Pages - Menu

duminică, 1 februarie 2015

Tort Napoleon



Nu am reuşit să elucidez originile acestei prăjituri,care de cele mai multe ori  a fost transformată în tort,mai ales că are un aer atât de festiv.Cert este că a fost preferata împaratului Napoleon.Nici nu prea cred să existe persoane cărora să nu le placă, o combinaţie delicioasă de muuuuulte foi crocante (douasprezece la număr) îmbinate între ele cu o cremă fină ş aromată cu vanilie.
Chiar dacă se aseamănă foarte mult cu Cremşnitul,parcă este mai gustoasă având în vedere că sunt mai multe foi la aceeaşi cantitate de cremă.
Chiar şi pentru Cremşnit eu am găsit o variantă mult îmbunătăţită şi l-am făcut tot sub formă de tort.
Tortul Napoleon este o reţetă care la prima vedere pare greu de  pregătit,dar sa stiţi că nu este deloc aşa.Se pregăteşte chiar foarte uşor şi cu puţine ingrediente.
Mai multa răbdare trebuie să avem cât sta la frigider până să-l putem tăia.
Citind lista de ingrediente, am zis că o prăjitură cu 550 g unt,nu poate fi o „bombă calorică” ,totuşi având în vedere că cea mai mare parte este folosita la foi,parcă nu e chiar aşa.
Si apoi,chiar merită încercată măcar odată.
Cred că a durat mai mult să redactez reţeta decât timpul de preparare.


Ingrediente foi:

400 g unt 65% grasime
800 g faina
2 oua
3 linguri  brandy/coniac (în reţeta originala este vodka)
O lingura oţet
150 ml apa rece
1 lingurita sare

Ingrediente crema:

7 galbenusuri de ou
1250 ml lapte
200 g zahar (puteti sa puneti mai mult,eu nu am vrut sa fie prea dulce)
100 g amidon alimentar
150 g unt 82 % grasime
O pastaie de vanilie




Mod de preparare:
Mai întâi am pregatit aluatul pentru foi,iar pâna ce acesta a stat la frigider,am pregatit crema.
Ouale le-am batut cu un praf de sare,am adaugat coniacul,oţetul si apa rece si am lasat amestecul deoparte.
Am pus faina într-un vas si untul rece taiat cubulete.Am framântat pâna ce amestecul a devenit „nisipos”.
Se poate folosi si robotul pentru aceasta operatiune.



Am pus apoi amestecul lichid peste faina,am amestecat pâna au început sa se lege,am rasturnat  compozitia pe masa înfainata si am framântat pâna am obtinut  un aluat pe care l-am putut modela într-un baton.


Mare atentie: nu trebuie framântat prea mult prea mult,altfel untul se va topi si rezultatul nu va fi cel asteptat.
Am taiat batonul în 12 parti egale  din care am format bile.Le-am acoperit cu o folie si le-am lasat la frigider pentru o ora.


Intre timp am pregatit crema.
Am mixat galbenusurile cu zaharul si am adaugat treptat cam 100 ml lapte rece.Aceasta va ajuta zaharul sa se dizolve.
Am pus apoi si amidonul.


Am scos semintele din pastaia de vanilie si le-am pus în restul laptelui.Apoi l-am pus la fiert.Am pus si pastaia de vanilie,pe care ulterior am scos-o.
Când laptele s-a înfierbântat am turnat  treptat cam jumatate  din el peste amestecul de oua.
Când restul laptelui a început sa fiarba,am pus compozitia de oua si am amestecat rapid cu un tel pâna când amestecul s-a îngrosat.
Am luat vasul de pe foc si în compozitia fierbinte ,am adaugat untul cubulete,amestecând cu telul pâna când acesta s-a topit.


Am lasat sa se racoreasca putin,apoi am pus o folie direct pe crema pentru ca sa nu se faca pojghita.
Am lasat crema la frigider sa se raceasca complet.



Nota:  Veti avea nevoie de un vas destul de mare pentru crema deoarece este o cantitate destul de mare.

Am scos aluatul pentru foi de la frigider.
Eu am scos câte doua bucati,ca sa nu stea prea mult la caldura.
Am încins cuptorul la 220 de grade.
Foile le-am copt în tava mare a aragazului si m-am folosit de doua hârtii de copt pentru a le manevra mai usor.Pâna când o foaie era la cuptor,am întins o alta foaie pe cea de-a doua hârtie,schimbând foile în tava cu tot cu hârtie.
Din fiecare bila de aluat am  întins o foaie rotunda ceva mai mare de 26 cm.
Am pus foaia pe hârtia de copt si apoi în tava.


Cu ajutorul fundului de la o tava cu pereti detasabili de 26 cm(tava pe care o vom folosi si la asamblat),am decupat un cerc cu acest diametru.



Marginile care ramân le coacem împreuna cu foaia si le vom folosi la ornat tortul.
Am  scos fundul cu care am decupat si am pus tava în cuptor si am copt-o cam 6-7 minute,pâna s-a rumenit  putin deasupra.
Intre timp am întins alta foaie pe cea de-a doua hârtie de copt.
Am scos foaia din cuptor si am asezat-o pe un platou,iar marginile într-un bol.

Atentie!!!!
Foile trebuie manevrate cu grija pentru ca sunt foarte fragile si se rup usor.

Am procedat la fel cu toate cele 12 foi.


Când atât crema cât si foile s-au racit,am asamblat tortul.
Pe platoul am pus inelul detasabil al formei de tort.Aceasta mai mult ca foile sa nu alunece,crema fiind putina nu are cum sa curga.
Am asezat câte o foaie si am uns-o cu crema într-un strat subtire,mai putin ultima foaie.



Atentie!!!!
Trebuie sa va ramana crema si pentru exteriorul tortului.
Mie mi-a ramas cam putina.

Apasam usor fiecare foaie când o asezam.
Nu va faceti probleme, foile se vor mai aseza dupa ce se înmoaie.


Peste ultima foaie am asezat o farfurie întoarsa si am presat usor,apoi am lasat la frigider pâna a doua zi.
A doua zi,am scos tortul de la frigider,am pus crema în exterior si am ornat cu resturile de la foi ,pe care le-am sfarâmat.
Daca doriti puteti sa le amestecati cu putin zahar,eu am preferat sa le las asa.
Se mai lasa  la frigider 2-3 ore,apoi se poate taia.
Cam asta este tot.
Simplu şi bun.





S-aveţi poftă dacă-l încercaţi!!!!!





14 comentarii:

  1. Vai, Dia, cat de imbietor este tortul tau! demult ma bate gandul sa il fac si eu, dar sub forma de prajitura ma gandeam. Cred ca-i delicios! >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Meri,mai ales pentru tine care faci mereu aluat foietaj,ar fi floare la ureche prajitura asta.
      Mie mi s-a parut foarte simplu de facut si asa sub forma de tort.
      Noua ne-a placut,desi la inceput m-a cam speriat cantitatea de unt.In compensatie am redus zaharul din crema.
      Pupici

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Multumesc Anca.Un tort nu prea "bibilit" dar foarte gustos. Pupici

      Ștergere
  3. L-am pus pe lista "de facut", ca prea bine arată. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Spor sa ai Ancuto.E chiar foarte simplu de pregatit,ca si eu ma speriasem cand am vazut atatea foi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Misto tort! Greu de facut foile alea, adica mult timp de stat in bucatarie, dar banuiesc ca se mananca rapid, nuu? ;-) :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Liana,chiar nu e greu deloc.Fiecare foaie are nevoie de 6-7 minute pentru copt.
      Mie mi s-a parut ca le-am facut destul de repede.Crema se face si ea foarte repede.
      Avand in vedere ca nu este prea dulce,se pot servi felii destul de generoase,totusi mi s-a parut destul de spornic ca l-am cam impartit si tot mai este.
      Pupici

      Ștergere
  6. Ce minunatie! E drept ca e un pic de munca, dar arata senzational! Mi-e pofta! Bravoo, Dia! si pentru rabdare si pentru rezultatul frumos! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii Laura ca nici nu mi s-a parut asa greu de pregatit acest tort.Mai ales ca nu trebuie nici cine stie ce decor.
      Doar coptul foilor e mai migaloasa.
      Mi-a placut ca a fost doar putin dulce,crema lejera si foile multe si crocante.
      Multumesc de vizita si aprecieri. Pupici

      Ștergere
  7. Arata fenomenal, iar foile ti-au iesit foarte frumoase. Am mai vazut acest tort pe diverse bolguri, insa la tine arata cel mai bine, ma imbie sa-l fac :) ! , Pupici, Ela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ela,sa stii ca la inceput m-am cam speriat de reteta precum si de cantitatea de unt folosita.Dar acum chiar ca l-as mai pregati.Foarte mult mi-a placut si nu e nici pe departe asa greu de pregatit.
      Sunt sigura ca iti va iesi minunat.Astept impresii.Pupici

      Ștergere