Pages - Menu

luni, 15 decembrie 2014

Cozonacul mamei



              Am facut si eu cozonaci,dar nu se compara cu cei facuti de mama mea.O fi având ea vreun ingredient secret,căci cu siguranta sunt cei mai buni.Va dorim Sarbatori frumoase în continuare si un an mult mai bun ca cel care tocmai se încheie.



 Ingrediente:
Pentru aluat:

1 kg faina alba
4 oua
100 gr zahar
40 gr unt
30 gr drojdie
Lapte
Ulei
Un praf de sare
Vanilie
Coaja de lamâie
Praf de portocala

Umplutura:
400 gr nuca macinata
2 linguri zahar
Lapte caldut
Un ou pentru uns deasupra


Mod de preparare:
       Drojdia se amestecă cu o linguriță de zahăr ,o lingură de făină și puțin lapte călduț.Se lasă până când amestecul crește.Se separă ouăle.Gălbenușurile se mixează cu zahărul și vanilia.Albușurile se bat spumă și se pun peste gălbenușuri.
         Făină se amestecă cu puțină sare,se pune în vasul în care urmează să frământăm cozonacul.Se face o adâncitură la mijloc și punem amestecul de ouă,drojdia,untul topit și răcit,coajă de lămâie și praful de portocală.Amestecăm și frământăm cu lapte călduț(nu fierbinte).Aluatul va trebui să aibă o consistență potrivită,nici moale ,nici foarte vârtos.Cred că asta se învata în timp.Se frământă foarte foarte mult,ne mai ungem mână cu puțin ulei la frământat.Acoperim vasul cu un prosop și punemla dospit într-un loc călduț și fără curenți de aer.Lăsăm până când își dublează volumul.
         Nucă măcinată o amestecăm cu puțin zahăr și înmuiem amestecul cu puțin lapte .Eventual putem să punem și puțin rom.
         După ce aluatul a dospit,întindem câte o foaie și punem umplutura.Apoi rulăm.Împletim câte două rulouri și le punem în formă de cozonac.Mai lăsăm să crească şi în tavă.Apoi ungem deasupra cu ou și apoi punem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade.Lăsăm aproximativ 60 de minute.Timpul este relativ,în funcție de cuptor.
        Au ieșit doi cozonaci mai mari și unul mai mititel.
 

Sărbători frumoase!!!!


Năsturaşi de ciocolată



          Mi-au plăcut tare mult.I-am văzut la Laura Adamache(de câte ori deschideam pagina de Bucataras,pofteam la ei) dar și pe multe alte site-uri.Mi s-au părut simpatici și sunt absolut delicioși.



Ingrediente:
300 gr faina
70 gr amidon
250 gr unt
3 galbenusuri
50 gr cacao
150 gr zahar
Un praf de sare
½ plic praf de copt
Zahar brun
200 gr ciocolata alba
2 linguri frisca lichida (sau lapte)
Cateva bilute de ciocolata pentru butoniere


            Untul se mixează cu zahărul,apoi se adaugă gălbenușurile pe rând.Făină se amestecă cu cacaoa,amidonul,praful de copt și sare.Apoi punem ingredientele uscate peste cremă de unt.
 Compoziția se acoperă cu o folie alimentară și se pune la frigider pentru 30 de minute.
 Din aluat facem biluțe,nu foarte mari,apoi le punem pe jumătate în zahăr brun.Le facem un guleraș de zahăr.
              Biluțele le punem în tavă tapetata cu hârtie de copt,lăsând o distanță între ele.Apăsam apoi cu degetul pe mijlocul fiecărei biluțe,vom face astfel un orificiu pentru ciocolată.Coacem la foc potrivit 10-15 minute.Când îi scoatem din cuptor sunt moi,așa că îi mai apăsam puțin pe mijloc.
             Lăsăm să se răcească.Ciocolată o topim e baie de aburi cu frișcă lichidă.Luăm de pe foc și după ce a început să se întărească,umplem orificiile din biscuiți cu cremă de ciocolată.Așezam și biluțele de ciocolată și gata treabă. 


      Pofta buna!!!!!



marți, 9 decembrie 2014

Cupcakes şi tartă cu cremă de lămâie şi mure



              Mă gândeam dacă să scriu două reţete sau doar una.Cum îmi luasem niste „jucărele” noi,nu mă puteam hotărî dacă să fie tarta sau capcakes-urile,aşa că le-am facut pe ambele.Şi cum mă strigau nişte fructe de pădure să le combin,gândul mi-a zburat la un moţ de culoare mov,stând ţanţoş pe niste cupcakes.Dar parcă vroiam şi nişte cremă acrişoară de lamâie.Mai punem nişte ciocolată albă şi nelipsitul mascarpone şi gata „proiectul”,putem să trecem la treabă.Blatul l-am vrut ciocolatos nu pufos,ca tot le-am croit o” inimioara curgătoare” din pastă fină de mure,am acoperit-o cu cremă acrişoara de lamâie  şi la final o pălărioară cu voaletă mov.
Am citit pe Dietetik.ro că” prajitura cu mure este special concepută pentru femeile misterioase, cele care îşi arată adevărata valoare doar oamenilor în care au cu adevărat încredere” ….aşa să fie oare?





Pentru Blat tarta si cupcakes:
3 oua
150 gr zahar
200 gr ciocolata alba
150 gr unt
100 ml lapte
100 gr iaurt grecesc 10% grasime
2 linguri sirop de lamâie
300 gr faina
O lingurita ghimbir razuit
O lingurita praf de copt
Un praf de sare
Vanilie

Pentru crema de lamâie:
3 galbenusuri de ou
4 linguri zahar
350 ml lapte
3 linguri amidon alimentar
Zeama de la o lamâie
Vanilie

Pentru crema de mure:
250 gr mascarpone
3 linguri zahar pudra
150 gr ciocolata alba
3 linguri frisca lichida
200 gr mure+2 linguri zahar





Preparam mai întâi compozitia pentru blat si cupcakes.
Ciocolata rupta bucati,o punem pe baie de aburi împreuna cu laptele si untul.Lasam sa se dizolve.Nu amestecam prea mult.Lasam amestecul sa se raceasca.Mixam cele trei oua  cu zaharul,pana când obtinem o spuma densa si deschisa la culoare.Adaugam si un praf de sare , siropul si zeama de lamâie. Incorporam si iaurtul.
Turnam si amestecul de ciocolata racit,prelingând câte putin pe peretele bolului.Punem  ghimbirul razuit si vanilia.
Incorporam si faina,pe care am amestecat-o în prealabil cu praful de copt.Am împartit compozitia într-o forma de tarta cu diametrul de 20 cm si câteva forme de cupcakes.





Le punem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute.Verificati când sunt gata cu o scobitoare.
Intre timp pregatim cele doua creme.Mai întâi crema de mure.
Murele le punem în blender si le pasam.Eu am pus o lingura de sirop de fructe de padure ca sa fie operatiunea mai usoara.Trecem amestecul printr-o sita deasa pentru a elimina semintele.Apoi amestecam cu doua linguri de zahar si punem amestecul sa fiarba pâna când scade si se îngroasa suficient cat sa nu fluidizeze prea mult crema.Lasam sa se raceasca.
Ciocolata o rupem bucati si o punem pe baie de aburi împreuna cu 3 linguri de frisca lichida.Când s-a topit ciocolata lasam sa se raceasca.
Crema mascarpone o mixam cu 3 linguri zahar pudra si încorporam ciocolata alba racita.Apoi punem si cate o lingura de pasta de mure.Mai pastram putina pasta pentru a umple capcakes-urile si topping pentru tarta.
Punem crema la frigider.
Pentru crema de lamâie,mixam cele trei galbenusuri cu zaharul .Punem si zeama de lamâie si vanilia.Amidonul îl punem în compozitia de oua,adaugând si câte putin lapte.Restul laptelui îl punem pe foc într-un vas.Când este caldut îl amestecam cu compozitia de oua,apoi îl transferam din nou în vas si îl punem pe foc.Lasam pâna când se îngroasa,amestecând tot timpul cu telul.
Lasam crema sa se raceasca.
Pentru cupcakes,decupam câte un capacel(capacele care se vor manca imediat,doar n-o sa le risipim).Apoi punem putina pasta de mure si acuperim cu un moţ de crema de lamâie.Deasupra le garnisim generos cu crema de mure.
La tarta am pus deasupra crema de lamâie,apoi putina pasta de mure ,câteva moaţe de crema de mure si fructe de padure.
Preferati tarta sau cupcakes???
Eu le-am savurat ambele cu aceeasi placere,fara discriminare ,doar cu ceva remuscari ca-mi sabotez singura dieta.





Poftă bună !!!!

duminică, 7 decembrie 2014

Pâine de casă



Cum spuneam a cam început să-mi placă să fac pâine.Este incomparabil mai bună decât cea cumparată.Singura mea problemă este faptul că nu putem consuma destul de repede o pâine şi  dupa două zile îşi schimbă consistenţa şi parcă devine „îndesată” chiar dacă nu se întăreşte.
De data aceasta  a fost o minunăţie de pâine moale şi deosebit de pufoasa,am să revin să vă spun cum s-a păstrat.



Ingrediente:

450 g faina
300 ml apa călduta
100 ml ulei
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
10 g drojdie uscata


Faina am amestecat-o cu sarea si am pus-o într-un bol.
Am facut o adâncitura la mijloc,am pus zaharul,drojdia,putina apa calduta,am amestecat drojdia,zaharul si apa si am acoperit cu putina faina.
Am lasat  sa înceapa sa dospeasca drojdia.
Am început sa adaug cam jumatate din apa calduta si am  framântat.
Am pus apoi uleiul si restul de apa.
Trebuie sa avem un aluat potrivit ca si consistenta,nici prea moale dar nici prea tare,astfel încât sa puteti framânta usor.
Acum,as zice ca asta e treaba de exercitiu,am stricat destule aluaturi pentru ca nu stiam exact ce consistenta trebuie sa aiba.
Puteti sa mai adaugati faina sau apa ,dupa caz.
Am framântat pâna ce aluatul a devenit elastic si s-a desprins usor de peretii vasului.
A ajutat destul de mult si uleiul din compozitie.
Am acoperit vasul cu un servet si  pus aluatul la loc caldut sa dospeasca pâna si-a dublat volumul.
Am framântat putin aluatul,l-am împartit în doua suluri pe care le-am împletit si le-am pus în tava de chec unsa cu putin ulei.
Am acoperit iar cu un servet curat si am lasat iar la dospit(de data aceasta,am pus tava deasupra aragazului pentru ca aveam ceva în cuptor).

Am preîncalzit cuptorul la 200 de grade si am pus tava la cuptor pentru 40 de minute.
Dupa 15 minute,am redus focul la 180 de grade.
Dupa cele 40 de minute,am scos pâinea din cuptor si am udat-o deasupra cu putina apa rece ca sa se înmoaie coaja,apoi am acoperit-o cu un prosop.





Poftă bună să aveţi !!!!


vineri, 5 decembrie 2014

Brioşe şi cozonac cu cremă de portocale




       Brioşele sunt făcute dintr-un aluat de patiserie,asemănător celui de cozonac,dar care are un adaos mai mare de unt şi ouă.Acest lucru îl face să nu fie potrivit pentru dietă,dar este un adevărat răsfăţ alături de o cană de lapte,ceai ori cafea,ori ,dacă nu are umplutură,cu puţin gem ori dulceaţă.Este un aluat atât de pufos încât sigur veţi dori să-l pregătiţi de multe ori. De altfel e o reţetă mult prea simplă ca să vă lipsiţi de savoarea lor.De regulă ele se coc în forme mici şi rotunde,dar pot lua şi orice altă formă.De data aceasta,eu am preferat să coc o parte în tava de brioşe ,dar să fac şi o împletitură gen cozonac.





Pentru aluatul de briose:

600 g faina
4 oua
200 g unt
50 g zahar
1 plic (7g) drojdie uscata
O lingurita sare
Aproximativ 100 ml apa calduta
Coaja de lamâie si portocala
In plus faina pentru întins foile
Pentru umplutura:
400 ml suc de portocale(eu am completat sucul proaspat de portocala cu nectar de portocale)
1 plic budinca de vanilie
Pentru uns:
Un ou+lapte




Toate ingredientele le vom avea la temperatura camerei.
Am pregatit mai întâi aluatul de briose ,pentru ca acesta va trebui sa stea la frigider peste noapte.va dospi si datorita untului va deveni un aluat dens dar care se lucreaza foarte usor.
Am cernut faina într-un castron,Am amestecat-o cu sarea si zaharul (am pastrat o lingurita de zahar pentru drojdie).
In mijlocul fainii am facut o adâncitura în care am pus drojdia amestecata cu zaharul.
Am pus apoi peste drojdie putina apa calduta,am tras si putina faina si am lasat sa dospeasca maiaua.
Am adaugat ouale si coaja de lamâie si portocala.
Am început sa mixez  la viteza mica cu paletele de framântare,adaugând restul de apa.
Puteti sa faceti aceasta operatiune si framântând cu mâna.
Dupa ce s-a omogenizat,am mixat în continuare,adaugând câte un cubulet de unt,pâna ce l-am încorporat pe tot.
Am framântat apoi cu mâna pâna ce aluatul a devenit ferm si s-a desprins de peretii vasului.
Daca este nevoie,mai adaugati faina.


Am acoperit vasul cu o folie alimentara,lasând loc ca aluatul sa dospeasca si l-am pus la frigider peste noapte.
A doua zi ,am pus aluatul pe planseta înfainata si l-am framântat bine.
Pentru umplutura,am dizolvat praful de budinca cu putin suc deportocale,restul sucului l-am pus la fiert.
Când a dat în clocot,am pus budinca si am amestecat cu un tel pâna s-a îngrosat.Am lasat-o sa se raceasca.
Puteti sa adaugati zahar daca credeti ca este nevoie.Eu nu am pus.
Din aluat am facut 3 rulouri cu umplutura,pe care apoi le-am împletit si le-am pus în tava de chec.





Am mai lasat sa dospeasca 10-15 minute,am uns cu ou si lapte.
Am încalzit cuptorul la 220 de grade si le-am copt 20-25 de minute.Nu mai mult pentru ca nu vor ramâne pufoase.
Din restul de aluat am facut niste melcisiori cu o biluta deasupra,pe care le-am pus în formele de briose.



Le-am copt la fel ca si cozonacul 20 de minute.
Le-am lasat sa se raceasca pe un gratar.Dar nu destul, dupa cum se vede cozonacul era înca caldut si nu s-a feliat frumos.




Desi,cred ca e chiar mai bun rupt cu mâna decât taiat.





S-aveţi pofta!!!

Muşchiulet de porc umplut


        Foarte aspectuos,poate sta la loc de cinste pe un platou de gustari.
Modul de preparare este foarte simplu si cu ingrediente puţine.
A fost minunat alaturi de pâinea proaspăt scoasă din cuptor.


Ingrediente:
Un muşchiuleţ de porc
Un fir de cârnaţi afumat
200 g ciuperci din conserva
100 g cascaval
Un ou
Ardei kapia rosu
Sare,piper,boia
ulei
Patrunjel verde


Mod de preparare:
Muschiuletul de porc l-am taiat astfel încât sa pot întinde o felie pe care s-o rulez.
Am batut cu ciocanul de snitele ca s-o întind cât mai bine.
Am condimentat.
Ciupercile le-am amestecat cu cascavalul razuit,oul batut si ardeiul taiat cubulete.
Peste muschiulet am pus o parte de umplutura,apoi cârnatul si deasupra restul de umplutura.
Am rulat carnea si am legat rulada cu bridele de silicon.


Am pus în tava în care am pus putin ulei si putina apa.
Am pus la cuptor la 200 de grade pâna când carnea a fost bine facuta.
Am servit rulada rece cu sos de hrean cu smântâna.



S-aveţi poftă !!!!

Prăjitură cu bezea şi cremă de portocale



    O prăjitură atât de gustoasă că nu am cuvinte.A ieşit exact aşa cum o vroiam,blat foarte pufos de pandişpan,cremă  fină şi aromată de portocale,bezea cu vişine,merişoare şi rahat,completată de glazura de ciocolata cu aromă de portocală.Pandişpanul a fost cel mai pufos pe care l-am facut până acum,crema a avut exact consistenţa dorită,iar bezeaua uscată,aromată şi foarte crocantă.
Singurul lucru care m-a nemulţumit a fost faptul că nu am reuşit să obţin o secţiune foarte frumoasă.



Pentru pandişpan avem nevoie de:
7 oua
210 g faina (30 g pentru fiecare ou)
210 g zahar (30 g pentru fiecare ou)
½ lingurita sare
Pentru bezea avem nevoie de:
5 albusuri
210 g zahar
5 linguri faina
2 linguri amidon alimentar
Un borcan de visine pentru prajituri scurse de sirop
Merisoare uscate
Rahat taiat cubulete
Sare
Pentru crema de portocale avem nevoie de:
5 galbenusuri
8 linguri zahar
1 plic budinca vanilie
350 ml lapte
Zeama de la o portocala
250 g unt
Vanilie
Coaja de portocala
Pentru glazura de ciocolata avem nevoie de:
250 g ciocolata cu aroma de portocala
2 linguri ulei
O linguta miere de albine
3-4 linguri de lapte
Pentru decor:
Ciocolata alba si stelute  colorate






Prima data am pregatit pandispanul care este deosebit de simplu,cu rezultate maxime daca respectati câteva reguli.
Asa cum am scris,pentru fiecare ou am folosit 30 g faina si 30 g de zahar.
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am folosit o tava de 38x25 cm.
Am  rezultat foarte multa compozitie,chiar daca tava a fost foarte mare, a crescut asa de mult la cuptor ca ziceam ca da pe dinafara.
Vom obtine un pandişpan înalt si foarte pufos daca vom mixa ouale cu zaharul timp îndelungat,astfel vom îngloba foarte mult aer în compozitie si nu vom deschide cuptorul deloc în timpul coacerii.
Asadar am mixat ouale cu zaharul la viteza maxima cam 15 minute fara oprire.
Puteti sa le mixati chiar 20 de minute daca nu ati obtinut rezultatul asteptat.
Compozitia trebuie sa creasca foarte mult  în volum.
Eu am avut un vas foarte mare dar la final abia daca mai ajungeam cu paletele mixerului pâna la fundul vasului.
Dupa ce am terminat de mixat ouale,am adaugat faina  amestecata cu un praf de sare câte putin ,amestecând usor cu un tel (sau paleta)  cu miscari circulare dinspre centru spre margini.
Dupa ce am încorporat toata faina,am pus compozitia într-o tava în care am pus hârtie de copt,am batut putin tava de masa pentru a elimina excesul de aer si compozitia sa se „aseze”.
Am pus tava în cuptor la 180 de grade pentru 20-25 de minute.
Este gata când capata o culoare aurie la suprafata si se desprinde de peretii tavii.
Este la fel de important sa lasam pandispanul sa se raceasca lent în cuptor altfel se va lasa foarte tare în contact cu aerul rece.

In aceeasi tava am pregatit si blatul de bezea.
Fiindca am asteptat ca pandispanul sa se raceasca,am pregatit crema.
Am mixat cele 5 galbenusuri cu zaharul,am pus laptele rece,praful de budinca si zeama de portocala.
Am pus compozitia pe baie de aburi  amestecând cu un tel pâna s-a îngrosat,apoi am lasat-o sa se raceasca foarte bine.

Untul l-am mixat si am adaugat câte o lingura din crema de oua.
Am lasat crema la frigider.


Pentru bezea,am mixat albusurile cu un praf de sare.Am adaugat apoi zaharul câte o lingura pâna am obtinut o spuma lucioasa si ferma.
Am adaugat în compozitie visinele scurse foarte bine,rahatul si merisoarele,apoi am pus totul în tava cu hârtie de copt.



Am copt bezeaua la 150 de grade timp de 60 de minute.
Am lasat-o sa se raceasca în cuptor.
Am ansamblat prajitura,am pus pandispanul,peste el crema de portocale,apoi blatul de bezea.


Pentru glazura,am topit ciocolata rupta bucati pe baie de aburi,am adaugat ulei,miere si lapte pâna la consistenta dorita.
Am pus glazura peste prajitura si apoi am lasat-o la frigider câteva ore sau chiar pâna a doua zi.


S-aveţi pofta!!!!