Este un tort
pregătit pentru aniversarea a 30 de ani de căsnicie a unor prieteni.Pentru că
au preferat să fie cu ciocolată,m-am gândit ca cel mai bine s-ar combina cu
menta şi nişte vişine din acelea foarte bune.
Nu am secţiune dar voi pune poze cu
etapele de preparare.
Pentru că a fost o zi tare
mohorâtă,pozele au ieşit destul de întunecate.
Sper însă ca reţeta mea să vă
inspire.
Ingrediente:
Pentru blatul de tort(tava cu diametrul de 26 cm ):
8 oua
½ plic praf de
copt(5g)
Vanilie
Sare
Pentru crema de ciocolata:
150 ml frisca lichida (Hulala am avut eu)
4 linguri zahar
pudra
Vişine pentru
prajituri
Pentru crema de mentă :
100 ml frisca
lichida
3 linguri zahar
pudra
50 ml sirop
concentrat de menta
Ciocolata
maruntita
Pentru glazura de ciocolata:
Frisca lichida
Lapte
Rom
Pentru coala(dantela) de ciocolata:
Pentru decor:
Tablete de
ciocolata cu menta
Bilute argintii
Mod de
preparare:
Am pregatit mai
întâi blatul pentru tort.Un blat foarte simplu,o reteta pe care v-o recomand si
o folosesc mereu la torturi.
De data aceasta
l-am facut cu cacao,ca sa se potriveasca mai bine cu crema de ciocolata si
menta.
Toate
ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am tapetat tava
cu hârtie de copt.
Ouale le-am mixat
cu zaharul 15-20 de minute pâna si-au triplat volumul si paletele mixerului
lasa urme în compozitie.
Compozitia
trebuie sa încorporeze suficient aer pentru a obtine un blat pufos.
Am adaugat si
vanilie.
Faina am
amestecat-o cu sarea,praful de copt si cacaoa,apoi am încorporat-o cu ajutorul
unui tel în trei reprize.
Va trebui
amestecat cu multa grija cu miscari de rasturnare,pentru a nu pierde aerul din
compozitie.
Am preîncalzit
cuptorul la 180 de grade.
Am pus compozitia
în tava si am lasat la cuptor pentru 35 de minute.
In primele 20-25
de minute nu se va deschide usa cuptorului,ideal ar fi de verificat doar la 30
de minute.
Am oprit cuptorul
si am lasat blatul sa se raceasca în cuptor,apoi l-am scos pe un gratar.
L-am taiat a doua
zi.
Pnetru crema ce
mascarpone cu menta,am topit ciocolata
împreuna cu frisca pe baie de aburi,apoi am adaugar siropul de menta câte putin
ca sa n-o subtiem prea tare.
Am lasat sa se
raceasca compozitia.
Crema Mascarpone
am mixat-o cu zaharul pudra,apoi am pus treptat ciocolata racita.
Am maruntit ciocolata
si am pus-o peste crema.
Am lasat crema la
frigider pâna la asamblare.
Am pregatit apoi
crema de ciocolata.
Ciocolata am
topit-o cu frisca pe baie de aburi,am adaugat romul si am lasat sa se raceasca.
Untul l-am mixat
cu zaharul pudra,apoi am adaugat ciocolata racita.
Blatul l-am taiat
în doua locuri,pe orizontala,peste primul blat am pus crema de menta,peste al
doilea blat am pus crema de ciocolata si visinele,apoi am pus cel de-al treilea
blat.
In exteriorul
tortului am pus crema de ciocolata.
L-am lasat la
frigider pâna am prtegatit glazura si
coala(care ar fi trebuit sa fie o dantela) de ciocolata.
Pentru coala de
ciocolata,am topit ciocolata pe baie de aburi si dupa ce s-a întarit
putin,am facut diferite forme pe fâsiile
de hârtie pregatite.
Hârtia trebuie sa
fie suficient de lunga pentru a îmbraca circumferinta tortului.
Eu am taiat doua
fâsii pentru a lucra mai usor cu ea.
Când ciocolata
s-a întarit atât cât sa nu curga,am luat cu grija hârtia si am „lipit-o” pe
marginea tortului.
Am pus la
frigider pâna s-a întarit,apoi am desprins usor hârtia.
Pentru glazura am
topit ciocolata si am adaugat frisca si lapte pâna la consistenta dorita.
Laptele îi va da
un luciu mai frumos decât frisca.
Am pus deasupra
glazura si dupa ce s-a întarit,am ornat cu crema de menta,tablete de ciocolata
cu menta si bilute argintii.
Poftă bună !!!!
O minune de tort ai facut aici, felicitari! Crema de menta mi se pare fantastica, o sa-ti fur si eu reteta :)
RăspundețiȘtergereSimona,sunt sigura ca va iesi o minunatie ce faci tu .Ma bucur ca-ti place.Am pus poza si cu recipientul cu sirop de menta.Pupici
ȘtergereUn tort minunat ai facut din nou Dia draga! o sa caut si eu sirop de menta si abia astept sa fac si eu o praji cu menta.
RăspundețiȘtergereMultumesc Timea :-* Din pacate,cei pentru care l-am facut,nu au prea apreciat gustul de menta.Eu ma gandeam ca menta si ciocolata fac casa tare buna. Pupici
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere