Un tort pe care
l-am făcut pentru aniversarea unui prieten.
Eu ma bucur enorm
când mi se cere o combinaţie de zmeură şi ciocolată iar şampania i-a completat
gustul minunat.
Ma bucur foarte
mult că a fost pe placul sărbătoritului.
Am primit şi poza
cu secţiunea.
Ingrediente:
Blat 1 (galben)-tava cu diametrul de 28cm:
6 oua
180 g zahar
180 g faina
5 g praf de copt
Sare
Vanilie
Blat 2 (cu cacao)-tava cu diametrul de 20 cm:
4 oua
120 g zahar
100 g faina
20 g
cacao
5 g praf de copt
Sare
Jeleu de zmeura:
500 g zmeura congelata
3 linguri zahar
2 linguri amidon
alimentar
Sirop de zmeura
aprox.100 ml
Crema de şampanie:
400 ml sampanie
2 galbenusuri de
ou
150 g ciocolata alba
2 linguri zahar
pudra
10 g gelatina
300 ml frisca
lichida
2 linguri
smântâna
1 lingura miere
de albine
Zmeura congelata
Mousse de zmeura:
3 / 4 din
cantitatea de jeleu de zmeura
10 g gelatina
200 ml frisca
lichida
2 linguri
smântâna
1 lingura miere
de albine
Zmeura congelata
Crema de ciocolata si mascarpone:
200 g ciocolata amaruie 55% cacao
300 ml frisca
lichida
250 g mascarpone
3 linguri zahar
pudra
Glazura de ciocolata:
150 g ciocolata 74% cacao
Lapte
Sirop:
3 linguri zahar
Zeama de la
jumatate de lamâie
200 ml apa
Decor:
Bomboane de
ciocolata
Inimioare de
martipan
Mod de preparare:
Cele doua blaturi
le-am pregatit cu o zi înainte si am folosit reteta de aici.
O reteta foarte
buna cu care nu dau gres niciodata.
Un blat foarte
pufos,pe care în functie de crema folosita,îl însiropez sau nu.
De data aceasta
l-am însiropat,cremele fiind foarte lejere,siropul a dat un plus de aroma.
La blatul cu
cacao,am amestecat faina cu sarea ,cacaoa si praful de copt si apoi am pus-o
peste ouale mixate.
Blatul galben
l-am taiat pe orizontala obtinând doua blaturi,iar cel cu cacao,l-am taiat în
trei.
Si jeleul de
zmeura l-am pregatit cu o zi înainte.
O parte de jeleu
am pus-o pe blat,iar restul l-am folosit pentru crema de zmeura.
Am lasat zmeura
sa se decongeleze,am amestecat-o cu zaharul,am încalzit amestecul pâna ce
zaharul s-a topit,apoi am zdrobit fructele cu blenderul vertical.
Am trecut apoi
amestecul prin sita ca sa elimin semintele.
Ador
rezultatul,un amestec precum catifeaua.
Am dizolvat
amidonul cu siropul de zmeura si apoi l-am pus peste zmeura.
Am pus amestecul
din nou la foc mic si am amestecat pâna ce s-a îngrosat.
L-am lasat sa se
raceasca.
Pentru sirop,am
fiert ingredientele si apoi am lasat sa se raceasca.
Pentru crema de
sampanie,am mixat galbenusurile cu zaharul pudra,am pus sampania si am pus
vasul la foc mic.
Am amestecat cu
telul pâna a început sa se îngroase.
Am luat de pe foc
si am pus ciocolata rupta bucati.
Am amestecat pâna
s-a topit.
Gelatina am
hidratat-o cu putina apa rece.
Cand crema a fost doar calduta,am pus gelatina taiata
bucati si am amestecat pâna s-a încorporat complet.
Când amestecul
s-a racit,l-am pus la congelator pentru 10 minute sau puteti sa-l lasati la
frigider,dar va dura ceva mai mult.
Am mixat frisca
cu smântâna si mierea.
Am scos crema de
la congelator si am pus-o treptat în frisca,mixând la viteza mica.
Pe blatul galben însiropat,am
pus un strat de jeleu de zmeura si apoi crema de sampanie.
Am mai pus boabe
de zmeura si în crema.
Peste crema am
pus cel de-al doilea blat si am pus la frigider.
Pentru crema de
ciocolata si mascarpone,am topit ciocolata cu frisca pe baie de aburi,apoi am
lasat-o sa se raceasca.
Am mixat crema
mascarpone cu zaharul pudra si apoi am pus ciocolata racita.
Am pregatit si
crema de zmeura,apoi am ansamblat tortul.
Am hidratat
gelatina cu apa rece.
Am încalzit putin
jeleul de zmeura,am încalzit si gelatina la microunde (ATENTIE,NU se
înfierbânta) apoi am pus gelatina peste jeleu si am amestecat.
Am mixat frisca
cu smântâna si mierea,apoi am încorporat-o în jeleul de zmeura racit.
Am scos primul
blat de la frigider,am pus deasupra un strat de crema de ciocolata,apoi blat cu
cacao,un strat de jeleu de zmeura,mousse de zmeura,câteva boabe de zmeura,al
doilea blat cu cacao,iar mousse de zmeura si ultimul blat cu cacao.
Blatul cu cacao
l-am însiropat în prealabil.
Am îmbracat
tortul cu crema de ciocolata si mascarpone.
Am pregatit
glazura.
Ciocolata rupta
bucati am pus-o pe baie de aburi si am adaugat lapte rece pâna la consistenta
dorita.
Am lasat
ciocolata sa se racoreasca,apoi am pus-o pe tort,lasand-o sa se prelinga si pe
marginea acestuia.
Am decorat cu
inimioare de ciocolata si de martipan.