Pages - Menu

marți, 17 februarie 2015

Tort cu zmeură,ciocolată şi şampanie



Un tort pe care l-am făcut pentru aniversarea unui prieten.
Eu ma bucur enorm când mi se cere o combinaţie de zmeură şi ciocolată iar şampania i-a completat gustul minunat.
Ma bucur foarte mult că  a fost pe placul sărbătoritului.
Am primit şi poza cu secţiunea.



Ingrediente:

Blat 1 (galben)-tava cu diametrul de 28cm:

6 oua
180 g zahar
180 g faina
5 g praf de copt
Sare
Vanilie

Blat 2 (cu cacao)-tava cu diametrul de 20 cm:

4 oua
120 g zahar
100 g faina
20 g  cacao
5 g praf de copt
Sare

Jeleu de zmeura:

500 g zmeura congelata
3 linguri zahar
2 linguri amidon alimentar
Sirop de zmeura aprox.100 ml

Crema de şampanie:

400 ml sampanie
2 galbenusuri de ou
150 g ciocolata alba
2 linguri zahar pudra
10 g gelatina
300 ml frisca lichida
2 linguri smântâna
1 lingura miere de albine
Zmeura congelata

Mousse de zmeura:

3 / 4 din cantitatea de jeleu de zmeura
10 g gelatina
200 ml frisca lichida
2 linguri smântâna
1 lingura miere de albine
Zmeura congelata

Crema de ciocolata si mascarpone:

200 g ciocolata amaruie 55% cacao
300 ml frisca lichida
250 g mascarpone
3 linguri zahar pudra

Glazura de ciocolata:
150 g ciocolata 74% cacao
Lapte

Sirop:
3 linguri zahar
Zeama de la jumatate de lamâie
200 ml apa

Decor:
Bomboane de ciocolata
Inimioare de martipan



Mod de preparare: 

Cele doua blaturi le-am pregatit cu o zi înainte si am folosit reteta de aici.
O reteta foarte buna cu care nu dau gres niciodata.
Un blat foarte pufos,pe care în functie de crema folosita,îl însiropez sau nu.
De data aceasta l-am însiropat,cremele fiind foarte lejere,siropul a dat un plus de aroma.
La blatul cu cacao,am amestecat faina cu sarea ,cacaoa si praful de copt si apoi am pus-o peste ouale mixate.
Blatul galben l-am taiat pe orizontala obtinând doua blaturi,iar cel cu cacao,l-am taiat în trei.



Si jeleul de zmeura l-am pregatit cu o zi înainte.
O parte de jeleu am pus-o pe blat,iar restul l-am folosit pentru crema de zmeura.
Am lasat zmeura sa se decongeleze,am amestecat-o cu zaharul,am încalzit amestecul pâna ce zaharul s-a topit,apoi am zdrobit fructele cu blenderul vertical.
Am trecut apoi amestecul prin sita ca sa elimin semintele.
Ador rezultatul,un amestec precum catifeaua.
Am dizolvat amidonul cu siropul de zmeura si apoi l-am pus peste zmeura.
Am pus amestecul din nou la foc mic si am amestecat pâna ce s-a îngrosat.
L-am lasat sa se raceasca.



Pentru sirop,am fiert ingredientele si apoi am lasat sa se raceasca.

Pentru crema de sampanie,am mixat galbenusurile cu zaharul pudra,am pus sampania si am pus vasul la foc mic.
Am amestecat cu telul pâna a început sa se îngroase.
Am luat de pe foc si am pus ciocolata rupta bucati.
Am amestecat pâna s-a topit.


Gelatina am hidratat-o cu putina apa rece.
Cand crema  a fost doar calduta,am pus gelatina taiata bucati si am amestecat pâna s-a încorporat complet.
Când amestecul s-a racit,l-am pus la congelator pentru 10 minute sau puteti sa-l lasati la frigider,dar va dura ceva mai mult.


Am mixat frisca cu smântâna si mierea.
Am scos crema de la congelator si am pus-o treptat în frisca,mixând la viteza mica.




Pe blatul galben însiropat,am pus un strat de jeleu de zmeura si apoi crema de sampanie.
Am mai pus boabe de zmeura si în crema.




Peste crema am pus cel de-al doilea blat si am pus la frigider.

Pentru crema de ciocolata si mascarpone,am topit ciocolata cu frisca pe baie de aburi,apoi am lasat-o sa se raceasca.
Am mixat crema mascarpone cu zaharul pudra si apoi am pus ciocolata racita.




Am pregatit si crema de zmeura,apoi am ansamblat tortul.
Am hidratat gelatina cu apa rece.
Am încalzit putin jeleul de zmeura,am încalzit si gelatina la microunde (ATENTIE,NU se înfierbânta) apoi am pus gelatina peste jeleu si am amestecat.
Am mixat frisca cu smântâna si mierea,apoi am încorporat-o în jeleul de zmeura racit.


Am scos primul blat de la frigider,am pus deasupra un strat de crema de ciocolata,apoi blat cu cacao,un strat de jeleu de zmeura,mousse de zmeura,câteva boabe de zmeura,al doilea blat cu cacao,iar mousse de zmeura si ultimul blat cu cacao.
Blatul cu cacao l-am însiropat în prealabil.





Am îmbracat tortul cu crema de ciocolata si mascarpone.

Am pregatit glazura.
Ciocolata rupta bucati am pus-o pe baie de aburi si am adaugat lapte rece pâna la consistenta dorita.
Am lasat ciocolata sa se racoreasca,apoi am pus-o pe tort,lasand-o sa se prelinga si pe marginea acestuia.
Am decorat cu inimioare de ciocolata si de martipan.




8 comentarii:

  1. Cat de bine arata!! Felicitari draga Dia, e un tort aratos si cred ca extrem de gustos! Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Paula.Un adevarat compliment venind din partea ta care faci deserturi perfecte.Pupici

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Alina,sunt convinsa ca iti place combinatia asta.A fost foarte foarte gustos.
      Multumesc .Pupici

      Ștergere
  3. Ti-am mai spus ca ador torturile tale, nu? Sunt asa frumoase si faci niste combinatii de iti lasa gura apa citind reteta. Ca sa nu mai zic de prezentare. <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri Meri.Nici ale tale nu sunt mai prejos si in combinatii foarte frumoase.

      Ștergere
  4. Splendid, Dia! Iar sectiunea...mai mult decat apetisanta! Felicitari! Sunt convinsa ca sarbatoritul si invitatii au fost coplesiti de frumusetea si de gustul lui! Te pupacesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sectiunea a fost pozata chiar de sarbatorit si era necajit ca n-a iesit destul de frumos.
      Mie mi-a placut.
      Lasand modestia la o parte,am gustat si eu din el si a fost delicios.
      Sotia sarbatoritului nu prea mananca dulciuri dar acum a spus ca a mancat chiar mult.
      Asta ma bucura nespus.
      Pupici si de la mine si tie si teroristilor.

      Ștergere