Pages - Menu

marți, 31 ianuarie 2017

Plăcintă învârtită cu mere



Nu prea e nevoie de multe cuvinte pentru această reţetă.Am să vă spun doar că este desertul perfect pentru o Duminică de leneveală,în care nu prea ai chef să te complici.
De fapt,mama a vrut aşa un desert,nu prea dulce,fără cremă,cu umplutură aromată de mere.
Pentru aluat eu am folosit unt şi osânză,dar dacă nu aveţi osânză sau nu vă place,puteţi să folosiţi doar unt gras.
A rezultat o foaie de plăcintă foarte fragedă iar umplutura am preferat s-o fac cremoasă,păstrând şi sucul fructului.



Ingrediente:
Pentru foaia de placinta:
300 g faina
80 g unt cu 82% grasime
70 g osânza
1 ou
1 lingura iaurt cu 10% grasime sau smântâna
1 lingurita praf de copt
vanilie
Un praf de sare

Umplutura:
1 kg de mere(cântarite înainte de a fi curatate)
Zeama de la jumatate de portocala
3 linguri zahar
3 linguri griş
1 lingurita scortisoara
Stafide facultativ
Mai avem nevoie de zahar pentru pudrat.



Mod de preparare:
Faina cernuta am amestecat-o cu untul rece,osanza ,taiate cubulete.
Când compozitia a devenit nisipoasa,am adaugat oul,iaurtul,sarea,vanilia  si praful de copt.
Am framântat pâna ce am obtinut o coca omogena,am întins o foaie si am împaturat-o de câteva ori.Am acoperit cu o folie si am lasat-o la frigider pâna ce am pregatit umplutura.
Am curatat merele,le-am scos cotorul si le-am taiat cubulete.Le-am pus într-o cratita,am pus peste ele zaharul si sucul de portocala,apoi grişul.
Am pus  cratita la foc mic si am amestecat pâna ce grisul a dat consistent umpluturii.
Am adaugat scortisoara.Acum se pot pune si stafidele.
Am lasat umplutura sa se raceasca.
Am scos aluatul de la frigider,am împartit în doua parti,apoi am întins o foaie foarte subtire.Am împartit foaia obţinând doua dreptunghiuri.Am pus umplutura si  am rulat.


Daca reusiti puteti sa faceti doar doua rulouri,va fi mai aspectuos decât patru câte am facut eu.


Am asezat rulourile circular într-o tava în care am pus hârtie de copt.


Am pus placinta la cuptor la 200 de grade pentru 30 de minute.


Dup ace s-a racit,am pudrat-o cu zahar.
Eu nu am prea avut rabdare si am taiat-o cât înca era calduta.
Voi sa nu faceti asa.Veti obtine o sectiune mult mai reusita,ca sa nu spun ca nu e sanatos sa o mâncati calda.


S-aveţi poftă !!!







duminică, 29 ianuarie 2017

Pavlova cu cremă de lămâie



Trebuie să recunosc că bezeaua nu prea este punctul meu forte,dar mă încăpăţânez să încerc.
De data aceasta cred că este foarte aproape de ceea ce aş fi dorit eu să fie.
Am preferat să-i pun o cremă de lamâie şi jeleu de zmeură.


Ingrediente:
Bezea:
5 albusuri de ou
150 g zahar tos
100 g zahar pudra
1 lungurita otet
1 lingura amidon alimentar
Un praf de sare

Crema de lamâie:
3 oua
100 g zahar
50 ml suc de lamâie
1 lingura amidon alimentar

Jeleu:
200 ml sirop de zmeura
50 ml vin rosu
2 linguri amidon alimentar




Mod de preparare:
Am pregatit bezeaua deoarece este nevoie de mai mult timp pentru coacere si racire.
Am mixat albusurile cu un praf de sare si otet pâna ce am obtinut o spuma ferma.Apoi am început sa adaug zaharul tos.Am mixat pâna ce zaharul s-a topit,dupa care,spuma fiind foarte densa,am adaugat zaharul pudra,care se va încorpora mai usor,nefiind nevoie sa se topeasca.
Intr-o tava am pus hârtie de copt si am pus bezeaua cu ajutorul unui poş,sub forma unui disc cu un diametru de aproximativ 22 cm.
Pentru ca a ramas putina bezea,am mai facut 4 forme mai mititele.


Am încalzit cuptorul la 200 de grade,am pus tava si am lasat-o 5 minute,dupa care am redus temperatura la 100 de grade si am lasat-o înca 2 ore.Bezeaua va trebui mai mult sa se usuce decât sa se coaca,la final va fi crocanta la exterior si usor gumoasa la interior.
Am oprit focul si am  lasat bezeaua sa se raceasca în cuptor câteva ore.
Pentru crema de lamâie am mixat ouale cu zaharul,am adaugat zeama de lamâie si amidonul.Am pus vasul pe baie de aburi si am amestecat pâna ce s-a îngrosat.Am lasat apoi  crema sa se raceasca.
Pentru  jeleu,am amestecat siropul cu amidonul si vinul rosu,apoi am pus vasul pe foc,amestecând pâna ce a prins consistenta.Cred ca era bine daca era mai fluid,mai aproape de un sos.

Dupa ce bezeaua s-a racit complet,am pus deasupra crema si jeleul.





joi, 5 ianuarie 2017

Buturugă de Crăciun



Fiind prima reţetă pe anul acesta,am să profit de ocazie să vă  urez să aveţi parte de un An nou,aşa cum îl doriţi,înainte de toate să fiţi sănătoşi şi să vă bucuraţi de viaţă cum ştiţi voi mai bine.
La mulţi ani dragii mei!!


Ingrediente:
Foaia pandişpan(tava de 32x32 cm):
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
1 praf de sare

Foaia cu nuca(tava de 32x32 cm):
4 albusuri de ou
5 linguri zahar
2 linguri faina
1 lingura cacao
5 linguri nuca prajita si macinata
Un praf de sare

Crema de mango şi portocale:
O portocala
Un fruct mango
3 linguri zahar
200 ml apa
2 linguri amidon
200 ml smântâna pentru frisca

Crema de ciocolata:
300 g ciocolata amaruie 72% cacao
397 ml lapte condensat îndulcit

Decor:
Betisoare si chipsuri din ciocolata
Fulgi din nuca de cocos




Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi  foile de rulada.
Pentru foaia de pandispan am mixat cele 5 oua cu un praf de sare si zaharul pâna si-au triplat volumul.Am adaugat apoi faina cernuta,amestecând usor cu o paleta.
Am pus compozitia în tava tapetata cu hârtie de copt si am pus la cuptor la 190 de grade ,pentru 20 de minute.
Am scos tava din cuptor si asa fierbinte am rasturnat-o pe alta hârtie de copt ,am desprins hârtia pe care am copt-o, apoi am rulat-o împreuna cu hârtia si am învelit-o într-un prosop.
Am pregatit apoi foaia cu nuca.
Am mixat albusurile cu un praf de sare pâna când spuma a devenit ferma,am adaugat treptat zaharul.Când zaharul s-a topit,am adaugat faina,cacaoa si nuca macinata.
Am încorporat usor.
Am pus compozitia în tava cu hârtie de copt si am copt 15 minute la 180 de grade.
Am scos din cuptor si am procedat la fel ca si la foaia de pandispan.
Am pregatit crema de mango si portocale.
Am pus în blender felii de mango si portocala cu 200 ml apa.
Am obtinut un nectar cu o culoare superba.Am adaugat zaharul.
Am diluat amidonul cu apa rece,apoi l-am pus peste fructe.
Am pus compozitia pe foc si am amestecat pâna s-a îngrosat.Am lasat sa se raceasca.
Am mixat smântâna pentru frisca si am încorporat-o în crema.
Am desfacut foaia de pandispan,am pus crema.
Am pus crema si pe foaia cu nuca si am rulat-o deasupra foii de pandispan.
Crema de ciocolata am preparat-o foarte simplu.
Am rupt ciocolata bucati si am pus-o împreuna cu laptele condensat pe baie de aburi.
Când ciocolata s-a topit,am lasat sa se racoreasca putin ,apoi am îmbracat cu ea rulada.
Am ornat cu fulgi de nuca de cocos ,betisoare si chipsuri de ciocolata.




S-aveţi poftă !!!