Reţeta pentru
aceasta minunată plăcinta o am de la o prietena de pe Facebook,Meryem care e o
adevarata maestră când vine vorba de aluaturi.Am visat câteva zile la minunaţia
ei de placinta,denumită de ea „Plăcintă VREO”,adica vreo 250 ml lapte,vreo 3-4
linguri iaurt,vreo juma’ de cana de …….Dacă ea a preferat-o în varianta cu
brânza sarata,eu am vrut-o dulce.Marturisesc că mi-a placut foarte mult,la fel
şi celor care au gustat-o.Insa cel mai mult mi-a placut aspectul ei
deosebit,chiar daca într-o tava mai mare iese si mai frumoasa.Deci sa las
vorbaria şi sa va spun mai bine de ce
aveţi nevoie ca să preparaţi şi voi aşa bunătate.Aluatul este destul de mult
aşa ca eu am făcut în doua tăvi,nu a fost prea multa dar dacă doriţi doar una
înjumătăţiţi cantităţile.
Ingrediente:
Pentru aluat:
½ cana ulei (cana
de 200 ml)
2 galbenusuri de
ou
3 linguri iaurt
2 linguri zahar
O lingurita sare
Vanilie
Coaja de lamâie
Pentru umplutura:
3 lin guri zahar
2 linguri
smântâna
Stafide
Rom
Coaja de lamâie
Vanilie
Pentru uns si glazura:
2
galbenusuri+lapte
0 lingura miere
de albine
Zahar brun
Mod de preparare:
Drojdia am
amestecat-o cu o lingurita de zahar,o lingura de faina si putin lapte caldut.
Am lasat maiaua
sa dospeasca.
Faina am
amestecat-o cu sarea,zaharul,uleiul,galbenusurile,iaurtul,vanilia si coaja de
lamâie.
Am pus apoi
drojdia dospita si laptela caldut câte putin.
Am framântat pâna
am obtinut un aluat elastic ,care nu se mai lipeste de vas.
Am lasat la
dospit în loc cald (eu l-am pus în cuptorul caldut) pâna si-a dublat volumul.
Intre timp am
pregatit umplutura.
Stafidele le-am
pus la înmuiat cu rom
Brânza am
amestecat-o cu zahar,vanilie,coaja de lamâie si stafidele scurse de rom.
Aluatul dospit
l-am împarţit sa-mi ajunga pentru cele doua tavi,una rotunda si una
dreptunghiulara.
In tava rotunda
am pus o foaie peste care am pus brânza.
Am trasat un cerc
în mijloc,apoi am decupat raze de jur împrejur,asa cum se vede în poza.
Am rasucit apoi
fâşiile decupate,în aceeasi directie.
Cu cât razele vor
fi mai subtiri si mai rasucite,aspectul va fi mai frumos.
Din restul de
aluat am decupat dreptunghiuri pe care le-am rasucit si le-am pus în tava
dreptunghiulara.
Am lasat sa mai
dospeasca în tava 10-15 minute,timp în care am preâncalzit cuptorul la 200 de
grade.
Am uns deasupra
cu galbenus de ou si lapte si am pus la cuptor pentru 40 de minute.
Dupa ce s-a
rumenit deasupra,am scos tava,am uns cu miere de albine si am presarat zahar
brun.
Daca la aspect nu
a fost cum mi-am dorit,gustul mi-a placut enorm.
Maaaaa, ce mama mea caut eu aici ? ;))
RăspundețiȘtergereLuminita,cred ca ai venit sa vezi ce am facut eu dupa ce am vazut minunatia aia de placinta la tine .Pupici
Ștergere