De cel de-al doilea tort pe care
l-am făcut pentru aniversarea mea,am
fost aproape mulţumită.A fost delicios!!!!!
Un tort destul de simplu,dar
care mi-a dat ceva emoţii când am ajuns la banda de ciocolată.Deşi mai făcusem
banda dar pe folie cu bule,acum o vroiam aşa neteda şi delicată cum am văzut la Paula (Enjoydessert),Bineînţeles
că m-am abătut de la ceea ce gândisem iniţial că vreau să fac,însă mi-a plăcut
rezultatul şi musafirilor la fel.Cremos şi răcoros,desăvârşit de gustul amărui
al ciocolatei.Vroiam să fac doua blaturi,dar cel pe care l-am făcut a fost
chiar suficient.
Ingrediente:
Blat:
7 albuşuri
4 galbenuşuri
1 ½ cana zahar = 350 g (am folosit o cana de
200 ml)
7 linguri apa
rece
2 linguri zeama
de lamâie
1 ½ cana faina = 330 g
½ lingurita praf
de copt (nu e neaparat necesar)
vanilie
Un praf de sare
Crema de fructe de padure:
4 linguri zahar
2 linguri amidon
alimentar
Crema de lamâie:
300 ml frisca
lichida
½ plic crema de
lamâie Dr.Oetker
Sirop:
200 ml apa
Zeama de lamâie
Banda de ciocolata:
100 ml frisca
Hârtie de copt
Decor:
Zmeura si
ciocolata
Mod de preparare:
Pentru blat am
folosit reteta cu albusurile „oparite” ,un blat care îmi place foarte mult,a
iesit destul de înalt si foarte pufos.
Zaharul l-am umezit cu apa si am pus zeama de
lamâie.Am pus sa fiarba un sirop pâna când s-a topit zaharul.
Am mixat
albusurile spuma tare cu un praf de sare,apoi am turnat siropul fierbinte câte
putin peste albusuri.
Am mixat în
continuare pâna ce spuma s-a racorit,apoi am adaugat pe rând galbenusurile.
Faina am
amestecat-o cu praful de copt si am încorporat-o cu ajutorul unui tel în spuma de albusuri.
Am pus compozitia
într-o tava cu diametrul de 26 cm în care am pus hârtie
de copt.
Am pus în
cuptorul preîncalzit la 200 de grade.Dupa 10 minute am redus temperatura la 180
de grade.
L-am lasat 40 de
minute,dar e util sa verificati când este copt cu ajutorul unei scobitori.
L-am lasat sa se
raceasca în cuptor.
Pentru crema de
lamâie am mixat frisca cu praful de crema.
Fructele de
padure le-am pus cu zahar si dupa ce au
lasat sirop le-am pus sa dea un clocot,apoi le-am trecut prin sita sa înlatur
semintele.
Puteti la fel de
bine sa le pasati cu blenderul si apoi sa le treceti prin sita.
Am amestecat pasta
de fructe l cu amidonul si am pus iarasi pe foc pâna s-a îngrosat.Trebuie
amestecat tot timpul altfel se va lega de cratita.
Am lasat sa se
raceasca.
Din zahar ,apa si
zeama de lamâie am facut un sirop,cu care am însiropat blatul.
Am hidratat
gelatina cu putina apa rece.
Am mixat frisca.
Din jeleul de
fructe am pastrat doua linguri,restul l-am folosit la crema.
Am mixat crema mascarpone cu jeleul de fructe.
Am încalzit
gelatina(nu se fierbe) si am pus-o peste crema,apoi am amestecat totul cu
frisca batuta.
Am taiat blatul
pe orizontala lasând partea de jos mai
subtire.
Din partea mai
groasa am decupat un cerc în mijloc.
Am însiropat
blatul.
Am pus prima
parte de blat,am pus un strat de jeleu de fructe,apoi un strat de crema de
lamâie,am lipit pe mijloc partea decupata din cel de-l doilea blat.
Pe portiunea
ramasa îna afara discului am pus crema
de fructe de padure,iar în mijloc crema de lamâie.
Am asezat
deasupra cel de-al doilea blat,în portiunea decupata si deasupra am pus crema de fructe de padure.
Am pus crema si
pe marginea tortului pentru a putea lipi bordura de ciocolata.
Am pus la rigider
pâna am confectionat banda de ciocolata.
Am decupat o
hârtie de copt având ca lungime circumferinta tortului.
Am masurat
înaltimea tortului pentru ca banda de
ciocolata sa fie puti mai înalta.
Am topit
ciocolata cu frisca pe baie de aburi.
Apoi am pus un
strat nu foarte gros pe hârtia pregatita.Am lasat sa se întareasca atât cât sa
fie maleabila dar sa nu curga.
Am lipit-o cu
grija pe marginea tortului cu hârtia în exterior.
A pus la
frigider.
Aleluiaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
A doua zi am
desprins hârtia usor de pe ciocolata.
Gata treaba,acum
ne apucam sa stricam mândrete de tort.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu