Un tort pe care l-am
pregătit pentru o aniversare,deci nu am secţiune.
Nu prea am nici
poze frumoase,eram prea obosită şi lumina foarte proastă la acea oră.
M-a mulţumit însă
faptul că a plăcut celor cărora le-a fost destinat.
Am profitat de
faptul că încă am mai găsit zmeură proaspătă la piaţă.Eu iubesc zmeura şi o
găsesc foarte potrivită pentru desert,pentru tort în special.Iar în combinaţie
cu ciocolată dar şi cu Mascarpone,nu poate fi decât delicioasă.
Ca de obicei,nu prea ştiam cum
vreau sa fie acest tort şi l-am „compus” în timp ce-l pregateam.
Pentru cele doua blaturi,am folosit reţeta de
pandişpan care îmi place foarte mult.Reţeta o găsiţi aici.
Ingrediente:
Blat de tort (tava cu diametrul de 28 cm):
7 oua
210 g zahar
210 g faina
5 g praf de copt
Sare
Vanilie
Blat de tort (tava cu diametrul de 20 cm):
4 oua
120 g zahar
120 g faina
5 g praf de copt
Sare
Vanilie
Mousse de zmeura şi mascarpone:
300 g zmeura
100 g zahar
180 g ciocolata alba
150 ml frisca
lichida
5 g
gelatina
250 ml frisca
lichida
2 linguri
smântâna 25% grasime
1 lingura miere
de albine
100 g Mascarpone
Zmeura
Crema de ciocolata:
300 g ciocolata cu 55% cacao
300 ml frisca
lichida
150 ml frisca
lichida
Crema de
ciocolata pentru decor:
100 g ciocolata 74% cacao
100 ml frisca
lichida
Crema de zmeura si ciocolata alba(decor):
125 ml ciocolata
alba
150 ml frisca
150 g Mascarpone
200 g zmeura
3 linguri zahar
gelifiant
Sirop:
3 linguri zahar
100 ml apa
Zeama de la jumatate
de lamâie
Glazura de ciocolata:
100 g ciocolata 74% cacao
Câteva linguri de
lapte
0 lingura miere
de albine
Dantela de ciocolata:
100 g ciocolata 74% cacao
Am mai folosit pentru decor bilute argintii , ornamente
roz si de ciocolata.
Mod de preparare:
Blaturile de tort le-am pregatit cu o zi înainte dupa reteta de
aici.
Mousse de zmeura si mascarpone:
Am încalzit 150
ml frisca pâna la punctul de fierbere apoi am pus în ea 180 g ciocolata alba maruntita(se
poate razui).
Am amestecat cu
un tel pâna ce ciocolata s-a topit.
Am pus apoi
ciocolata la congelator pentru o ora.
Gelatina am
hidratat-o cu apa rece(apa cât sa acopere gelatina)
In acest timp,am
amestecat 300 g
zmeura cu 100 g
zahar,am încalzit amestecul pâna s-a topit zaharul,apoi am pasat printr-o sita
deasa ca sa elimin semintele.
Am pus din nou pe
foc si am fiert doua trei clocote.
Am lasat sa se
racoreasca putin si cât a fost înca calduta,am pus gelatina si am amestecat
pâna ce aceasta s-a topit.
Am scos ciocolata
de la congelator si am mixat-o putin.
Am mixat si 250
ml frisca cu smântâna si mierea de albine, pâna a prins consistenta,nu trebuie
sa stea băţ.
In zmeura racita
am pus 2-3 linguri de frisca batuta,dupa care am încorporat în frisca ramasa.
Am amestecat apoi
mousseul de zmeura cu crema de ciocolata si mascarpone.
Am pus crema la
frigider sa se întareasca.
Sirop:
Am fiert toate
ingredientele,apoi am racit siropul.
Crema de ciocolata:
Este crema cu
care am îmbracat tortul.
Am topit pe baie
de aburi 300 g
ciocolata 55% cacao cu 300 ml frisca.
Am lasat la
frigider pâna s-a întarit.
Am mixat apoi si
am adaugat treptat 150 ml frisca.
Am obtinut o
crema pufoasa dar mai deschisa la culoare.
Crema de ciocolata pentru décor:
Ciocolata
împreuna cu frisca am pus-o pe baie de aburi pâna s-a topit.
Am lasat-o
sa se raceasca la frigider.
Crema de zmeura si ciocolata alba:
Cu aceasta
crema am decorat partea de sus a tortului.
Mai întâi am
pregatit jeleul de zmeura .
Am amestecat
zmeura cu zaharul gelifiant,am încalzit-o cât sa se înmoaie zmeura,am trecut-o
prin sita ca sa elimin semintele,apoi am pus-o iarasi pe foc.
Am lasat-o sa
fiarba cam 5 minute pâna s-a îngrosat.
Am lasat-o sa se
raceasca.
Am încalzit
frisca pâna la punctul de fierbere,apoi am pus ciocolata alba maruntita si am
amestecat cu un tel pâna ce aceasta s-a topit.
Am pus ciocolata
la congelator pentru o ora
Dupa acest timp
am mixat ciocolata pâna a devenit
cremoasa.
Am mixat crema
Mascarpone apoi am pus treptat ciocolata alba peste ea.
Am împartit
crema,o parte am lasat-o asa alba,iar cealalta am amestecat-o cu jeleul de
zmeura.
Am ansamblat
tortul,urmând ca apoi sa pregatesc glazura si dantela de ciocolata.
Am taiat cele
doua blaturi de tort pe orizontala,cel mare în doua iar cel mic în trei parti.
Am însiropat
blatul mare de tort.
Cel mic,am
preferat sa-l las fara sirop.
Am pus zmeura în
mousseul de zmeura si am pus crema între blaturi.
Am mai presarat
zmeura si peste crema pe fiecare strat.
Am lasat tortul
la frigider sa se întareasca crema.
Am pregatit apoi
glazura de ciocolata si am pus-o deasupra tortului.
Pentru glazuta,am
topit ingredientele pe baie de aburi si am lasat-o pâna s-a racit putin dar
trebuie sa fie destul de fluida ca sa se poata turna deasupra tortului.
Am îmbracat
tortul în crema de ciocolata.
Am ornat pe
blatul mai mic cu crema de ciocolata,iar deasupra cu crema ce zmeura si
ciocolata alba.
Pentru dantela de
ciocolata,am topit pe baie de aburi 50 g ciocolata
iar când aceasta a devenit fluida,apoi am temperat-o cu celelalte 50 g maruntita(sau data pe
razatoare).
Am amestecat pâna
ce aceasta s-a topit si am obtinut un amestec omogen.
Cât timp
ciocolata s-a racit,am taiat hârtie de copt de lungime egala cu circumferinta
tortului si la fel de lata cu înaltimea blatului de jos.
Am pus ciocolata
într-un poş si am desenat o dantela pe hârtia pregatita.
Am lasat
ciocolata sa se întareasca atât cât sa nu curga si sa-mi permita sa manevrez
hârtia.
Pentru o aderenta
mai buna,am mai pus putina crema de ciocolata pe partea de tort unde am lipit
dantela.
Am lipit apoi cu
grija dantela pe marginea tortului presând usor hârtia pe tort.
Am lasat la
frigider pâna ce ciocolata s-a întarit,apoi am desprins usor hârtia.
Acestea fiind
scrise,nu-mi ramane decât sa-i urez sarbatoritei `La multi ani!` si sa sper ca am sa va inspir
cu acest tort.