Cu siguranţă mulţi dintre voi ştiţi
care sunt beneficiile consumului de măceşe.Maceşele pot fi un adevarat miracol
pentru sănătate.Maceşele conţin cantităţi însemnate de
vitamine,flavonoide,acizi graşi şi acid retinoic care ajută la regenerarea şi
întinerirea pielii,calciu,acid citric,fier,fosfor.Vitaminele A,C.D,E precum si complexul de vitamine B
conţinute de maceşe ajuta la curăţarea sistemului urinar,vindeca afectiuni ale
plamânilor si sistemului vascular.
Măceşele au un conţinut de vitamina C de 60 de ori mai
mare decât cel conţinut de citrice,contribuind astfel la întărirea sistemului
imunitar.
Consumul regulat de măceşe ajuta
la prevenirea ori vindecarea unor afecţiuni precum artrita,infecţiile urinare,digestive,gastrita
ori infertilitatea dar si la reglarea funcţiei rinichilor,prevenind retenţia de
apa.Maceşele au un conţinut ridicat de pectina care are un efect laxativ.
Uleiul de maceşe are proprietaţi
miraculoase în tratamentele de înfrumuseţare,dar trateaza şi afecţiuni precum
psoriazisul sau eczemele.
Dar pe lângă toate aceste
proprietăţi terapeutice,fructele maceşului pot fi folosite pentru prepararea
unui gem delicios.Gemul de măceşe este de departe preferatul nostru.Atât de
fin,de aromat ,de gustos şi cu o culoare care-ţi stârneşte imaginaţia.La fel de
potrivit pe o felie de pâine cu unt lângă o cană aburinda de lapte dar şi
pentru o prăjitură.
Ingrediente:
12 borcane 400 ml
Mod de preparare:
Noi cumparam în fiecare an pasta de macese de la o doamna.
Obtinerea acestei
paste de maceşe din care se face gemul este un procedeu foarte îndelungat şi
anevoios.
Doamna respectiva
are o maşina speciala cu care obtine aceasta pasta.
In principiu
procedeul este urmatorul: se fierb maceşele,se strecoara,apoi se trec de mai
multe ori printr-o sita foarte deasa pentru a înlatura puful(perii) pe care-i
conţin fructele de maceş.
Cu ani în
urma,cumparam pasta de la o batrânica,care era parca desprinsa din povestile
copilariei.Nici nu pot sa va descriu cum îi aratau mâinile batucite de sita
aspra.
Asadar,daca avem
posibilitatea sa cumparam pasta gata preparata,este usor de obtinut gemul.
Pasta se amesteca
cu zaharul si se pune cu cratita sa fiarba la foc mic.
Cantitatea de
zahar este în functie de cât de dulce doriti sa fie.
Noua ne place
putin mai acrişoara.
Daca maceşele
sunt coapte,nu va fi nevoie de prea mult zahar.
Se fierbe pâna
când se obtine consistenta dorita.O ora am fiert-o noi.
Cum pasta a fost
destul de groasa si,cum spuneam,macesele au un conţinut mare de
pectina,procedeul nu va dura foarte mult.
Pentru a vedea
care e consistenta,luati o lingura de
gem pe o farfurioara,o lasati sa se raceasca si vedeti daca e suficient de
tare.
Am pus gemul
fierbinte în borcane,le-am pus capacul si le-am lasat în cuptorul calduţ(dupa
ce am oprit focul) pâna s-au racit.
Foarte usor de
preparat,foarte foarte bun si mereu prea puţin.
Pasta de macese mi-a colorat copilaria. Mereu clatitele mamei erau cu pasta de macese, iar cand beam o cana de ceai, aveam mereu alaturi o felie de paine cu unt si pasta de macese. Pana si biscuitii ii mancam cu pasta de macese ;-) <3
RăspundețiȘtergereAsa este Liana.Pasta de macese nu prea a lipsit nici din camara noastra.Mama o pregatea chiar si atunci cand aceasta se obtinea printr-un procedeu mult mai rudimentar.Multumesc de vizita.
Ștergere