M-am gândit că ar
fi util sa postez reţeta pe care o folosesc eu pentru blatul de tort.
Reuşita este
sigura daca se respecta întocmai proporţiile si etapele descrise.
Este un blat
pufos pe care eu nu-l însiropez si care se comporta foarte bine daca tortul are
mai multa crema.
Regula de baza
este de a respecta proportia de 30
g zahar si 30
g faina pentru un ou de marime medie,precum si timpul de
mixare.
In funcţie de
tava folosita,puteţi sa stabiliti numarul necesar de oua.
Pentru a avea un
termen de comparatie,eu am folosit 7 oua pentru tava cu diametrul de 28 cm si 4 oua pentru tava cu
diametrul de 20 cm .
Fiecare dintre
acestea am putut sa le tai obţinând câte trei blaturi.
Praful de copt nu
este neaparat necesar,dar eu torusi am folosit câte 5 g .
Ingrediente blat tava 28 cm:
7 oua
Sare
Ingrediente blat tava 20 cm:
4 oua
Sare
Pe fundul tavilor
am pus hârtie de copt,iar lateralele le-am uns cu unt si am presarat faina.
Ingredientele
trebuie sa fie neaparat la temperatura camerei.
Am mixat ouale
împreuna cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute,pâna îsi tripleaza
volumul si capata consistenta unei creme,paletele mixerului lasând o urma în
compozitie.
Cu cât veti mixa
mai mult,cu atât compozitia va acumula mai mult aer si blatul va creste mai
frumos.
Am încalzit
cuptorul la 180 de grade.
Faina amestecata
cu sarea si praful de copt,am pus-o peste spuma de oua,în 3 reprize,amestecând
usor cu un tel,cu miscari de rasturnare mai degraba decât de amestecare.
Am pus apoi
compozitia în tava si am batut putin tava de masa ,ca sa se aseze putin compozitia.
Am pus la cuptor
pentru 30-35 de minute.
In nici un caz nu
deschideti usa cuptorului în primele 20-25 de minute.
Dupa ce s-a
copt,am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa,apoi l-am
lasat pe un gratar pâna a doua zi când l-am taiat.
Este indicat ca
pandişpanul sa se taie abia a doua zi.
Cat de reusite sunt!
RăspundețiȘtergereTare imi place reteta asta.L-am facut de nenumarate ori in ultima vreme.
ȘtergereCe pufoase! Tare faine sunt :)
RăspundețiȘtergereAsa este si e o reteta foarte foarte simpla,doar sa mixezi suficient.
ȘtergereCe bine arată! Ce pufi sunt!
RăspundețiȘtergereAsa e Rita.Eu il prepar ori de cate ori am ocazia,intotdeauna a iesit foarte bine.
ȘtergereTocmai ce l-am incercat. Este genial! Pufos di foarte gustos! Eu am micșorat cantitatea de zahăr deoarece nu-mi place foarte dulce, însă a iesit super! Multumesc!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca a fost de folos reteta.E bine ca fiecare sa adapteze o reteta in functie de gustul sau,atata timp cat nu afecteaza rezultatul.
ȘtergereMultumesc pentru vizita si apreciere.