Sunt incurabilă!
După mine,cel mai
răcoros şi gustos desert,musai să fie cu fructe.Iar dacă are şi lămâie,nu poate
fi decât perfect.Cum în aceste zile am avut musafiri,desertul meu a fost foarte
apreciat de către toţi cei care l-au gustat.
Cred doar că,având în
vedere că a fost foarte cald,ar fi trebuit să însiropez mai puţin blatul de la
baza tortului.Asta,doar pentru aspect,gustul a fost divin.
Nu am nici poze prea
reuşite,dar cred că reţeta vă va fi utilă.
Pentru a cuprinde cât
mai multe arome,am folosit zmeură,cireşe şi căpşuni.
Ingrediente:
Blat 1:
4 oua
5 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri gris
2 linguri ulei
Vanilie
Sare
5 g praf de copt
Blat 2:
5 oua
6 linguri zahar
5 linguri faina
2 linguri gris
2 linguri ulei
Vanilie
Sare
5 g praf de copt
Crema de lamâie:
4 galbenusuri de ou
120 g zahar
500 ml lapte
1 plic budinca cu lamâie
de la Dr.Oetker
Zeama de la jumatate de
lamâie
O pastaie de vanilie
250 g mascarpone
2 linguri zahar pudra
3 foi gelatina
200 ml smântâna pentru
frisca
Jeleu de cirese:
500 g cirese fara
sâmburi
100 g zahar
gelifiant(sau zahar obisnuit)
2 linguri amidon
100 ml sirop de visine
4 foi gelatina
Jeleu de zmeura:
300 g zmeura congelata
150 g zahar
100 ml sirop de visine
6 foi de gelatina
In plus câţiva capsuni
Sirop:
200 ml apa
3 linguri zahar
Zeama de lamâie
Dantela din ciocolata:
100 g ciocolata
50 g unt
Mod de preparare:
Pentru cele doua blaturi
am procedat la fel,difera doar cantitatile.
Blatul din 4 oua l-am
pus la baza tortului,iar cel din 5 oua,l-am taiat în doua pe
orizontala,obtinând astfel 2 blaturi.
Am separat albusurile de
galbenusurile oualor.
Galbenusurile le-am
amestecat cu cele 2 linguri de ulei.
Am mixat foarte bine
albusurile cu un praf de sare,obtinând o spuma ferma.Apoi am adaugat treptat
zaharul,mixând bine dupa fiecare repriza adaugata.
Peste albusuri am pus
galbenusurile,iar apoi faina si grisul,amestecate cu praful de copt.
Acum se pot adauga si
aromele dorite,vanilie si coaja de lamâie.
Am folosit o tava cu
diametrul de 28 cm.
Am pus compozitia în
tava si apoi la cuptor,la 180 de grade,pentru 30 minute.Este util însa sa
verificati cu o scobitoare daca blatul este copt.Adica,scobitoarea trebuie sa
iasa curata din blat când acesta este copt.
Am lasat blatul pe un
gratar sa se raceasca.
La fel am procedat cu
cel de-al doilea blat.
Intre timp am pregatit
crema si jeleul de cirese.
Pentru crema am mixat
galbenusurile cu zaharul tos.Am pus praful de budinca cu gust de lamâie peste
crema de ou si zeama de lamâie.
Foile de gelatina le-am pus
la hidratat în apa rece.
Semintele din pastaia de
vanilie le-am pus in lapte si apoi l-am încalzit.
Am turnat laptele caldut
peste crema de ou si budinca,apoi am transferat iar în cratita si am fiert pâna
ce s-a îngrosat.Am oprit focul.
Am scurs foarte bine
gelatina,apoi am pus-o în crema fierbinte si am amestecat pâna ce aceasta s-a
topit.
Am lasat crema sa se
raceasca foarte bine.
Am mixat crema
mascarpone cu zaharul pudra,apoi am încorporat budinca de lamâie si smântâna
pentru frisca ,pe care am mixat-o în prealabil.
Am scos sâmburii
cireselor si le-am lasat cu zahar pâna când s-a format un sirop.Eu am pus zahar
gelifiant dar puteti sa folositi si zahar obisnuit,dar atunci va trebui sa
puneti ceva mai multa gelatina sau amidon.
Gelatina am pus-o la hidratat
cu putina apa rece.
Am diluat amidonul cu
putina apa rece,apoi l-am amestecat cu
siropul lasat de cirese si am mai adaugat 100 ml sirop de visine.
Am pus totul într-o
cratita ,la foc mic si am fiert pâna ce s-a îngrosat.
Spre final am adaugat si
ciresele si am mai fiert putin.
Am luat vasul de pe
foc,am scurs gelatina de apa si am pus-o în jeleu,amestecând pâna ce s-a topit.
Am lasat jeleul sa se
raceasca.
Pentru sirop ,am fiert
toate ingredientele.
Am asamblat apoi tortul.
Am pus pe un platou blatul
din 4 oua si apoi am pus inelul reglabil în jurul lui.
Am însiropat blatul,apoi am pus jeleul de
cirese.
Peste jeleu am pus un
strat de crema de lamâie,apoi cel de-al doilea blat ,crema de lamâie si cel
de-al treilea blat(cum am spus,blatul din 5 oua,l-am taiat în doua,obtinând
doua blaturi).
Am însiropat toate
blaturile.
Am pastrat putina crema
de lamâie pentru exteriorul tortului.
Am pus tortul la
frigider pâna ce am pregatit jeleul de zmeura.
Am amestecat zmeura cu
zaharul si am pus pe foc,sa dea un clocot.Apoi am pasat-o printr-o sita deasa
pentru a elimina semintele.
Am hidratat foile de gelatina
în apa rece.
Peste zmeura am pus
siropul de visine,am pus iarasi vasul pe foc si am adus la punctul de
fierbere.Apoi am luat vasul de pe foc ,am scurs gelatina de apa si am pus-o în sosul
de zmeura,amestecând pâna ce s-a dizolvat complet.
Am lasat sa se
racoreasca.
Intre timp am taiat
felii capsunele si le-am pus deasupra tortului.Apoi am turnat usor si jeleul.
Am pus iarasi tortul la
frigider pentru ca sa se întareasca si jeleul.
Pentru dantela de
ciocolata am pregatit o fâşie din folie mai groasa(sau hârtie de copt) ,cu
latimea cât înaltimea tortului si lungime cât sa acopere exteriorul tortului.
Am topit ciocolata împreuna
cu untul pe baie de aburi.Dupa ce s-a temperat putin,am facut diferite forme pe
folia pregatita.Am lasat ciocolata sa se
întareasca doar atât cât sa fie înca maleabila,sa o putem fixa pe tort.
Intre timp,am scos
inelul de pe tort si am îmbracat exteriorul tortului cu crema pastrata.
Am pus si folia cu
ciocolata în exteriorul tortului.L-am pus iarasi la frigider.
Dupa 15-20 de minute,se
poate scoate folia.
Recomand sa mai lasati
tortul la frigider câteva ore înainte de a-l servi.Eu nu prea l-am lasat suficient.
De asemenea,blatul de la
baza tortului,ar trebui însiropat mai putin.E foarte gustos asa,dar feliile nu
vor fi prea aspectuoase.
S-aveţi poftă !!!