Pages - Menu

vineri, 30 ianuarie 2015

Supă cremă de broccoli



              Cred ca aproape toată lumea preferă acum mâncăruri mai lejere.Cel puţin mie aşa mi s-a întâmplat,numai bine să profit de faptul că nu am nici un fel de pofte,nici măcar de ceva dulce,cu atât mai puţin de carne.Si cum nu gătisem de ceva vreme broccoli,am zis că acum e momentul,deci ce putea fi mai potrivit decât o supă cremă,adică doi în unul.N-am pierdut nici mult timp în bucătărie şi n-a fost nevoie de două feluri de mâncare.Nu am încercat până acum supele-creme şi acum regret pentru că a fost absolut delicioasa.


Ingrediente:
Broccoli(aprox.500 g)
Un morcov
Patrunjel radacina
O ceapa
Un cartof
Doi catei de usturoi
O lingura unt
2 linguri iaurt
Sare,piper,nucsoara
Marar verde
Cantitatile sunt în functie de cantitatea pe care o faceti





Mod de preparare:
         Broccoli se desface în buchetele.Vom folosi si cotorul,îl taiem separat si îl curatam de „coaja” care este destul de tare,dar interiorul este foarte gustos.Curatam si morcovul,radacina de patrunjel,cartoful si ceapa.Le taiem si pe acestea bucati mai mari.Intr-o oala punem apa la fiert.Adaugam putina sare,când incepe sa fiarba punem zarzavaturile,mai putin buchetelele de broccoli,acestea au nevoie de foarte putin timp sa fiarba.
        Cand legumele sunt aproape fierte,adaugam si restul de broccoli.Când sunt fierte,le scoatem cu o paleta si pastram lichidul în care au fiert.
        Intr-o cratita punem untul sa se topeasca si usturoiul zdrobit.Prajim foarte putin si adaugam o lingura de supa de legume.Punem apoi peste legume.
       E timpul sa punem blenderul vertical în functiune si sa pasam compozitia.Adaugam iaurtul,piperul,nucsoara si mararul tocat marunt.Adaugam câte putina supa de legume(cea în care au fiert) în functie de consistenta dorita.
       Am servit cu crutoane de pâine.

    Poftă bună !!!!




Red velvet cupcakes cu cremă de portocale



Am cam încercat în ultima vreme sa gatesc doar cât era nevoie,dar mai ales promisesem sa nu mai fac deserturi.Totusi ma cam bântuiau niste briose rosii cu un moţ de crema.Crema care,de data asta musai era sa fie de portocale,pentru ca aveam niste portocale care se cereau „combinate”.
     N-au iesit ele prea „red”,la final mi-am dat seama ce ar trebui sa modific pentru a obtine acest rezultat,dar cu siguranta au fost …divine şi de_vina pentru ca nu m-am putut abtine.






Ingrediente cupcakes:   
250 gr faina
120 gr unt
200 gr zahar
2 oua
200 ml iaurt 10% grasime
2 plicuri zahar vanilat
1 plic praf de copt
O lingurita bicarbonat
0 lingurita otet
Sare
2 linguri colorant alimentar rosu
Ingrediente crema portocale:
300 ml suc proaspat de portocale (de la 4 portocale)
2 linguri zahar tos
250 gr crema mascarpone
2 linguri zahar pudra
2 linguri amidon alimentar


Pregatim mai intai cupcakes-urile.
        Intr-un bol amestecam ingredientele uscate,faina,praful de copt,sarea si cacaoa.
Iaurtul il amestecam cu colorantul alimentar.Dupa cum spuneam,mi-am dat seama ca daca se amesteca colorantul în iaurt nu pot obtine „never” o culoare prea rosie.Data viitoare am sa pun colorantul în crema de unt.Se coloreaza mult mai bine.
      Mixam untul cu zaharul si zaharul vanilat pana cand se face spuma.Adaugam un ou si mixam în continuare.Apoi o lingura din amestecul  de ingrediente uscate.Punem si cel de-al doilea ou si iarasi o lingura din amestecul de faina.Bicarbonatul îl „stingem” cu putin oţet si îl punem peste crema de unt.
        In etapa urmatoare începem sa încorporam iaurtul alternând cu amestecul de ingrediente uscate.Terminam cu faina.


      Preincalzim cuptorul.Intr-o tava de briose punem forme de hârtie pentru briose si punem în fiecare cam câte o lingura plina din compozitie.Cam pâna la jumatatea formei este suficient,ele vor si creste la copt.


      Punem la cuptor pentru 25 de minute,dar puteti sa verificati cu scobitoarea.Cand aceasta iese curata,sunt gata.Le mai lasam în cuptor cu usa întredeschisa pâna se racesc.
Din aceasta compozitie mi-au iesit 18 bucati.
      Crema de portocale:
      Se stoarce sucul de portocale.Eu am folosit 4 portocale,au fost foarte dulci si zemoase.Am obtinut 300 ml de suc.
Se înmoaie cele doua linguri de amidon cu putin suc.Restul sucului se amesteca cu doua linguri de zahar si se pune sa fiarba.Cand fierbe se pune amidonul si se amesteca energic cu telul.Cand s-a ingrosat amestecul se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca.
        Se mixeaza crema mascarpone cu cele doua linguri de zahar pudra.Se adauga cate putin crema-budinca de portocale.Se obtine o crema fina,aromata si cu o culoare superba.


Se lasa crema putin la frigider,apoi se orneaza cupcakes-urile.


        Se servesc cu ….pofta !!!!



marți, 27 ianuarie 2015

Chec cu unt şi portocale


Un chec foarte simplu,mai dens dar foarte însiropat.L-am mai încercat  cu lamâie şi am zis să-l încerc şi cu portocale.
Ca să fiu sinceră,cred că a fost mai bun cu lamâie.Dar asta pentru că nu am ţinut cont că portocalele sunt mai dulci şi nu au nevoie de atâta zahar.Data viitoare nu voi mai adauga decât maxim o lingura de zahar în sirop.
Poate chiar şi la chec aş încerca mai puţin zahăr.


Ingrediente chec:

225 g unt
225 g zahar
225 g faina
4 oua
1 plic praf de copt (10g)
Sare
Coaja de portocala
Vanilie

Ingrediente sirop:
100 ml apa
100 g zahar
 Sucul de la o portocala si jumatate de lamâie


Untul l-am lasat la temperatura camerei.
Am mixat untul cu zaharul pâna când zaharul s-a topit.
Am adaugat apoi câte un ou,pe rând ,mixnd bine dupa fiecare.
Am pus apoi faina amestecata cu sarea si praful de copt.
Faina am încorporat-o ajutându-ma de o paleta.
Am pus vanilia si coaja de portocala.
Am uns o tava de chec cu unt si am presarat faina ,apoi am pus compozitia de chec în ea.
Am pus tava la cuptor la 180 de grade aproximativ 45 de minute.
Se verifica cu o scobitoare când este copt.
Intre timp am fiert siropul.Acesta trebuie sa fie caldut când checul este gata.
Am scos checul,l-am intepat cu un bat de frigaruie si am turnat siropul peste el cât înca este fierbinte.
Checul se va îmbiba foarte bine,iar dupa ce se va raci,va ramâne însiropat exact atât cât trebuie.
Se scoate din tava dupa ce se raceste.
Eu l-am scos cam greu din tava,dar am reusit pâna la urma.
Se poate pune deasupra o glazura din zahar si zeama de lamâie dar mie mi s-a parut suficient asa simplu cum a fost.





Poftă bună !!!!

duminică, 18 ianuarie 2015

Ruladă cu nucă ,portocale şi ciocolată


Am văzut odată o poză pe net cu această ruladă.Una din acele imagini care ţi se lipeşte pe retină şi creier şi nu-ţi dă pace până nu o pregăteşti.
Nu ştiu cui aparţine reţeta,nici dacă am folosit ingrediente asemănătoare,eu am reprodus-o pe gustul meu.
A ieşit un desert delicios,cu o combinaţie deosebită de arome.
Reţeta este deosebit de simplă,aveţi nevoie doar de puţină îndemânare pentru a asambla rulada.
  


Ingrediente:
Pentru foaia de rulada galbena(tava de 35x35 cm):
4 oua
4 linguri zahar
2 linguri ulei
½ plic praf de copt
Sare
Vanilie
Coaja de portocala

Pentru foaia de rulada cu nuca(tava de 35x35 cm):
4 oua
120 g zahar
5 linguri nuca
5 linguri faina
Sare

Pentru jeleul de portocale:
350 ml suc proaspat de portocale(sucul de la 2 portocale)
1 plic budinca  vanilie Dr.Oetker  sau 2 linguri cu amidon
Optional zahar

Pentru crema de ciocolata:
100 g ciocolata amaruie 74% cacao
Frisca lichida(aprox.100 ml)
250 g Mascarpone
3 linguri zahar pudra

Pentru Glazura:
50 g ciocolata cu lapte
lapte

Decor:
bombonele de ciocolata
    

Am pregatit mai întâi jeleul de portocale ca sa se raceasca pâna am pregatit rulada.
Am stors 350 ml suc de portocale.
Eu am preferat sa fie mai acrisoara,deci nu am adaugat zahar.
Puteti sa adaugati daca considerati necesar.
Praful de budinca (sau amidonul) se dilueaza cu putina apa rece.
Sucul de portocale l-am pus sa fiarba.
Când a început sa fiarba,am adaugat budinca si am amestecat cu telul pâna s-a îngrosat.Am lasat sa se raceasca.

Am pregatit apoi rulada care va fi în mijloc.
Am separat galbenusurile de albusuri la cele 4 oua.
Galbenusurile le-am amestecat cu uleiul.
Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare.
Când spuma a devenit ferma,am început sa adaug câte o lingura de zahar,batând bine dupa fiecare.
Am pus apoi galbenusurile cu uleiul peste spuma de albusuri,amestecând usor cu o paleta.
Am pus si aromele.
Faina am amestecat-o cu praful de copt si am pus-o peste albusuri,amestecând cu miscari de rasturnare pentru ca spuma sa nu se lase.
Am pus compozitia în tava pe care am pus hârtie de copt si am pus la cuptor la 180 de grade 15-20 de minute.
Am scos-o din cuptor,am rasturnat-o pe alta hârtie de copt pe care am pus-o peste un prosop umed.
Cu ajutorul hârtiei si a prosopului am rulat foaia,am înfasurat-o cu prosopul umed .
Dupa 15 minute,am scos prosopul si am mai lasat-o 10 minute doar cu hârtia.
Am desfacut apoi foaia,am uns cu jeleul de portocala si am rulat-o din nou.

Am pregatit apoi cea de-a doua foaie de rulada,cea cu nuca.
Am mixat ouale  întregi cu zaharul pâna si-au dublat volumul.
Am pus apoi pe rând nuca si faina amestecând cu paleta.
Am folosit aceeasi tava pentru copt.
De data aceasta am presarat putin amidon pe hârtie,apoi am pus compozitia.
Am copt tot la 180 de grade cam 20 de minute.
Am procedat în acelasi fel pentru a rula foaia.

Am pregatit apoi crema de ciocolata cu care am umplut cea de-a doua foaie.
Ciocolata rupta bucati,am pus-o pe baie de aburi împreuna cu frisca.
Puteti sa folositi si lapte daca nu aveti frisca.
Când ciocolata s-a topit,am lasat-o sa se raceasca.
Crema Mascarpone am mixat-o cu zaharul pudra,apoi am adaugat ciocolata racita.

Când s-a racit,am desfacut foaia,am uns-o cu crema de ciocolata(am pastrat o parte de crema pentru a pune deasupra),apoi am înfasurat-o peste prima rulada.
Am pus deasupra crema de ciocolata ramasa.
Am topit ciocolata cu lapte pe aburi cu putin lapte,apoi am pus-o deasupra.
Am decorat cu bombonele de ciocolata.
Se taie dupa ce se lasa la frigider cel putin 2 ore.

  



sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Prăjitură cu brânză şi jeleu de zmeură



Aveam chef să fac o prăjiturică simplă.Oscilam între cea cu măr sau cu brânză.A câştigat cea cu brânză.Cât de util e uneori caietul vechi de reţete.Păstrezi ideea principala,mai adaugi ceva şi rezultatul este fix cum l-ai dorit.


Pentru blat:
500 gr faina
250 gr unt
4 galbenusuri
2 linguri zahar
20 gr drojdie
O lingurita zahar,putin lapte pentru drojdie
Vanilie,coaja de lamaie

Pentru crema de brânza:
500 gr brânza de vaca
250 gr crema Mascarpone
50 gr stafide aurii
½ plic budinca instant
100 ml frisca lichida
5 linguri zahar
Vanilie,coaja de lamaie,rom

Pentru jeleul de zmeura:
400 ml sirop de zmeura
Un plic budinca vanilie


             Drojdia o amestecat-o cu o lingurita de zahar,putin lapte caldut si am lasat sa dospeasca.
             Am mixat untul cu zaharul,am adaugat apoi galbenusurile pe rând,drojdia,faina si aromele.Trebuie sa obtinem un aluat omogen din care sa putem întinde o foaie.
             Am lasat aluatul sa dospeasca cam o ora.Am preparat apoi crema de brânza.
           Stafidele se pun la înmuiat în putin rom.Am mixat apoi brânza cu zaharul si crema Mascarpone.Budinca am dizolvat-o în frisca,apoi am pus-o peste amestecul de brânza.Am pus aromele si stafidele dupa ce le-am scurs.
           Pentru jeleu am dizolvat budinca cu putin sirop.Restul siropului l-am pus sa fiarba.Când a început sa fiarba am adaugat budinca si am amestecat cu telul pana cand s-a îngrosat amestecul.L-am lasat sa se raceasca.
         Am luat putin aluat si am facut cateva forme pe care le-am pus deasupra prajiturii.Din restul de aluat am întins o foaie,putin mai mare,cât sa ajunga si pe marginile tavii.
         Am asezat foaia într-o tava tapetata cu hârtie de copt,am pus crema de brânza,deasupra jeleul si formele taiate din aluat.Am pus tava în cuptor  la 180 de grade,pentru 35 de minute.  

       
          Caietul de retete zicea sa pun în tava mai mica si sa fac doua foi,eu am vrut sa fie în tava mare,asa ca am facut doar niste forme din coca pe care le-am aruncat deasupra jeleului.Caietul nu stia el nici de Mascarpone,nici cât e de buna brânzica combinata cu jeleu de fructe.
          Se poate pudra cu zahar,dar si asa are un aspect minunat.



          Poftă bună !!!!


vineri, 16 ianuarie 2015

Terină de clătite cu pere şi sos caramel



Adică un fel de fix-pix,că nu prea aveam chef să mă complic.Mă gândisem la nişte pere înecate în sos caramel,dar parcă îmi era dor şi de clătite.Acuma nu cred ca o să se supere cineva că le-am  adunat într-un desert.Problema a fost că pe când am vrut pere,de abia am gasit la piaţă din cele de care aveam nevoie.A mai rămas puţin caramel şi pentru terină,după ce au dat fetele iama la borcănelul meu.



Pentru clatite:
3 oua
Lapte
Apa minerala
Faina
Sare
Ulei

Pentru umplutura:
1 kg de pere
2 linguri zahar
Vanilie
Scortisoara

Sos caramel:
70 gr unt
200 gr zahar brun
180 ml frisca lichida
Sare
1 lingurita esenta vanilie



      Se pregatesc clatitele dupa reteta clasica sau preferintele fiecaruia.Ar fi  necesare cam 10-12 clatite.
       Se curata perele si se taie bucati.Se pun doua linguri de zahar,se amesteca,se pune un baton de scortisoara si se pune într-un vas pe foc.Se amesteca si se lasa pâna când perele se înmoaie suficient cât sa le putem zdrobi.Adaugam vanilia si înca un praf de scortisoara.
       Când s-au racit le sfarâmam cu o furculita,pot sa mai ramana si bucati întregi.
       Intr-o forma de chec asezam o folie alimentara,apoi asezam primul rând de clatite,astfel încat sa îmbrace si marginile formei.Apoi punem umplutura de pere.Intindem putin si pe marginile formei(eu am uitat sa fac asta).Asezam apoi celelalte clatite,umplutura si pliem clatita peste ea.Procedam la fel si cu celelalte clatite si umplutura.La final încheiem cu o clatita peste care aducem si marginile clatitelor puse la început.Acoperim cu folie,punem peste ea o greautate si lasam la frigider câteva ore.Dupa acest timp,rasturnam pe un platou.
         Servim cu sos caramel,frisca si …multa poftă.




Negresă cu mascarpone şi caramel

           


 Era firesc sa fac şi eu nişte „negruţe” de-astea,că prea mă împiedicam de ele peste tot.Si mai vroiam şi să fac glazura Laviniei,că prea „mi-a luat ochii”,evident nu mi-a ieşit aşa frumoasă ca şi a ei,dar are o textura minunata.Am mai modificat eu câte ceva pe ici pe colo şi au ieşit tare bune.Am pus şi de cafea,aşa că vă aştept cu drag.Să aveţi o Duminică minunată.


Blat:
250 gr unt
120 gr zahar
5 oua
200 gr faina
30 gr cacao
Ghimbir
Esenta de rom
½ plic praf de copt
Sare
250 gr Mascarpone
100 gr sos caramel

Glazura:
200 gr ciocolata
2 linguri cacao
1 lingura zahar pudra
5 lingurite smântâna
2 linguri frisca lichida
O lingura miere de albine


      Mixam crema Mascarpone cu sosul caramel si punem amestecul la frigider pâna când pregatim blatul.
      Mixam untul cu zaharul pâna obtinem o crema pufoasa si zaharul s-a topit.Apoi adaugam pe rând cele cinci oua,având grija sa-l încorporam bine pe fiecare înainte de a pune urmatorul.Amestecam faina cu cacao,sare si praful de copt,apoi o adaugam în crema de unt.Razuim putin ghimbir si adaugam si esenta de rom.
      Turnam compozitia într-o tava tapetata cu hârtie de copt,punem deasupra cu lingura amestecul de mascarpone cu caramel.Amestecam putin cele doua compozitii.Punem tava în cuptorul preîncalzit  la 180 de grade,pentru 35 de minute.E util totusi sa verificam cu scobitoarea cand e copt blatul.Deasupra va fi mai crocant iar in mijloc mai ciocolatos.
       Lasam sa se raceasca în cuptor.Intre timp pregatim glazura.
      Ciocolata rupta bucati,o punem împreuna cu 3 lingurite de smântâna,frisca lichida,zaharul pudra si cacaoa pe baie de aburi.Amestecam pâna când se topeste ciocolata.Apoi adaugam înca doua lingurite de smântâna si o lingura de miere.Amestecam foarte bine apoi lasam sa se raceasca atât cât sa o putem „prelinge” frumos deasupra prajiturii.
Mi-a placut consistenta glazurii,doar ca a fost prea multa pentru prajiturica asta.Uite asa m-am facut  si cu un sos de ciocolata care se cere combinat cu ceva….



       Poftă bună !!!!



duminică, 4 ianuarie 2015

Vacanţă în Belgia

Se apropia Crăciunul iar eu nu aşteptam precum alţii sărbătorile doar ca să primesc cadouri,nu mi-am pus dorinţe de acest fel.Imi doream doar acele zile  petrecute alături de cei dragi în tihna familiei,îmi doream multă sănătate pentru toţi şi să ne bucurăm unii de alţii cât mai des.
Probabil c-am fost cuminte pentru că  nişte oameni minunaţi ne-au invitat să petrecem Crăciunul  în Belgia.A fost o experienţă minunată şi vreau să le mulţumesc atât lor cât şi surorii mele pentru asta.
Timpul s-a scurs foarte repede şi am încercat să vedem cât mai multe locuri,dar să ne bucurăm şi de întâlniri cu alţi români,cu care am petrecut clipe minunate.
Belgia nu are o suprafaţă foarte mare şi nici o populaţie impresionantă ca şi număr,dar are o frumuseţe aparte.Iţi dă acea senzaţie de primitor ,de „bine”,chiar de-i vorba de cladiri impozante ori cu un aer boem.
Belgia este împărţită în trei regiuni,Flandra-comunitatea flamanda,Valonia-comunitatea francofona si Bruxelles care este ca un fel de „insula” în care limbi oficiale sunt atât flamanda cât şi franceza.
Primul loc vizitat a fost Anvers-Antwerpen ,unul din cele mai mari porturi ale Europei,care neoficial este capitala Flandrei.O placere să colinzi pe străduţele istorice,muzee de arta ori muzee ale ciocolatei,biserici care adăpostesc adevărate opere de artă(sa nu uităm de vestita şcoală de pictură flamandă), ori cladiri cu sculpturi care-ţi rămân multă vreme pe retină,prăvălii care se încadrează armonios în peisaj şi care te tentează cu celebra ciocolata belgiană,cu un gust inconfundabil,cu cele peste 500 de sortimente de bere,dantelării  fine ori incredibile diamante.














Fie că e vorba de cladirea monumentala a garii,Primărie sau biserici,toate atrag privirea cu ceva deosebit.
In Piaţa centrala –Grote Markt,stilurile arhitecturale se îmbina în mod armonios.



Catedrala Fecioarei Maria cu un stil gotic impresionant şi cu un turn de 123 de metri  care face să fie cea mai înaltă clădire a Anversului,adaposteste în interior picturi minunate,unele aparţinând celebrului Rubens.






In apropierea portului găsim şi o fortăreaţă din piatra care este  simbolul epocii medievale a Anversului.
La intrare,statuia haioasa a lui Gulliver ne  aduce un zambet pe buze.









Districtul diamantelor din Anvers,este una din cele mai bine pazite zone ale lumii,asta datorita faptului ca pe aici trec 84 % din diamantele brute ale lumii si 50% din cele prelucrate.





Timpul a trecut repede plimbându-ne pe străduţe,savurând ciocolata ori îngheţată ,iar când vântul rece ne-a pătruns în oase,ne-am încălzit cu un vin fiert.Băiatul care ne-a servit era român şi s-a bucurat să stea de vorbă cu noi ca să-i treacă dorul de casă.



























Următorul obiectiv de vizitat a fost Atomium,o constructie  interesanta,care iniţial a fost construită pentru expoziţie.Acum acolo se gaseşte şi un restaurant,iar de la cea mai înaltă sferă se desfăşoară o privelişte spectaculoasă asupra oraşului Bruxelles.



















Apoi prin parcul din apropiere,am ajuns la Palatul Regal.


















Parcurile încă şi-au păstrat verdele puternic şi în miez de decembrie.Pot doar sa-mi închipui frumuseţea lor în alte anotimpuri.

Am profitat de o dimineaţă rece dar însorită pentru a vizita şi parcul din Tervuren,o comuna din  Brabantul Flamand,în apropierea Bruxellesului.
























Aici se afla şi Muzeul Africii de Sud,care la ora aceasta era în renovare.
Parcul se întinde pe o suprafaţă imensă şi este un loc minunat pentru relaxare sau plimbare.

In Bruxelles am vizitat Comisia Europeana,acolo unde lucrează prietena noastră.,un birou modest,chiar daca functia ocupata este una importanta.De la etajul 20 al clădirii am avut o panoramă superbă asupra oraşului.Din păcate pozele nu sunt prea reuşite.







Mi-a plăcut moto-ul gasit în birou „Schimbarea e singura constantă”.




A urmat apoi vizita la Parlamentul European,care mi s-a părut foarte interesantă.Nu puteam să ratăm aşa ceva în Bruxelles.
Cei 751 de deputati ai Parlamentului European,reprezinta interesele(sau  ar trebui sa facă asta) a 500 de milioane de locuitor din cele 28 de state membre.

















 Am ajuns la timp în Piaţa Primăriei pentru un spectacol de muzică şi lumini.




In Leuven sau Louvain,un oras din Flandra,am vazut una dintre cele mai frumoase Primării din lume.The Town Hall construit într-un stil gotic impresionant,are distribuite pe suprafaţa clădirii 236 de statuete,reprezentând diferite personaje istorice ori biblice.
In apropiere se află şi St. Peter’s Church,cu o arhitectura care completeaza foarte bine clădirile din piaţă.
















 Si dacă tot eram pe aproape,am dat  o fugă şi până în Olanda –Eindhoven .
M-a bucurat nespus întâlnirea cu două fete dragi de pe Bucătăraş,Ligia si Any.Chiar dacă întâlnirea a fost scurtă,am dovedit încă odată că prietenia nu are graniţe şi oameni buni care să-ţi deschidă uşa şi sufletul sunt pretutindeni.

Am cunoscut şi români,băimăreni chiar,care ne-au făcut să ne simţim minunat în casa lor.
Iar gazdele noastre au fost la superlativ.

Casele lor nu sunt atât de impozabile ca şi unele „palate” de la noi,dar inspira căldura şi intimitatea unui cămin adevărat.












In Belgia gastronomia diferă în funcţie de ponderea populaţiei valonă sau flamandă.
Pentru belgienii gătitul este aproape o religie.
Gastronomia lor a avut multe influenţe străine de-a lungul timpului.
Dacă midiile ori cartofii pai sunt foarte apreciate alaturi de carbonara flamande ,o tocană de vită-preparat naţional,la fel de faimoase sunt şi celebrele waffels .
Când vine vorba însă despre ciocolată,belgienii au o adevărată pasiune,oriunde ţi-ai îndrepta privirea poţi să găseşti magazine care vând produsul miraculos.
Ciocolata belgiană nu conţine conservanţi,arome ori coloranţi artificiali,de aceea anumite sortimente au termen de garanţie câteva zile.
Ciocolata se vinde şi ambalată individual,decorată cu foiţă de aur,cristal ori oglinzi şi poate fi un dar foarte special.











Belgienii consumă mai multă bere decât vin,asta şi pentru că aici găsim peste 500 de sortimente de bere,bere produsă in vechile berarii familiale ori de către călugări la manastire.



Berea este un ingredient des folosit şi la gătit,nu doar la aperitive ci şi la supe ori la waffels.