Nu am reuşit să
elucidez originile acestei prăjituri,care de cele mai multe ori a fost transformată în tort,mai ales că are
un aer atât de festiv.Cert este că a fost preferata împaratului Napoleon.Nici
nu prea cred să existe persoane cărora să nu le placă, o combinaţie delicioasă
de muuuuulte foi crocante (douasprezece la număr) îmbinate între ele cu o cremă
fină ş aromată cu vanilie.
Chiar dacă se
aseamănă foarte mult cu Cremşnitul,parcă este mai gustoasă având în vedere că
sunt mai multe foi la aceeaşi cantitate de cremă.
Chiar şi pentru
Cremşnit eu am găsit o variantă mult îmbunătăţită şi l-am făcut tot sub formă
de tort.
Tortul Napoleon
este o reţetă care la prima vedere pare greu de
pregătit,dar sa stiţi că nu este deloc aşa.Se pregăteşte chiar foarte
uşor şi cu puţine ingrediente.
Mai multa răbdare
trebuie să avem cât sta la frigider până să-l putem tăia.
Citind lista de
ingrediente, am zis că o prăjitură cu 550 g unt,nu poate fi o „bombă calorică” ,totuşi
având în vedere că cea mai mare parte este folosita la foi,parcă nu e chiar
aşa.
Si apoi,chiar
merită încercată măcar odată.
Cred că a durat
mai mult să redactez reţeta decât timpul de preparare.
Ingrediente foi:
2 oua
3 linguri brandy/coniac (în reţeta originala este
vodka)
O lingura oţet
150 ml apa rece
1 lingurita sare
Ingrediente crema:
7 galbenusuri de
ou
1250 ml lapte
O pastaie de
vanilie
Mod de preparare:
Mai întâi am
pregatit aluatul pentru foi,iar pâna ce acesta a stat la frigider,am pregatit
crema.
Ouale le-am batut
cu un praf de sare,am adaugat coniacul,oţetul si apa rece si am lasat amestecul
deoparte.
Am pus faina
într-un vas si untul rece taiat cubulete.Am framântat pâna ce amestecul a
devenit „nisipos”.
Se poate folosi
si robotul pentru aceasta operatiune.
Am pus apoi
amestecul lichid peste faina,am amestecat pâna au început sa se lege,am
rasturnat compozitia pe masa înfainata
si am framântat pâna am obtinut un aluat
pe care l-am putut modela într-un baton.
Mare atentie: nu
trebuie framântat prea mult prea mult,altfel untul se va topi si rezultatul nu
va fi cel asteptat.
Am taiat batonul
în 12 parti egale din care am format
bile.Le-am acoperit cu o folie si le-am lasat la frigider pentru o ora.
Intre timp am
pregatit crema.
Am mixat
galbenusurile cu zaharul si am adaugat treptat cam 100 ml lapte rece.Aceasta va
ajuta zaharul sa se dizolve.
Am pus apoi si
amidonul.
Am scos semintele
din pastaia de vanilie si le-am pus în restul laptelui.Apoi l-am pus la
fiert.Am pus si pastaia de vanilie,pe care ulterior am scos-o.
Când laptele s-a
înfierbântat am turnat treptat cam
jumatate din el peste amestecul de oua.
Când restul
laptelui a început sa fiarba,am pus compozitia de oua si am amestecat rapid cu
un tel pâna când amestecul s-a îngrosat.
Am luat vasul de
pe foc si în compozitia fierbinte ,am adaugat untul cubulete,amestecând cu
telul pâna când acesta s-a topit.
Am lasat sa se
racoreasca putin,apoi am pus o folie direct pe crema pentru ca sa nu se faca
pojghita.
Am lasat crema la
frigider sa se raceasca complet.
Nota: Veti avea nevoie de un vas destul de mare
pentru crema deoarece este o cantitate destul de mare.
Am scos aluatul
pentru foi de la frigider.
Eu am scos câte
doua bucati,ca sa nu stea prea mult la caldura.
Am încins
cuptorul la 220 de grade.
Foile le-am copt
în tava mare a aragazului si m-am folosit de doua hârtii de copt pentru a le
manevra mai usor.Pâna când o foaie era la cuptor,am întins o alta foaie pe cea
de-a doua hârtie,schimbând foile în tava cu tot cu hârtie.
Din fiecare bila
de aluat am întins o foaie rotunda ceva
mai mare de 26 cm .
Am pus foaia pe
hârtia de copt si apoi în tava.
Cu ajutorul
fundului de la o tava cu pereti detasabili de 26 cm (tava pe care o vom
folosi si la asamblat),am decupat un cerc cu acest diametru.
Marginile care
ramân le coacem împreuna cu foaia si le vom folosi la ornat tortul.
Am scos fundul cu care am decupat si am pus tava
în cuptor si am copt-o cam 6-7 minute,pâna s-a rumenit putin deasupra.
Intre timp am
întins alta foaie pe cea de-a doua hârtie de copt.
Am scos foaia din
cuptor si am asezat-o pe un platou,iar marginile într-un bol.
Atentie!!!!
Foile trebuie
manevrate cu grija pentru ca sunt foarte fragile si se rup usor.
Am procedat la
fel cu toate cele 12 foi.
Când atât crema
cât si foile s-au racit,am asamblat tortul.
Pe platoul am pus
inelul detasabil al formei de tort.Aceasta mai mult ca foile sa nu alunece,crema
fiind putina nu are cum sa curga.
Am asezat câte o
foaie si am uns-o cu crema într-un strat subtire,mai putin ultima foaie.
Atentie!!!!
Trebuie sa va
ramana crema si pentru exteriorul tortului.
Mie mi-a ramas
cam putina.
Apasam usor fiecare
foaie când o asezam.
Nu va faceti
probleme, foile se vor mai aseza dupa ce se înmoaie.
Peste ultima
foaie am asezat o farfurie întoarsa si am presat usor,apoi am lasat la frigider
pâna a doua zi.
A doua zi,am scos
tortul de la frigider,am pus crema în exterior si am ornat cu resturile de la
foi ,pe care le-am sfarâmat.
Daca doriti
puteti sa le amestecati cu putin zahar,eu am preferat sa le las asa.
Se mai lasa la frigider 2-3 ore,apoi se poate taia.
Cam asta este
tot.
Simplu şi bun.
S-aveţi poftă
dacă-l încercaţi!!!!!
Vai, Dia, cat de imbietor este tortul tau! demult ma bate gandul sa il fac si eu, dar sub forma de prajitura ma gandeam. Cred ca-i delicios! >:D<
RăspundețiȘtergereMeri,mai ales pentru tine care faci mereu aluat foietaj,ar fi floare la ureche prajitura asta.
ȘtergereMie mi s-a parut foarte simplu de facut si asa sub forma de tort.
Noua ne-a placut,desi la inceput m-a cam speriat cantitatea de unt.In compensatie am redus zaharul din crema.
Pupici
Ce frumos e tortul asta
RăspundețiȘtergereMultumesc Anca.Un tort nu prea "bibilit" dar foarte gustos. Pupici
ȘtergereL-am pus pe lista "de facut", ca prea bine arată. Pupici
RăspundețiȘtergereSpor sa ai Ancuto.E chiar foarte simplu de pregatit,ca si eu ma speriasem cand am vazut atatea foi.
RăspundețiȘtergereFrumos tort, felicitari! <3
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona.Pupici
ȘtergereMisto tort! Greu de facut foile alea, adica mult timp de stat in bucatarie, dar banuiesc ca se mananca rapid, nuu? ;-) :*
RăspundețiȘtergereLiana,chiar nu e greu deloc.Fiecare foaie are nevoie de 6-7 minute pentru copt.
ȘtergereMie mi s-a parut ca le-am facut destul de repede.Crema se face si ea foarte repede.
Avand in vedere ca nu este prea dulce,se pot servi felii destul de generoase,totusi mi s-a parut destul de spornic ca l-am cam impartit si tot mai este.
Pupici
Ce minunatie! E drept ca e un pic de munca, dar arata senzational! Mi-e pofta! Bravoo, Dia! si pentru rabdare si pentru rezultatul frumos! <3
RăspundețiȘtergereSa stii Laura ca nici nu mi s-a parut asa greu de pregatit acest tort.Mai ales ca nu trebuie nici cine stie ce decor.
ȘtergereDoar coptul foilor e mai migaloasa.
Mi-a placut ca a fost doar putin dulce,crema lejera si foile multe si crocante.
Multumesc de vizita si aprecieri. Pupici
Arata fenomenal, iar foile ti-au iesit foarte frumoase. Am mai vazut acest tort pe diverse bolguri, insa la tine arata cel mai bine, ma imbie sa-l fac :) ! , Pupici, Ela
RăspundețiȘtergereEla,sa stii ca la inceput m-am cam speriat de reteta precum si de cantitatea de unt folosita.Dar acum chiar ca l-as mai pregati.Foarte mult mi-a placut si nu e nici pe departe asa greu de pregatit.
ȘtergereSunt sigura ca iti va iesi minunat.Astept impresii.Pupici