Nu e prea multă vreme de când îmi
era cam teamă să pregătesc lasagna.Mă gândeam că nu se vor fierbe foile,că e
prea complicat.Asta a fost până mi-am făcut curaj şi acum o pregătesc de câte
ori am ocazia.
Cel mai mult mă mulţumesc complimentele celor care au gustat şi mi-au spus
sa nu uit să-i invit când mai fac.
Eu nu fierb foile în prealabil dar vă asigur că se gătesc perfect
aşa,condiţia esenţială este să fie suficient sos.
Eu am folosit acum un amestec de carne de porc şi viţel dar le-am pregătit
şi cu carne de pui.
Pentru a prepara bunaciunea avem
nevoie de:
250 gr foi lasagne nefierte
Mai avem nevoie pentru cele doua
sosuri:
Pentru sosul bechamel:
800 ml lapte
3 linguri faina
60 g unt
Sare,nucsoara,piper alb
Pentru sosul de carne:
500 g carne amestec vitel si
porc
500 ml suc de rosii
O ceapa uscata rosie
Un morcov
3 catei de usturoi
Ulei de masline
Busuioc
Sare,piper
Mai avem nevoie de 300 gr mozarella si 200 gr cascaval.
Este bine sa incepem cu prepararea
sosului de carne,va dura ceva mai mult.
Am tocat carnea si am
condimentat-o.Am curatat morcovul si l-am dat pe razatoare.Ceapa curatata am
taiat-o marunt.
Intr-o tigaie am pus cam
trei linguri ulei de masline si am pus ceapa împreuna cu morcovii sa se
prajeasca.Cand s-au înmuiat ,am adaugat boiaua si carnea,am lasat-o sa se
prajeasca si ea putin.
Am pus apa cât sa acopere carnea,am mai condimentat cât a fost necesar si
am lasat sa fiarba la foc mic.Când a fost fiarta de jumatate,am adaugat
usturoiul pisat si sucul de rosii.
Am pus si busuiocul.
Am preparat apoi sosul Bechamel.
Intr-o cratita am pus untul
sa se topeasca,am pus faina si am mai lasat pe foc cca doua minute,am amestecat
pentru a nu se lega de cratita.Am luat cratita de pe foc si am pus laptele
rece,am amestecat de data aceasta cu un tel,pentru a nu se face cocoloase.Am
pus vasul din nou pe foc dupa ce am adaugat sare,piper alb si putina
nucsoara.Am amestecat cu telul si am lasat sa fiarba pana cand sosul a capatat
consistenta dorita.Nu e nevoie sa fie foarte gros,foile de lasagne se vor
înmuia mai usor.
Intr-un vas ceramic,am asezat
un strat de sos bechamel,apoi un strat de foi de lasagne,sos de carne,sos
bechamel, mozarella si cascaval razuit,apoi iar foi de lasagne ,sos si …tot la
fel.Eu am avut patru randuri de foi cu sos între ele.Deasupra am pus sos de
carne,sos bechamel ,mozarella si cascaval razuit.
Am pus vasul la cuptor pentru
30 de minute,a fost suficient ca foile de lasagne sa fie moi si sa se
rumeneasca frumos deasupra.
Mie,personal îmi
place foarte mult pieptul de pui,iar pregătit în felul acesta,are o textură
minunată.Crusta crocantă este completată minunat de carnea fragedă,bine făcută
,îmbibată de aromele untului topit în interior.
După denumire se
pare că acest preparat aparţine bucătăriei ucrainiene,dar se pare că a fost
pregătită prima oară la
Moscova în secolul XX.
Analizând mai
multe variante de reţete,am văzut ca unele se rezuma la a-l prăji doar în
tigaie,uneori chiar s-a bătut pieptul de pui pentru a se prăji mai uşor.
Eu am preferat să
las bucăţile de pui aşa mai groase şi să-l pun puţin şi la cuptor.
Astfel untul va
avea timp sa pătrunda carnea frăgezind-o.
Pentru a aroma
untul puteţi sa folosiţi ierburi si arome care vă sunt pe plac în combinaţie cu
carnea de pui.
Este un preparat
gustos şi foarte consistent.Noi l-am însoţit de un piure de cartofi şi salata
de sfeclă roşie cu hrean,proaspăt pregătită.
Ingrediente:
3 jumataţi piept
de pui fara os
100 g unt
Pudra de usturoi
sau 2 căţei de usturoi pisaţi
Sare,piper
Marar verde
Condiment
Barbeque de pui
2 oua
5-6 linguri faina
5-6 linguri
pesmet
Cascaval
Ulei pentru
prajit
Mod de preparare:
Untul l-am
amestecat cu condimentele si mararul verde tocat,l-am pus într-o folie
alimentara,l-am facut rulou si l-am lasat la frigider sa se întareasca.
In fiecare bucata
de piept de pui am facut câte un „buzunar”,în el vom pune untul,deci vom face
taietura mai sus de linia mediana a bucatii de pui,pentru ca untul sa nu se
scurga în tigaie la prajit.
Vom avea grija si
sa nu strapungem carnea pe partea opusa.
Pare complicat
dar se vede din poza ca nu este chiar asa.
Am condimentat si
carnea de pui.
Untul pregatit
l-am împartit în trei si am pus o bucata în fiecare buzunar format.
Daca
doriti,puteti sa prindeti cu o scobitoare,eu l-am lasat asa si nu s-a întâmplat
sa curga untul afara.
Ouale le-am batut
cu putina sare.
Am dat fiecare
bucata de carne prin faina,având grija sa acopar toata carnea,astfel oul va
adera mai usor.
Am dat apoi
carnea prin ou si prin pesmet.
La fel si cu
pesmetul se acopera foarte bine toata suprafata.
Am încins uleiul
în tigaie si am pus carnea mai întâi astfel încât taietura sa fie deasupra si
sa nu se scurga untul.
Am prajit câteva
minute pe fiecare parte,apoi le-am transferat într-o tava cu hârtie de copt ,am
presarat cascaval si le-am lasat la cuptor 20 de minute.
Le-am scos pe
servetel absorbant.
Le-am servit
calde ,cu piure de cartofi si salata de sfecla.
Shepherd’s Pie a fost facuta prima data
în Anglia in anul 1870,deci are ceva vechime,iar daca reteta s-a pastrat pâna
în zilele noastre, înseamna ca este chiar delicioasa.Daca la început reteta a
fost preparata ca o baza de carne de miel cu ceapa,usturoi si optional
legume,încununata cu un piure de cartofi,ea a fost adoptata de multe tari si a
suferit modificari în functie de caracteristicile zonei sau preferintele culinare
ale bucatarilor.
Astfel,în functie de carnea folosita,a
aparut „Cottage Pie” cu carne de vita sau „Fisherman’s Pie”,evident cu
peste.Dar la fel de bine se poate folosi carne de pui sau porc,ori poate fi
doar vegetariana.
In orice varianta este o mâncare care
merita încercata.
Dar nu va mai tin de vorba,mai bine sa va
prezint varianta mea de Shepherd’s Pie si sa va poftesc sa gustati, apoi cu
siguranta veti fi tentati s-o faceti.
Ingrediente:
Pentru sosul de carne:
400 gr pulpa de porc
2 buc ceapa alba
uscata
2 buc ceapa verde
1 morcov
2 caţei de
usturoi
200 ml suc de
rosii(puteti folosi rosii in bulion)
Sare,piper,boia
de ardei iute
Foi de dafin
Ulei
Marar si
patrunjel verde
Pentru stratul de legume(puteti sa folositi legumele care va sunt pe plac)
Câteva buchetele
de conopida
2 morcovi
Mazare verde
Sare
Pentru piureul de cartofi copti:
500 gr cartofi rosii
Lapte
50 gr unt
2 oua
50 g cascaval
Sare,piper alb,nucsoara
Ceapa se taie
marunt si se caleste in ulei împreuna cu morcovul razuit.Carnea am tocat-o dar
o parte am taiat-o bucatele foarte mici.Când ceapa a devenit sticloasa,se ia
cratita de pe foc si se pune boiaua.Se pune din nou pe foc si se adauga
carnea.Se lasa sa se prajeasca pâna când se deschide la culoare.Condimentam si
punem apa cat sa acopere carnea.Lasam sa fiarba. La final adaugam sucul de
rosii si usturoiul tocat,mai fierbem putin si punem si verdeata.
Legumele le
fierbem în apa cu sare.
Cartofii i-am
copt în cuptor,apoi am scos miezul si am facut un piure cu lapte
fierbinte,putin unt,cele doua oua si cascavalul razuit.
Am condimentat cu
sare,piper si nucsoara.
Intr-un vas
ceramic am pus un strat de sos de
carne,apoi legumele,iar un strat de carne si deasupra piureul de cartofi/
Se pune vasul la
cuptor pâna când se rumeneste frumos deasupra.
Un tort nu prea
sofisticat dar în care am folosit ingrediente care mie-mi sunt tare pe plac şi
care i-a plăcut şi sărbătoritului.
Un pandişpan
pufos,pe care de data aceasta l-am însiropat,cremă ganache de ciocolată albă
combinată cu cremă mascarpone şi lămâie dar şi cu zmeură,îmbrăcat la exterior
în cremă de ciocolată.
Cred că în această perioadă am profitat
la maxim de zmeură,s-a găsit din plin la piaţă chiar dacă preţul este cam
piperat.
Ingrediente:
Blat pandişpan (tava cu diametrul 20 cm):
5 oua
150 g zahar
150 g faina
5 g praf de copt
Sare
Sirop:
4 linguri zahar
100 ml apa
Zeama de lamâie
Crema ganache de ciocolata alba:
200 g ciocolata alba
175 ml frisca
lichida
Zeama de la o
lamâie
250 g mascarpone
Vanilie
Coaja de lamâie
Zmeura
Crema de ciocolata decor:
270 g ciocolata 55% cacao
350 ml frisca
lichida
Am mai folosit 50 g ciocolata pentru
inimioara decor si bomboane decor.
Am tapetat forma
de tort cu hârtie de copt.
Blatul se
pregateste foarte usor.
Am mixat ,la
viteza maxima,ouale întregi cu zaharul si un praf de sare pâna când si-au
triplat volumul si paletele mixerului au lasat urme în spuma de ou.
Cam 20-25 de
minute dureaza aceasta operatiune,deci avem nevoie de un mixer bun si putina
rabdare.
Am adaugat faina
amestecata cu praful de copt,încorporând-o usor cu ajutorul unui tel,în doua
reprize.
Intre timp am
preîncalzit cuptorul la 180 de grade.
Dupa ce am pus
compozitia în tava,am nivelat si am batut putin tava de masa pentru a se aseza
mai bine.
Am pus tava la
cuptor pentru 30-35 de minute.
Se verifica cu o
scobitoare,când aceasta iese curata din blat,putem sa oprim focul.
Am lasat blatul
sa se raceasca in cuptor.
Pentru sirop,am
fiert ingredientele si l-am lasat sa se raceasca.
Pentru crema de ciocolata alba,am încalzit frisca pâna la
punctul de fierbere,am luat vasul de pe foc,apoi am pus ciocolata rupta bucati
si am amestecat cu un tel pâna ce aceasta s-a topit.
Am pus vasul la
congelator pâna s-a întarit.
Daca aveti mai
mult timp la dispozitie puteti s-o lasati la frigider peste noapte.
Când ciocolata
s-a întarit,am mixat pâna am obtinut o crema pufoasa,am adaugat crema
mascarpone si zeama de lamâie.
Am lasat crema la
frigider pâna la asamblare.
Pentru crema de
ciocolata cu care am îmbracat tortul,am
pus frisca si ciocolata bucati,pe baie de aburi pâna ce ciocolata s-a topit.
Am lasat-o sa se
raceasca si apoi am mixat-o.
Am taiat blatul
de tort pe orizontala,obtinând trei blaturi.
Am însiropat
blaturile.
Pe doua dintre
blaturi am pus crema ganache si zmeura,
Am îmbracat apoi
tortul cu crema de ciocolata si am decorat cu bilute de ciocolata.
E o toamna frumoasa si bogata în toata tara.Bogatie si în camarile
bucatarasilor,asta nu poate decat sa ne bucure.Întotdeauna mi-a placut perioada
aceasta în care verdele se îmbina cu ruginiul firesc al toamnei.E vremea
castanelor,deci e vremea si pentru a sarbatori aceste minunate daruri ale
naturii.Baia Mare a sarbatorit ca în fiecare an.Au fost expozitii,concerte de
toate genurile,targuri,castane,flori,must,artificii,adica cam tot ce se poate
pentru o sarbatoare,mai ales ca se afla la cea de-a 22-a editie.Sarbatoarea a
coincis cu aniversarea a 685 de ani de la prima atestare documentara a
localitatii Baia Mare.
Castanele au devenit blazonul baimarenilor si aduna toti pofticiosii la
sfarsit de septembrie. Diferitele evenimente au avut loc în diferite locatii
ale orasului asa ca Sarbatoarea Castanelor se recomanda un prilej bun pentru un fototur. De jur imprejur sunt
destule locuri care sa-ti atraga pasul si ochiul, iar explozia castanelor
pe jar o veti retine pentru multa vreme.
Sarbatoarea care celebreaza castanele si coincide cu zilele orasului Baia
Mare,are o traditie de aproape doua decenii, timp in care s-au mancat
multe tone de castane, multi politicieni, oameni, mai mult sau mai putin
celebri, si-au facut aparitia la
Sarbatoare sa-si ia portia de castane rodul
acestui pom fructifer, care s-a invrednicit sa creasca intr-o o zona
atat de nordica. Castanul comestibil (castanea stavia) creste cu precadere in
zona mediteraneeana, Baia Mare fiind hotarul nordic de pe glob unde s-a
raspandit arborele.
De ce Sarbatoarea Castanelor? Fiindca Baia Mare are la Tautii de Sus o rezervatie
unica si impresionanta de aprox. 500
ha de castani comestibili, unele exemplare vietuind aici
de mai mult de 500 de ani si atingand 20 m. inaltime.
Lemnul de castan a fost utilizat pentru lucrari in mine, iar castanele au
fost mereu cap de lista in meniul cu deserturi. De altfel prima mentiune
documentara a castanelor de Baia Mare apare intr-un hrisov de la 1642 , in care
castanele au fost folosite drept cadouri de protocol si au intarit relatiile
diplomatice cu pricipele Rakoczi I.
Castanele au calatorit mult pana sa ajunga sa prinda radacini maramuresene,
fiind aduse fie de tatari, armeni, turci sau alte neamuri calatoare. Nu le mai
stie nimeni povestea, dar de mai bine de cateva sute de ani pe Dealul Florilor,
Dealul Crucii, Valea Rosie si de-a lungul Sasarului se afla cea mai nordica
zona europeana a castanului comestibil.
Sarbatoarea Castanelor a fost întotdeauna un prilej de a celebra castanul cu
voie buna –concerte de muzica populara, pop, rock, folk, vernisaje, expozitii
de flori, carte, concursuri sportive, etc. Peste tot sunt tarabe pe care
troneaza castanele coapte acompaniate de mustul dulce.
Prilej tocmai bun de a ne intalni cu prietenii la un must bun si dulce.
Printre altele, castanele sunt cunoscute ca leacuri monahale, arborele fiind
cultivat mai ales in jurul manastirilor. Castanele comestibile sunt numai
bune de cules la sfarsitul lui septembrie si pana in noiembrie. Piureul de
castane, are pe langa gustul aparte, un efect energizant si calitati
terapeutice, fiind un remediu pentru boli cronice de rinichi, hemoroizi,
varice, tromboflebita, indigestie, diaree, degeraturi, dureri reumatice
agravate in perioada rece a anului, convalescenta, perioada de crestere la
copii. Asa ca Baia Mare poate fi un loc din care sa reveniti, pe langa impresii
si cu ceva idei de leacuri naturiste si viitoare itinerarii. Vreme buna sa fie,
ca pofta de chef si de plimbari pe sub castani avem.
La Sarbatoare ne-am încantat privirile la Expo Flora, mai restrâns decâ anii trecuti,dar
totusi au fost standuri deosebite,unii sositi chiar din îndepartata Delta.Cred ca imaginile sunt mai graitoare decat cuvintele.
Am sa
pun cateva poze si de anii trecuti.Anul trecut am urcat si în Turnul lui
Stefan,constructie medievala în stil gotic,unul din simbolurile orasului
nostru.Turnul a fost construit de Iancu de Hunedoara în secolul al-XV-lea în
onoarea Sfântului Stefan.Turnul se afla în Piata Millenium din centrul istoric
al orasului,recent restaurata,ea însasi un obiectiv turistic.
Odata ajunsi la etajul superior al turnului putem admira frumoasa panorama a
orasului.
Un week-end plin cu de toate,cu vreme superba,parca si energia a fost mai
multa,ne-am încarcat bateriile,vom avea nevoie pentru saptamana ce urmeaza.
Sa aveti o toamna frumoasa tare si sa umpleti camarile cu de toate.
Zilele acetea avem un motiv în plus sa pregatim un dulce cu
....castane,bineinteles.