Pages - Menu

miercuri, 18 februarie 2015

Cornuri sărate,cu brânză


          Nişte minunăţii pufoase pe care le-am văzut la prietena mea Luminiţa (Meryem Sunar),prietenă care are mâini de aur când vine vorba despre aluaturi.
Recunosc că eu nu am cine stie ce pricepere la aluaturi.
Mi-au plăcut foarte mult aceste cornuri,dar cred că dacă aş fi folosit drojdie proaspătă în loc de cea uscată,rezultatul ar fi fost mult mai bun.
Nu mi-a plăcut cum a dospit aluatul.
Fiind cornuri sărate,am folosit brânză telemea,brânză care se pune în aluat,nu ca şi umplutură.
Aceste cornuri,au si un mod foarte aparte de rulare,o să vedeţi şi în poze.
Nu vă mai ţin de vorbă,mai bine vă spun cum le-am făcut.



Ingrediente:
 700 g faina
200 ml lapte calduţ
100 ml apa minerala
110 ml ulei
1 ou
7g drojdie uscata (1 plic)
1 lingura zahar
1,5 lingurite sare
 200 g telemea sarata
Marar verde

Pentru uns:
Galbenus de ou + lapte

Optional,susan ,mac sau sare pentru presarat deasupra



Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei,mai putin laptele pe care îl încalzim putin.
Brânza am dat-o pe razatoare si am amestecat-o cu mararul verde tocat marunt.
Puteti si sa zdrobiti branza cu o furculita.
Am amestecat faina ,sarea,zaharul si drojdia uscata.
Pentru început puteti sa puneti doar 500 g faina si veti adauga restul în functie de câta se cere.
In reteta era „faina cât cuprinde”,eu am masurat si am avut nevoie de 700g.
Daca folositi drojdie proaspata (aproximativ 25 de grame),faceti o maia din drojdie ,zahar,lapte caldut si putina faina si dupa ce a dospit o încorporati în faina.
Peste amestecul de ingrediente uscate,am adaugat oul,laptele caldut,apa minerala si jumatate cantitatea de ulei.
Am omogenizat ingredientele dupa care am adaugat brânza telemea.
Apoi am adaugat  restul uleiului si faina pâna am obtinut un aluat omogen care nu se mai lipea de mâna.
Totusi nu trebuie sa fie un aluat prea tare.
Am acoperit vasul cu un prosop curat si l-am lasat la dospit în loc caldut pâna si-a dublat volumul.


L-am framântat apoi  putin,dar nu prea mult,apoi am format bile de marimea unui ou mai mare.
Am întins fiecare bila în forma de cerc,am facut o crestatura si apoi l-am rulat dupa cum se vede în poza.
Forma seamana cu un cornet.


Le-am asezat în tava,le-am acoperit si le-am mai lasat sa dospeasca 10-15 minute.
Le-am uns cu galbenusul amestecat cu lapte si pe câteva am presarat sare.
Le-am pus la cuptor pentru 30-35 de minute.
In primele 20 de minute am reglat temperatura la 200 de grade,iar apoi am redus la 180 de grade.
Când le-am scos din cuptor,le-am mai acoperit câteva minute ca sa se înmoaie.

Cele ce au ramas pentru a doua zi,le-am încalzit putin si au fost ca si când le-am scos din cuptor.



S-aveţi poftă !!!!

12 comentarii:

  1. Ce bun mi-ar fi un corn de-al tau acum la cafea! Tare fain se vede textura!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag te-as servi Meri.
      Foarte bune sunt.Drojdia mi-a facut ceva probleme dar cu siguranta am sa le refac.
      Pupici

      Ștergere
  2. Ce bunaciuni de bunaciuni! Eu mor dupa saraturi, iar astea sunt perfecte! Big like! O zi frumoasa, te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii Laura ca sunt foarte gustoase.Merita incercate.Pupici

      Ștergere
  3. Hai, ca arata super, nu mai fi necajita. Sa le ıncerci neaparat şi unse cu pasta de masline. Ai vazut pe feis ,la mine,dar sa le ıntinzi mai grosute şi stratul de pasta sa fie cıt mai subtire. Eu am exagerat şi cu ıntinsul şi cu pasta şi n-au mai crescut aşa de frumos, parca. Le refac şi eu cıt de curınd. Pozele-s superbe şi ai potrivit perfect cornurile cu farfuria şi ulcica aia cu iaurt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Luminita.Mie nu-mi plac maslinele,asa ca nu mi-a trecut prin cap ce altceva as putea pune.Poate niste sunca.
      La gust au fost foarte bune,intentionez si eu sa le refac.
      Pupici.

      Ștergere
  4. Am venit dupa miros. :) Arata grozav!
    Si eu am avut probleme cu grojdia uscata si am zis ca nu mai folosesc. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina,eu am folosit drijdie uscata si la briose si au crescut precum Fat Frumos.
      Ieri am folosit drojdie proaspata si aluatul nu a vrut sa creasca nicidecum,se poate si pentru ca ma grabeam ca era tarziu.
      Foarte mult mi-au placut cornurile astea,mai ales ca sunt sarate,nu dulci.
      Pupici

      Ștergere
  5. Mai ai un corn si pentru mine? Tare-mi plac cu branza :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar sunt foarte bune cornurile astea.
      Si mie-mi plac sarate mai mult decat dulci.
      Pupici

      Ștergere
    2. Interesante.Am sa le incerc si eu.Te rog sa explici mai bine modul de infasurare.Din poza nu am inteles mare lucru.Care e faza cu taietura aia?Merci anticipat pentru raspuns.Vio

      Ștergere
    3. Violeta,imi cer scuze ca nu am putut sa fac poze mai clare din timpul prepararii.
      Se intinde foaia sub forma unui cerc,se face o crestatura pe jumatate diametrul(asa cum se vede in poza) si incepand de la acea crestatura se infasoara ca si un cornet.
      Sa stii insa ca nu este foarte important modul acesta de infasurare,poti sa le dai si alta forma.
      Mie mi-a placut cand am vazut la prietena mea.
      Multumesc de vizita si aprecieri.

      Ștergere