Am tot văzut reţeta aceasta,dar parcă
aveam eu ceva dubii.Credeam că e un fel de păcăleală,că doar pentru o pâinică
trebuie să trudeşti serios,mai ales dacă nu ai în dotare maşină pentru făcut
pâine.Când am văzut însă şi la
Madi (Madicuisine)minunăţia de pâine,am zis că musai s-o
încerc şi eu.Si mă declar pe deplin mulţumită de rezultat.Vă închipuiţi cât de
bună a fost dacă nu m-am răbdat şi am tăiat-o
fierbinte.
Dacă vă place pâinea pufoasă la miez dar
cu o coajă crocantă,aceasta e reţeta de care aveţi nevoie.Este bine totuşi să
pregătiţi atât cât consumaţi în una-doua zile,păstrată mai mult va avea gust de
drojdie.
Ingrediente:
2 lingurite sare
3 lingurite zahar
3 linguri ulei de
masline
350 ml apa
călduţă
Un vas cu
capac(eu am folosit un vas yena)
Mod de preparare:
Faina am cernut-o
si am amestecat-o cu sarea
Drojdia am lichefiat-o cu zaharul,am pus cam 100 ml
de apa calduţă,am lasat 10 minute si am pus si uleiul.
In mijlocul
fainii am facut o gropiţă unde am pus drojdia cu uleiul,apoi am adaugat restul
de apa calduţă ,luând câte putina faina de pe margini pâna s-a încorporat
toata.
Trebuie sa
obtinem un aluat molicel.
Eu am mai adaugat
50 ml de apa.Voi apreciati în functie de tipul fainii folosite.
Am amestecat doar
pâna s-au omogenizat bine ingredientele,pentru a nu ramâne cocoloaşe.
Am presarat faina
deasupra,am acoperit cu un prosop curat si am pus la frigider pâna a doua
zi,aproximativ 16 ore.
A doua zi ,am
luat aluatul de la frigider,l-am rasturnat pe planseta înfainata,l-am framântat
putin si i-am dat forma ovala ca si a vasului în care am copt-o.
Am pus aluatul pe
o hârtie de copt.
Avem nevoie de un
vas cu capac pentru a coace aceasta pâine.
Vasul în care am
copt pâinea,l-am pus împreuna cu capacul
în cuptor sa se încalzeasca.
In timpul acesta
am lasat aluatul la temperatura camerei.
Am scos vasul din
cuptor si am transferat aluatul cu tot cu hârtia de copt în vas
Am acoperit si am
pus vasul din nou în cuptor.
Am lasat 25 de
minute cu capacul,apoi am scos capacul si am mai lasat 10 minute pâna când s-a
rumenit deasupra.
Coaja a crapat si
a devenit foarte crocanta iar miezul a ramas foarte pufos.
Poftă bună !!!!
Ce bine arata!!! Imi place mult mirosul painii calde...
RăspundețiȘtergereDa,foarte imbietor mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor.
ȘtergereCe faina painica ai facut Dia! O sa incerc si varianta asta a ta, daca e asa rapida si cu asa putin efort ma incumet si eu. Eu am facut o varianta cu bicarbonat, super buna si aia, o vei vedea in curand la mine pe site :)
RăspundețiȘtergereTe pup!
A fost foarte buna.Imi place tare mult cand coaja ramane crocanta.Painica e facuta mai demult,doar acum a ajuns pe blog.
ȘtergereIncredibila painica ai facut! Asa, cu coaja crocanta si rumena, cum imi place mie! Am retinut ideea sa o acopar cu capacul, sper sa-mi iasa si mie la fel de frumoasa ca a ta :)
RăspundețiȘtergereSimona,sunt convinsa ca iti va iesi chiar mai frumoasa decat a mea.
Ștergeresuper bine arata,si pe mine ma tot bat gandu ,,,,,,,,,,,,,,,,sant convinsa ca e minunata te pup
RăspundețiȘtergereMultumesc Nadina,de vizita si de aprecieri.Pupici
ȘtergereMinunata painica!!! O trec si eu pe lista ;-) pupici
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita si aprecieri Liana.Maine postez reteta mamei de paine cu cartofi.Minunata si aceea.
ȘtergereCat de frumoasa este painea ta! Mi-ai facut pofta!
RăspundețiȘtergereDaca nu ar trebui sa ma abtin de la paine si as avea timp.as face mereu paine in casa.
ȘtergereParca e painea de la bunica !!! Si coaja aia crapata si rumena.....
RăspundețiȘtergereDeci...am de lucru ! Multzam fain de reteta, am sa vin cu rezultatul !
Multumesc Sidy.E foarte buna dar daca se mananca destul de repede.Pentru mine a fost prea multa.Parca retin ca aveai si tu o painica de-asta.te tzuc.
ȘtergereFoarte frumoasa si apetisanta ! O intrebare : la cate grade setam cuptorul initial , si apoi pentru coacerea fara capac ? Multumesc .
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita si aprecieri.
ȘtergerePe vremea cand am facut painica asta nu aveam cuptor electric.Cred ca o temperatura de 200 de grade este potrivita cat sta la cuptor cu capacul,iar apoi se reduce la 180 de grade.
Astept impresii daca o incercati.Mie mi-a placut foarte mult,doar ca a fost cam multa pentru mine.