In acest sfârşit de săptămână,am aniversat-o pe
Mama.Ca de fiecare dată,mă străduiesc să-i pregătesc un tort care sa fie pe gustul ei.Se pare că am
reuşit,tortul acesta a fost foarte apreciat de ea dar şi de toţi cei care l-au
gustat.
Aromele si texturile
s-au îmbinat perfect,o armonie de gusturi.
Cel mai mult mi-a plăcut
jeleul de zmeura,de un roşu intens cu un luciu minunat.
Sper să reuşesc să-i mai
pregătesc multe torturi minunate mamei mele.
La mulţi ani Mama!!!
Ingrediente:
Blat(pentru 2 blaturi în
tava de 28 cm):
6 oua
180 g zahar
180 g faina
Vanilie
Coaja de lamâie
Sare
Mousse de zmeura si
mascarpone:
300 g zmeura
100 g zahar tos
250 g mascarpone
100 ml smântâna pentru
frisca
10 g gelatina foi
Mousse de piersici si
mascarpone:
1 borcan cu piersici din
compot
300 g mascarpone
2 linguri zahar pudra
10 g gelatina foi
300 ml smântâna pentru
frisca
Sirop:
200 ml apa
3 linguri zahar
Zeama de lamâie
Jeleu de zmeura:
300 g zmeura
3 linguri zahar
10 g gelatina foi
Crema de mascarpone:
300 g mascarpone
2 linguri zahar pudra
300 ml smântâna pentru
frisca
Mod de preparare:
Blat tort:
Pentru cele doua blaturi
am folosit reteta mea de pandispan,o reteta foarte simpla si care a fost întotdeauna potrivita pentru un tort.
Am preferat sa coc doua
blaturi în loc sa fac unul si apoi sa-l tai.Am avut astfel doua suprafete
perfect plane.
Am mixat cele 3 oua cu
zaharul si un praf de sare, pâna ce s-au deschis la culoare si si-au triplat
volumul.La final trebuie sa fie precum o crema în care paletele mixerului lasa
urme.
In acest moment am
adaugat faina în doua reprize ,amestecând usor cu o paleta.
Am pus si aromele.
Am pus compozitia
într-o forma de tort,pe fundul careia am
pus hârtie de copt,iar peretii i-am uns cu unt si am presarat faina.
Am pus la cuptor la 180
de grade pentru 20 de minute.
L-am mai lasat putin în
cuptor,apoi l-am scos pe un gratar sa se raceasca complet.
La fel am procedat si cu
cel de-al doilea blat.
Mousse de zmeura si
mascarpone:
Am pus foile de gelatina
sa se hidrateze în apa rece.Avem nevoie de apa cât sa acopere bine foile de
gelatina.
Am pasat zmeura în
blender ,apoi am trecut-o prin sita pentru a elimina semintele.Am adaugat
zaharul apoi am pus vasul pe foc.Când amestecul a fost fierbinte(fara a
fierbe),am luat vasul deoparte,am scurs foile de gelatina si le-am pus peste zmeura.Am amestecat pâna
ce aceasta s-a topit.Am lasat amestecul sa se raceasca foarte bine.
De fapt,eu am pregatit
zmeura si pentru crema si pentru jeleu în acelasi timp,apoi am împartit-o.
Am mixat smâtâna si am
lasat-o la frigider.
Am mixat crema
mascarpone,apoi am adaugat treptat zmeura.
Am încorporat apoi usor
si frisca,cu ajutorul unei palete.
Intr-o forma de tort cu
pereti detasabili,cu diametrul de 18 cm,am pus folie ,apoi am turnat crema de
zmeura.Am pus si zmeura prin crema.
Am lasat la frigider sa
se întareasca foarte bine.
Sirop:
Pentru sirop am fiert
toate ingredientele si l-am lasat sa se raceasca.
Mousse de piersici si
mascarpone:
Am pus gelatina la
hidratat în apa rece.
Piersicile le-am pasat
cu blenderul apoi am înfierbântat compozitia si am pus gelatina scursa de
apa.Când gelatina s-a dizolvat,am lasat amestecul sa se raceasca.
Am mixat smântâna si am
lasat-o la rece.
Am mixat mascarponele cu
zaharul pudra,apoi am adaugat
piersicile,dupa care am încorporat si frisca ,cu ajutorul unei palete.
Am lasat crema la
frigider pâna ce am asamblat tortul.
Am asezat primul blat pe
un platou,cu partea care a fost deasupra în jos.
L-am însiropat foarte
bine.
Peste blat am pus un
strat subtire de crema,apoi l-a mijloc am pus mousse-ul de zmeura si
mascarpone.
Pentru ca nu am un inel
reglabil,mi-am confectionat un perete pentru tortul meu.
De jur împrejurul cremei
de zmeura,am pus crema de piersici,apoi am acoperit si deasupra acesteia cu un
strat subtire.Am pus câteva felii de piersica si coacaze rosii pentru a crea un contrast
placut.
Am asezat deasupra cel
de-al doilea blat,pe care l-am însiropat.
L-am asezat la fel ca si
primul blat,cu partea de deasupra în jos.
Peste blat am pus un
strat subtire de crema,astfel jeleul va avea o culoare mai intensa.
Am pus tortul la
frigider cât am pregatit jeleul de zmeura.
Am hidratat gelatina în
apa rece.
Am pasat zmeura în
blender,am trecut-o prin sita pentru a elimina semintele.Am adaugat zaharul,am
pus vasul pe foc ,când s-a înfierbântat ,am luat de pe foc si am pus gelatina
scursa de apa.
Când jeleul s-a
racorit,l-am turnat peste tort.
L-am lasat peste noapte
la frigider.
A doua zi am pregatit
crema cu care l-am ornat.
Am mixat smântâna pentru
frisca.
Am mixat crema
mascarpone cu zaharul pudra,apoi am adaugat frisca.
Cu aceasta crema am
ornat tortul.
Se lasa tortul la
frigider înca câteva ore,pâna ce toate cremele vor fi perfect închegate si se
va putea taia frumos.
S-aveţi pofta!!!!