O altă prăjitură care nu
ne lipseşte de sărbători.O aveam şi în altă variantă,dar reţeta asta îmi place
foarte mult pentru că foile se înmoaie foarte bine după ce se pune crema.Dacă
alegeţi să preparaţi aceste foi,aveţi avantajul de a le face cu mai mult timp
înainte şi să puneţi crema doar atunci când aveţi nevoie.
Puteţi să le păstraţi în pungă multă vreme,chiar şi câteva luni pentru că
sunt asemenea unui biscuite.
Ele se vor înmuia în doar câteva ore,astfel vă veţi uşura foarte mult
munca.
De-a lungul timpului eu am folosit mai multe variante de cremă,dar
indiferent de crema aleasă foile s-au comportat foarte bine.
Pentru 3 foi (tava de 30x22 cm):
2 linguri miere de albina
1 ou
50 gr unt
200 gr zahar
250-300 gr faina
1 /2 lingurita bicarbonat de sodiu
Sare
Zahar vanilat
Coaja si zeama de lamaie
Pentru crema de griş:
600 ml lapte
Vanilie
Dulceata de visine sau orice
dulceata acrisoara
Glazura:
250 gr ciocolata
O lingura miere de albina
O lingura smantana
50 ml frisca lichida
O lingurita rom
O lingura cacao
Mod de preparare :
Ingredientele sunt
pentru o tava mai mica ,eu am facut 3 portii,adica noua foi,pentru doua
prajituri de cate 4 foi ,ramâne o foaie pe care am mâncat-o cu crema….deh,pofta
era mare.
Ouale se bat spuma cu zaharul,apoi se adauga untul moale si mierea de albine si bicarbonatul stins cu zeama de lamâie
Se ia de pe aburi se se adauga vanilia si coaja de lamâie.
Apoi se adauga faina pâna se obtine consistenta dorita.Aluatul nu trebuie
sa fie prea tare pentru a putea întinde foile.
Se împarte compozitia în trei si se
coc foile pe dosul tavii,pe care în prealabil s-a pus o hârtie de copt.
Timpul de coacere este în functie de cuptorul fiecaruia,aproximativ 20 de
minute la 200 de grade.
Focul trebuie sa mare altfel coca se va înmuia si se va lasa peste
marginile tavii.
Eu pastrez foile una peste alta cu hârtia pe care le-am copt între ele.
Inainte de a pune crema desfac hârtia.
Crema:
Am pus laptele sa fiarba cu o
lingura de zahar,când a dat în clocot am adaugat grisul în ploaie,amestecând cu
un tel sa nu se faca cocoloase.
Am lasat sa fiarba,iar când s-a îngrosat am luat de pe foc si am lasat sa
se raceasca.
Untul l-am mixat cu zaharul pâna ce acesta s-a topit,am adaugat vanilia si
apoi grisul racit.
Eu am pus între foi crema dar si un strat de dulceata de visine putin
acrisoara.
Glazura:
Toate ingredientele le-am pus pe
baie de aburi pâna când ciocolata este topita complet.Lasam sa sa raceasca
putin,apoi se pune peste prajitura.
Am lasat prajitura la temperatura camerei câteva ore pentru ca foile sa se
înmoaie,dupa care se poate pune la frigider.
Poftă bună !!!
Paste fericit!
RăspundețiȘtergereMultumesc.Asemenea.
ȘtergereSarbatori fericite!
RăspundețiȘtergereMultumesc .Asemenea
Ștergere