Parcă odată ce s-a răcit vremea
,simţim nevoia să pregătim mai mult mâncăruri la cuptor,mai ales carne de porc.In
week-end am avut sarmăluţe fierte în oala de lut la cuptor,mirosul lor ameţitor
a fost completat de ciolanul la cuptor pregatit în vasul roman,pentru că îmi
era pofta de ceva vreme.Sper că vă imaginaţi ce arome s-au răspândit în
bucătărie.
Un
ciolan(rasol)de porc proaspat (1
kg )
Un ciolan de porc
afumat (700 g )
Sare,piper,boia
Fulgi de ardei
iute
Cimbru uscat
Rozmarin
2 linguri suc de rosii
usturoi
Ulei
250 ml bere cu
merisoare
Vasul roman l-am
scufundat în apa cât timp am pregatit carnea.
Am spalat
ciolanele,le-am crestat şoricul,le-am condimentat bine si prin crestaturile
facute.
In crestaturi am
pus cateii de usturoi.
In vasul roman am
pus putin ulei,am asezat ciolanele,am presarat cimbrul,crenguta de rozmarin si
apoi berea.
Am pus capacul
vasului,am pornit cuptorul si am pus vasul în cuptor.
Când pregatim
mâncare la vasul roman sau în vase de lut ori ceramica,este important sa pornim
cuptorul doar când punem vasul înauntru.
Am lasat cam o
ora si jumatate,nu e nevoie sa întoarcem carnea deoarece caldura va veni si de
deasupra dupa ce capacul se încalzeste.
Dupa o ora si
jumatate ,am scos ciolanul afumat,peste celalalt am pus sucul de rosii si l-am
lasat înca jumatate de ora fara capac.
Am servit cu
cartofi la cuptor si salata de sfecla rosie.
Se poate servi cu
orice fel de garnitura sau chiar fara.
Fantastic de bun! Am retinut reteta, sa ii pregatesc sotului meu, care e fan ciolan afumat :)
RăspundețiȘtergereCu siguranta o sa-i placa si lui.Pupici Simona.
ȘtergereCe mancare gustoasa faci tu Dia!
RăspundețiȘtergereTimea,cred ca noi gatim cam in acelasi stil.Imi place mancarea traditionala si rareori incerc lucruri noi.Asta nu e valabil si la capitolul dulciuri,bineinteles :))))Pupici
Ștergere