult,o lasati la temperatura camerei si îsi va reveni.
Fiecare din cele
doua blaturi l-am taiat pe orizontala obtinând câte trei foi de blat.
Pe fiecare foaie
de blat am pus jeleu de zmeura apoi crema de ciocolata.
Am pus crema de
ciocolata in exterior si pe blatul cel mare,ca sa pot lipi bordura de ciocolata.
Pe blatul mai mic
am ornat cu crema de zmeura si ciocolata alba.
Pentru „dantela”
de ciocolata,am topit ciocolata pe baie de aburi iar dupa ce s-a racit putin am
pus-o pe o fâsie de hârtie ,pe care am taiat-o
putin mai înalta decât blatul cel mare ,iar ca lungime cât circumferinta
tortului.
Nu am pus-o pe
toata hârtia,am lasat si spatii libere,pentru aspectul dantelat(la asta trebuie
sa mai exersez,ca nu am fost prea multumita).
Dupa ce ciocolata
s-a întarit atât cât sa nu curga când ridicam hârtia,o lipim cu grija pe
circumferinta tortului.
Am pus la
frigider pâna s-a întarit ciocolata,apoi am desprins usor hârtia de copt.
Deoarece crema de
unt se va întari la frigider,va trebui sa scoateti tortul cu ceva timp înainte
de a fi taiat,altfel crema se va sfarâma.
Frumoase torturi faci, Dia! Frumoase si bune! Si se vad atat de bine la tine pe blog!
RăspundețiȘtergereUn mare LIKE!!!
Multumesc Meri :-* Si mie-mi place cum se vad aici.
ȘtergereArata foarte, foarte bine ! Dar nici de gust nu ma indoesc...Bravo Dia !
RăspundețiȘtergereMultumesc Lia.Nu a iesit chiar cum as fi vrut eu,dar ma declar multumita in primul rand de gust.La aspect era loc de mai bine.
ȘtergereAbsolut senzational. Te felicit draga Dia!
RăspundețiȘtergereMultumesc Rocsi.A fost o ocazie speciala si m-am straduit sa fie ceva deosebit.
ȘtergereNu pot decat sa-mi inchipui ce aroma trebuie sa aibe! Zmeurica e preferata mea ! Bravos !
RăspundețiȘtergereMultumesc Mihaela.Zmeura e si preferata mea.
ȘtergereArata foarte bine. Crema de zmeura cred ca este un deliciu. Ferlicitari!
RăspundețiȘtergereEu ador fructele in desert,in special zmeura si fructele de padure.Sunt parfumate,putin acrisoare si dau un gust deosebit.Multumesc
ȘtergereImi plac mult torturile tale cu fructe, am vazut vreo doua creme faine pe care o sa le incerc si eu cat de curand :)
RăspundețiȘtergereCel mai mult imi plac dulciurile cu fructe,iar daca le pot combina si cu mascarpone,e perfect.Sper sa-ti placa si tie Simona.
Ștergere