Pages - Menu

duminică, 11 decembrie 2016

Broscuţe cu nucă



Nu prea am vrut să mai fac nimic dulce,prea am abuzat la capitolul acesta  şi cum se apropie Crăciunul,sigur nu-mi va mai fi poftă de prăjituri.
Totuşi nu am rezistat ispitei de a încerca aceste prăjiturele şi bine am făcut pentru că au ieşit foarte bune,fragede şi nu prea dulci,având consistenţa aluatului de foietaj.
In plus,este o reţetă foarte simplă.Eu nu am avut răbdare şi le-am făcut mai mari,probabil ar fi fost mai aspectuoase dacă erau mai mititele.



Ingrediente:
Pentru foaia de aluat:
100 g untura(sau unt gras)
200 g smântâna 20% grasime
3 galbenusuri de ou
330 -350 g faina
Vanilie
Coaja de lamâie
100 g unt moale pentru uns foaia

Pentru umplutura:
3 albusuri de ou
4 linguri zahar
150 g nuca macinata

Zahar pentru pudrat



Mod de preparare:
Pentru aluat am amestecat toate ingredientele,mai putin cele 100 g de unt.
Pentru început puneti doar 330 g faina,mai adaugati daca este necesar.


Când am obtinut o compozitie omogena,am împatit aluatul în trei,apoi l-am lasat la frigider jumatate de ora pentru ca se va întinde mai usor.


Apoi am întins fiecare bucata de aluat în forma dreptunghiulara si am uns cu untul moale.


Foaia se întinde cât mai subtire posibil ,având grija sa nu se rupa la uns.
Am rulat strâns fiecare foaie,am acoperit cu o folie alimentara si am lasat  la frigider câteva ore,ideal ar fi peste noapte.


Inainte de a scoate aluatul de la frigider,am pregatit umplutura.
Am mixat albusurile,am adaugat zaharul si apoi am încorporat nuca prajita si macinata.

Am scos pe rând rulourile de aluat de la frigider.Am taiat fiecare bucata în aproximativ 10 bucati.
Daca le faceti mai mici.puteti sa le taiati în 15-20 de bucati.
Am întins fiecare bucata taiata în forma dreptunghiulara,am pus umplutura,apoi am  rasucit capetele lasând sa se vada umplutura la mijloc.



Le-am asezat într-o  tava tapetata cu hârtie de copt.Le-am pus la cuptor la 200 de grade pentru 20 de minute sau pâna se rumenesc usor.
Le-am lasat sa se raceasca,apoi le-am pudrat cu zahar.



S-aveţi poftă !!!



marți, 22 noiembrie 2016

Tort cu cremă de mascarpone,zmeură şi piersici



In acest  sfârşit de săptămână,am aniversat-o pe Mama.Ca de fiecare dată,mă străduiesc să-i pregătesc  un tort care sa fie pe gustul ei.Se pare că am reuşit,tortul acesta a fost foarte apreciat de ea dar şi de toţi cei care l-au gustat.
Aromele si texturile s-au îmbinat perfect,o armonie de gusturi.
Cel mai mult mi-a plăcut jeleul de zmeura,de un roşu intens cu un luciu minunat.
Sper să reuşesc să-i mai pregătesc multe torturi minunate mamei mele.
La mulţi ani Mama!!!



Ingrediente:
Blat(pentru 2 blaturi în tava de 28 cm):
6 oua
180 g zahar
180 g faina
Vanilie
Coaja de lamâie
Sare

Mousse de zmeura si mascarpone:
300 g zmeura
100 g zahar tos
250 g mascarpone
100 ml smântâna pentru frisca
10 g gelatina foi

Mousse de piersici si mascarpone:
1 borcan cu piersici din compot
300 g mascarpone
2 linguri zahar pudra
10 g gelatina foi
300 ml smântâna pentru frisca

Sirop:
200 ml apa
3 linguri zahar
Zeama de lamâie

Jeleu de zmeura:
300 g zmeura
3 linguri zahar
10 g gelatina foi

Crema de mascarpone:
300 g mascarpone
2 linguri zahar pudra
300 ml smântâna pentru frisca




Mod de preparare:
Blat tort:
Pentru cele doua blaturi am folosit reteta mea de pandispan,o reteta foarte simpla si care  a fost întotdeauna potrivita pentru un tort.
Am preferat sa coc doua blaturi în loc sa fac unul si apoi sa-l tai.Am avut astfel doua suprafete perfect plane.
Am mixat cele 3 oua cu zaharul si un praf de sare, pâna ce s-au deschis la culoare si si-au triplat volumul.La final trebuie sa fie precum o crema în care paletele mixerului lasa urme.
In acest moment am adaugat faina în doua reprize ,amestecând usor cu o paleta.
Am pus si aromele.
Am pus compozitia într-o  forma de tort,pe fundul careia am pus hârtie de copt,iar peretii i-am uns cu unt si am presarat faina.
Am pus la cuptor la 180 de grade pentru 20 de minute.
L-am mai lasat putin în cuptor,apoi l-am scos pe un gratar sa se raceasca complet.
La fel am procedat si cu cel de-al doilea blat.


Mousse de zmeura si mascarpone:
Am pus foile de gelatina sa se hidrateze în apa rece.Avem nevoie de apa cât sa acopere bine foile de gelatina.
Am pasat zmeura în blender ,apoi am trecut-o prin sita pentru a elimina semintele.Am adaugat zaharul apoi am pus vasul pe foc.Când amestecul a fost fierbinte(fara a fierbe),am luat vasul deoparte,am scurs foile de gelatina  si le-am pus peste zmeura.Am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.Am lasat amestecul sa se raceasca foarte bine.
De fapt,eu am pregatit zmeura si pentru crema si pentru jeleu în acelasi timp,apoi am împartit-o.
Am mixat smâtâna si am lasat-o la frigider.
Am mixat crema mascarpone,apoi am adaugat treptat zmeura.
Am încorporat apoi usor si frisca,cu ajutorul unei palete.
Intr-o forma de tort cu pereti detasabili,cu diametrul de 18 cm,am pus folie ,apoi am turnat crema de zmeura.Am pus  si  zmeura prin crema.
Am lasat la frigider sa se întareasca foarte bine.

Sirop:
Pentru sirop am fiert toate ingredientele si l-am lasat sa se raceasca.

Mousse de piersici si mascarpone:
Am pus gelatina la hidratat în apa rece.
Piersicile le-am pasat cu blenderul apoi am înfierbântat compozitia si am pus gelatina scursa de apa.Când gelatina s-a dizolvat,am lasat amestecul sa se raceasca.
Am mixat smântâna si am lasat-o la rece.
Am mixat mascarponele cu zaharul pudra,apoi am adaugat  piersicile,dupa care am încorporat si frisca ,cu ajutorul unei palete.
Am lasat crema la frigider pâna ce am asamblat tortul.

Am asezat primul blat pe un platou,cu partea care a fost deasupra în jos.
L-am însiropat foarte bine.
Peste blat am pus un strat subtire de crema,apoi l-a mijloc am pus mousse-ul de zmeura si mascarpone.



Pentru ca nu am un inel reglabil,mi-am confectionat un perete pentru tortul meu.
De jur împrejurul cremei de zmeura,am pus crema de piersici,apoi am acoperit si deasupra acesteia cu un strat subtire.Am pus câteva felii de piersica si  coacaze rosii pentru a crea un contrast placut.
Am asezat deasupra cel de-al doilea blat,pe care l-am însiropat.
L-am asezat la fel ca si primul blat,cu partea de deasupra în jos.
Peste blat am pus un strat subtire de crema,astfel jeleul va avea o culoare mai intensa.
Am pus tortul la frigider cât am pregatit  jeleul de zmeura.
Am hidratat gelatina în apa rece.
Am pasat zmeura în blender,am trecut-o prin sita pentru a elimina semintele.Am adaugat zaharul,am pus vasul pe foc ,când s-a înfierbântat ,am luat de pe foc si am pus gelatina scursa de apa.
Când jeleul s-a racorit,l-am turnat peste tort.
L-am lasat peste noapte la frigider.
A doua zi am pregatit crema cu care l-am ornat.

Am mixat smântâna pentru frisca.
Am mixat crema mascarpone cu zaharul pudra,apoi am adaugat frisca.
Cu aceasta crema am ornat tortul.





Se lasa tortul la frigider înca câteva ore,pâna ce toate cremele vor fi perfect închegate si se va putea taia frumos.




S-aveţi pofta!!!!






                                                                                                

luni, 7 noiembrie 2016

Terină din ciolan de porc şi afumătură


Pentru astăzi am o reţetă foarte simplă,cu ingrediente puţine,doar timpul de preparare este mai îndelungat,dar,cum şi de data aceasta am apelat la Slow Cooker-ul Crock Pot,nu a fost nici o problemă.
In timp ce oala îşi făcea treaba,eu am putut să mă ocup de alte treburi: o pâine de casă cu cartofi,încă o porţie de dulceaţă de ardei iute,din nou prăjitură cu mere şi caramel ,dar şi lemon curd pentru îngheţata ,pe care am finalizat-o abia a doua zi.
Cel mai mult îmi place să pregatesc carnea la Crock Pot pentru că la final este atât de moale şi se desprinde uşor de pe os.


Ingrediente:
Un ciolan de porc cu os si foarte multa carne(aprox.1,300 kg)
Fleica afumata de porc (aprox.0.400 kg)
2 morcovi
250 ml apa
4 căţei de usturoi
2 foi de dafin
½  lingurita cimbru uscat
Boabe de piper
10 felii subtiri de jambon sau bacon pentru a îmbraca forma


Am pus toate ingredientele în vasul Slow Cookerului(mai putin feliile de jambon/bacon),am setat pe functia High si l-am lasat sa-si faca treaba pentru 5 ore.





Am scos carnea din vas,am scos osul si am mai îndepartat din grasimea care nu mi-a placut.
Am rupt carnea fâşii.
Intr-o tava de chec am pus o folie si am asezat feliile de jambon/bacon.
Am asezat apoi carnea,iar la mijloc am pus cei doi morcovi.
Lichidul ramas în vas l-am strecurat si l-am pus peste carne.Fiindca  am folosit ciolan,acesta se va închega ca si la piftie si va fi un bun liant pentru terina mea.
Am acoperit cu folie,am lasat sa se raceasca,apoi am pus o greutate deasupra si am lasat la frigider peste noapte.
A doua zi am rasturnat pe un platou si am servit cu muraturi sau cu dulceata de ardei iute.



S-aveţi poftă !!!


vineri, 4 noiembrie 2016

Prăjitură cu jeleu şi cremă de lămâie



Eu zic că este o combinaţie irezistibilă.
Aştept să-mi spuneţi părerea voastră.
Pregătisem lemon curdul  pentru îngheţată,dar cum am avut musafiri,planurile s-au schimbat şi am pregătit această prăjitură.


Ingrediente blat:
220 g unt 82 % grasime
150 g zahar pudra
5 oua
320 g faina
3 linguri smântâna
1 lingurita praf de copt
Sare
Vanilie
Coaja de lamâie

Ingrediente crema de lamâie:
300 g lemoncurd,pregatit dupa reteta de aici
500 g mascarpone
100 g zahar pudra

Ingrediente jeleu vişine:
500 ml sirop de vişine
2 linguri amidon alimentar

Pentru decor:
Fulgi de ciocolata,nuca de cocos,bilute argintii





Lemon curdul l-am pregatit cu o zi înainte,astfel nu a mai trebuit sa astept sa se raceasca.
Blatul l-am pregatit în tava dreptunghiulara de 36x25 cm,l-am taiat apoi obtinând 3 foi cu latimea de 12 cm.
Am separat albusurile de galbenusurile oualor.
Am mixat untul moale cu zaharul pudra.Am adaugat pe rând galbenusurile,iar apoi smântâna.
Am încorporat faina amestecata cu praful de copt,amestecând cu o paleta.
Am adaugat aromele.
Albusurile le-am mixat cu un praf de sare,apoi le-am încorporat în restul compozitiei.
Am pus compozitia în tava pregatita cu hârtie de copt,am pus la cuptor la 200 de grade pentru 20 de minute.
L-am lasat sa se raceasca,apoi l-am taiat în 3 parti.

Pentru crema de lamâie, am mixat crema mascarpone cu zaharul,apoi am adaugat lemon curdul.

Pentru  jeleul de visine,am diluat amidonul cu putin sirop,apoi  am adaugat restul siropului,l-am pus la foc mic,amestecând pâna s-a îngrosat.
L-am lasat sa se raceasca.

Am asamblat apoi prajitura.Peste prima foaie am pus jeleu si un strat de crema.La fel si peste cea de-a doua foaie.
Dupa ce am pus cea de-a treia foaie,am mai pus putin jeleu si am îmbracat cu restul de crema.


Am  lasat  prajitura la frigider sa se raceasca,apoi am servit cu pofta.



S-aveţi poftă !!!