Pages - Menu

miercuri, 30 aprilie 2014

Cremă de unt cu bezea elveţiană

Stiu,sună sofisticat,complicat şi greu de realizat.Aveam eu aşa un moft că musai ar fi să prepar şi eu această cremă.Am zis că acum e momentul s-o încerc pentru că am avut de realizat un tort deosebit,pentru o persoana foarte specială şi mai vroiam să fie cu trandafiri,care trandafiri nici nu i-am mai exersat şi nici nu am un vârf de ornat 1M.Am studiat mai multe reţete pentru această cremă şi m-am oprit la cea gasita pe Teoskitchen,explicata foarte frumos.Dar pe când prinsesem puţin curaj,vine Miha Simiuc,careia-i ies prfajituri perfecte şi zice „sper să-ţi iasă crema asta,că mie una nu mi-a ieşit”. Deci vă daţi seama cam cum m-am dezumflat dupa asta : ))))))
Am zis s-o pregătesc mai din timp,că dacă nu-mi reuşeşte să aplic un plan de rezervă.
A reuşit,cu multe peripeţii şi „resuscitată” de câteva ori,dar cu siguranţă este prima şi ultima oară când o prestez.Chiar dacă musafirilor a placut,eu n-am fost încântată de gustul mult prea dulce,de faptul că după ce stă la frigider se întăreşte foarte mult şi devine foarte casantă.
         Bezeaua elveţiana   presupune încalzirea albuşurilor cu zaharul înainte de a fi batute,ceea ce mi-a placut pentru ca nu suport albuşurile crude în crema.                                                                                                           
         Ingredientele sunt puţine,nu pot să spun  nici că e foarte costisitoare,dar obligatoriu e nevoie de un unt de foarte bună calitate,cu cel puţin 82 % procent de grasime.
         Cam lungă introducerea,la fel şi modul de preparare,dar asta pentru că e o reţetă care necesită ceva mai multă atenţie pentru reuşita ei.



Avem nevoie de:
5 albusuri de ou
250 g zahar tos
340 g unt 82% grasime
½ lingurita sare
Vanilie
200 g zmeura+1 lingura zahar


Eu am folosit zmeura congelata.Am lasat-o sa se decongeleze,am amestecat-o cu o lingura de zahar,am pasat-o si am trecut-o prin sita ca sa obtin un piure fin de zmeura.
Este important ca înainte de a prepara crema,sa degresati foarte bine vasul în care bateti albusurile,telul sau paletele mixerului.Este important ca albusurile sa se bata foarte bine,iar daca pe ustensilele folosite vom avea urme de grasime,exista riscul sa nu obtinem o spuma de calitate.
Eu le-am degresat cu zeama de lamâie dar puteti folosi si oţet.
Pentru aceasta crema va v-a fi foarte usor daca aveti un robot cu suport,va v-a usura mult treaba.Eu nu am asa ceva.
Albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei.
Untul sa fie rece.Il scoatem din frigider în momentul în care punem albusurile pe foc.
Taiem untul cubulete.
Am asezat albusurile într-un bol de inox împreuna cu zaharul.
Bolul l-am asezat deasupra unui vas în care fierbe apa.
Mare atentie ca fundul bolului cu albusurile sa nu atinga apa care fierbe.Nu vrem sa facem omleta.
Am amestecat cu un tel  continuu în albusuri.
Se observa cum compozitia îsi schimba culoarea înspre galbui ca mai apoi sa se albeasca.
Albusurile se tin pe aburi pâna când bezeaua ajunge cam la 60 de grade si daca  luam putina compozitie între degete si nu mai simtim granulele de zahar,înseamna ca bezeaua e gata si luam vasul de pe aburi.
Daca aveti un robot cu suport pentru vas, il transferati în vasul robotului,adaugati sarea si mixati la viteza medie.
Eu am luat vasul de pe aburi si am continuat sa mixez cu mixerul de mâna,la început la viteza medie,apoi am crescut viteza treptat.
Operatiunea aceasta va dura cel putin 10-12 minute pâna când bezeaua este foarte alba,densa si nu mai cade de pe paleta mixerului.

De asemenea bolul în care am mixat albusurile ,trebuie sa fie racit complet.
Din acest moment,bezeaua fiind gata,putem trece la prepararea propriu zisa a cremei de unt cu bezea elvetiana.
In nici un caz nu trebuie sa adaugam untul daca albusurile nu sunt racite complet,altfel untul se va topi si vom strica bezeaua iremediabil.
Cum spuneam,din acest moment începem sa adaugam câte un cub de unt ,care trebuie sa fie si el rece.
Am adaugat câte un cub de unt si am mixat la viteza mica pâna ce untul a fost complet încorporat.
Am continuat pâna am încorporat tot untul.
Veti vedea ca bezeaua are tendinta sa se „lase” dupa ce adaugati untul,dar daca veti mixa în continuare aceasta îşi va reveni.
Crema va deveni foarte fina si cremoasa.
La un moment data am observat ca,crema a avut tendinta sa se „taie”,asta pentru ca untul se cam înmuiase.
Ar fi trebuit sa pun crema si untul putin la frigider,apoi sa continuu mixatul.
Dar pentru ca n-am facut asta,crema s-a cam „taiat”.
Am pus-o la frigider,dar tot nu a vrut sa-si revina,asa ca am pus-o din nou pe aburi pret de un minut si am mixat-o iarasi.
Si-a revenit si a devenit fina si matasoasa,o crema foarte eleganta de altfel.
Am adaugat piureul de zmeura si vanilia,apoi am lasat-o la frigider pâna a doua zi când urma s-o folosesc pentru tort.



La frigider ,crema s-a întarit foarte tare,asa ca am scos-o si am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei pentru a putea fi folosita.
Surpriza a fost însa ca pe masura ce s-a înmuiat,a avut iarasi aspectul de „branzit”.
Asa ca am pus-o iarasi pe aburi si am mixat la viteza mare.
Si-a revenit dar nu mi-a placut deloc treaba asta.
A fost foarte dificil de ornat cu ea,am tot pus la frigider ,iar am ornat si tot asa.
Deci,parerea mea este ca este foarte bine de ornat cu ea atunci cand este pregatita,chiar daca sunt pareri ca ea se pastreaza foarte bine la frigider sau chiar la congelator.
Ramân la concluzia ca nu merita atâta munca si stres crema aceasta,dar nu-mi pare rau ca am încercat-o.
Eu am folosit zmeura pentru aceasta crema,dar se poate folosi si ciocolata,caramel sau alte fructe.


Sursa

Brioşe

        Grozave de savurat la micul dejun lânga o ceaşcă de ceai,cafea ori lapte.Calde şi aromate îţi schimbă perspectiva asupra zilei ce tocmai a început.Aceste brioşe sunt asemănătoare aluatului franţuzesc,având un conţinut ridicat de unt şi ouă.Este important să pregătiţi aluatul cu o zi înainte pentru că este necesar să stea la frigider 24 de ore sau cel puţin peste noapte.In acest timp aluatul va creşte foarte frumos.Coapte în formele de muffins,au şi un aspect foarte plăcut de porţii individuale.Savurându-le de dimineaţă lânga cafeaua fierbinte ,îmi închipuiam că sunt pe terasa unei cafenele de pe malul Senei ,aerul rece vestea deja ultimele zile ale toamnei,iar vântul împrăştia leneş frunzele arămii.O dimineaţă ce te îmbie la leneveală.


Ingrediente:

380 g faina
50 g zahar
180 g unt 82% grasime
7g drojdie uscata
4 oua
1 lingurita sare
vanilie
stafide aurii,caise deshidratate,afine
rom pentru înmuiat stafidele
Pentru uns:
Galbenus de ou+lapte


Faina am amestecat-o cu sarea si zaharul într-un bol.
Am facut o adâncitura în faina,am pus drojdia,o lingura apa calduta,am pus si putina faina peste drojdie si am lasat-o sa dospeasca.
Am pus cele 4 oua si am mixat cu paletele pentru framântat câteva minute.

Untul la temperatura camerei,l-am taiat cubulete.
La viteza mica ,am adaugat câte un cub de unt pâna l-am încorporat pe tot.
Dupa aceasta etapa,aluatul  având grasime, a început sa se desprinda de peretii vasului.
Mi s-a parut totusi prea moale,asa ca am mai adaugat o lingura de faina si am framântat cu mâna.

Am presarat faina,am acoperit cu o folie de plastic,lasând loc sa creasca si am pus la frigider pâna a doua zi.
Am presarat faina si am întins o foaie  pe blatul de lucru.

Am taiat bucati,am pus fructele,apoi le-am dat forma unei bile.

Le-am pus în formele de muffins.
Mie mi-au iesit 18 briose,unele chiar foarte mari.


Apoi le-am mai lasat  sa creasca în loc caldut.
Am încalzit cuptorul la 220 de grade.
Am uns briosele cu galbenus de ou amestecat cu lapte apoi le-am pus la cuptor pentru 10-15 minute pâna s-au rumenit.

Se servesc calde dar sunt la fel de bune si reci.

Ciorbă de legume cu carne de vită

Mie îmi plac foarte mult ciorbele de legume,îmi place şi carnea de vita şi am avut noroc să găsesc carne care să se fiarbă foarte repede.Chiar dacă îmi plac ciorbele drese cu smântână,de data aceasta am servit smântâna separat.

Ingrediente:
Carne de vita cu os cam 300 g
Morcovi
Patrunjel radacina
Pastârnac
Telina radacina
Ceapa
Mazare verde
Ardei rosu
Fasole verde
Gulie
cartof
100 ml suc de rosii
Un cub Bors Magic
Frunze telina,patrunjel verde
Ulei
Sare,piper


Carnea de vita am taiat-o bucati mici si am pus-o sa fiarba în apa cu sare si putin ulei.
Uleiul va împiedica sa se formeze prea multa spuma în timpul fierberii.
Daca totusi se va forma spumase curata cu o spumiera.
Legumele le-am taiat cubulete si le-am prajit cu putin ulei.
Când carnea a fost fiarta de jumatate,am  transferat-o în vasul cu legume si am strecurat supa peste ele.
Am mai pus putina sare dar e bine sa gustati.
Spre final am adaugat sucul de rosii si cubul de bors si putin piper.
Am oprit focul si am pus patrunjel verde taiat deasupra.

Am servit cu smântâna si ardei iute.

Prăjitură cu unt şi fructe de pădure

       Deci nu am cuvinte sa vă descriu cât de bună este această prăjitură.Blatul umed dar pufos în acelaşi timp,aromat cu vanilie combinat cu gustul puţin acrişor al fructelor de pădure o face irezistibilă.Jur că aş fi putut mânca pe loc jumatate de tavă,noroc că bunul simţ m-a făcut să mă ruşinez de gândul acesta,adică nu manânc acum că-i târziu,dar mâine alta este situaţia :))))))



Ingrediente:

290 g faina
240 g unt 82 % grasime
250 g zahar + 2 linguri
3 oua
120 ml lapte
120 g iaurt grecesc 10% grasime
½ lingurita sare
O lingurita praf de copt
Vanilie
Afine ,zmeura
Zahar pentru pudrat

Mod de preparare:
Faina am amestecat-o cu sarea si praful de copt.
Untul moale l-am mixat cu zaharul(am pastrat cele 2 linguri) pâna am obtinut o crema pufoasa si zaharul s-a topit.
Am adaugat pe rând ouale,mixând bine dupa fiecare.
Am adaugat vanilia si am mixat bine.

Am pus o treime din cantitatea de faina peste crema de unt si am mixat la viteza mica.
In aceasta etapa am pus si laptele,apoi jumatate din cantitatea de faina ramasa,iaurtul si restul de faina.

Eu am folosit fructe de padure congelate.Le-am scos din congelator doar când le-am încorporat în compozitie pentru a nu umezi blatul.

Daca folositi fructe proaspete,le dati putin prin faina înainte de a le pune.
O parte din afine le-am pus în compozitie amestecând usor cu o paleta.
Am pus compozitia într-o tava cu hârtie de copt.
Eu am folosit o tava de  38x25 cm ,de aceea  nu este un blat prea înalt,dar asta chiar nu conteaza.
Am presarat deasupra blatului restul fructelor,apoi am presarat cele doua linguri de zahar.
Am pus tava în cuptor ,pe care l-am preîncalzit la 175 de grade.
Am lasat-o în cuptor  40 de minute,dar e util sa faceti testul scobitorii.

Am lasat prajitura sa se raceasca în cuptor.
Am pudrat cu zahar când s-a racit.

Friptură de iepure cu legume la cuptor

               Mărturisesc că nu am mâncat până acum carne de iepure,dar nici nu făcea parte din categoria mâncarurilor pe care nu le-aş proba.Aşa că azi la prânz am avut o friptura delicioasă şi foarte sanatoasa,pentru că,dupa cum bine ştim ,carnea de iepure este  slabă dar săţioasă,are puţină grăsime(al meu nu a avut deloc) şi foarte multe proteine necesare organismului.Combinată cu legume,nu poate rezulta decât o masă delicioasa.


Ingrediente:
Un iepure (cca1 kg)
3 Morcovi
1 Ceapa
1 caţel de usturoi
2 Rosii
Telina radacina
Patrunjel radacina
Sare,piper,boia
Pudra de usturoi
Fulgi de ardei iute
Cimbru
200 ml vin alb
Ulei



Mod de preparare:
Am condimentat carnea si am lasat-o la frigider pâna a doua zi.
Am pus putin ulei într-o tava,am pus legumele taiate bucati si deasupra legumelor,iepurele.
Am presarat cimbru uscat.

Am pus vinul si inca 100 ml apa,am acoperit cu folie alimentara si am pus la cuptor pentru 1 ora si 45 de minute.
Dupa 45 de minute,am scos folia si am lasat asa sa se rumeneasca.
Am mai stropit din când în când carnea ca sa nu se arda deasupra.
Am servit calda cu salata de varza,dar este foarte buna si rece.

Pofta buna!!!!


Melcişori cu scorţişoară şi coroniţă cu vişine

             Aveam eu cam multe idei de dulce pentru week-end,aşa că m-am gândit să combin măcar două dintre ele.Am făcut mai multă compoziţie de aluat ca sa ajungă pentru melcişori dar şi pentru coroniţă.Ne-au plăcut la fel de mult ambele variante,drept dovadă că nu au mai rămas nici măcar firmituri până seara.


Ingrediente:

Pentru aluat:
700 g faina
80 g zahar
7 g drojdie uscata (1 plic)
150 ml lapte
100 ml apa
1 ou + 2 galbenusuri
100 g unt
Sare
Coaja de lamâie
Vanilie
Pentru melcisori mai avem nevoie de:
100 g unt
O lingura zahar pudra
Scortisoara
Zahar brun
Pentru coroniţă mai avem nevoie de:
Dulceata de visine
Un borcan Visine pentru prajituri
Mai avem nevoie de:
2 galbenusuri+lapte pentru uns
Zahar pudra + apa rece pentru glazurat


Am topit untul si l-am lasat sa se raceasca.
Faina am amestecat-o cu sarea si zaharul,am pastrat o lingurita de zahar pentru drojdie.
Am facut o adancitura în faina,am pus lingurita de zahar,drojdia uscata si apa calduta.
Am amestecat usor tragând si putina faina.
Am lasat sa dospeasca drojdia.
Am pus ouale si am început sa framânt cu laptele caldut.
La final am adaugat si untul topit.
Am framântat pâna am pbtinut o coca elastica care  s-a dezlipit de pe vas .
Am acoperit cu un prosop curat si am lasat la dospit.
Dupa ce coca a dospit,am împartit aluatul pentru 8 melcisiori si pentru coronita.
Pentru melcisiori am întins fiecare bucata,dându-i o forma elipsoidala,am uns fiecare bucata cu untul moale amestecat cu zaharul pudra,am presarat scortisoara si zahar brun,am taiat fâsii asa cum se vede în poza,lasând capatul nedecupat.
Am rulat oarecum oblic fâsia si apoi i-am dat forma unui melc.
Am pus melci în tava si i-am mai lasat sa dospeasca pâna am încalzit cuptorul .

Am uns cu galbenus amestecat cu lapte si am presarat zahar brun.
Am pus la cuptor pentru 30 de minute.
Pentru glazura am amestecat zaharul pudra cu apa rece pâna am obtinut o pasta groasa.
Am presarat pe melci când i-am scos din cuptor.
Pentru coronita,am întins o foaie dreprunghiulara,am pus deasupra dulceata de vişine precum si vişinele scurse bine de sirop.
Am rulat foaia,apoi am pus-o într-o tava rotunda cu pereti detasabili,dându-i forma de coronita.
Am lasat-o sa mai dospeasca în tava cât s-au copt melcisori.

Am uns cu galbenus deasupra si am pus la cuptor pentru 45 de minute.

Am lasat-o sa se raceasca si apoi am scos-o din tava.
Am presarat cu zahar pudra.

Tort cu ciocolată,cremă de şampanie şi fructe de pădure


Tortul acesta l-am făcut pentru o aniversare şi tare aş fi vrut să fie deosebit.Ca de obicei,accentul îl pun pe gust,dar încerc să-l fac să fie şi aspectuos.De regula când străduinţa este mare,apar şi tot felul de peripeţii.Mai întâi mi s-a stricat unica tava pentru tort din dotare şi pentru că-l vroiam neaparat rotund,am folosit o cratiţă,care însă s-a dovedit a fi prea mică.La momentul respectiv nici nu ştiam că sunt atâţia invitaţi că l-aş fi făcut dreptunghiular. Pentru acest tort am ales o combinaţie de multă ciocolată,crema de şampanie şi un jeleu de fructe de pădure.Mie mi-a placut în mod deosebit .Sper c-a fost şi pe placul celor care au gustat din el.Nu am secţiune,de aceea am pus poze intermediare ca să înţelegeţi cum arata la interior.Reţeta este lungă dar nu este complicată,am vrut doar să detaliez cât mai mult. 

Ingrediente:
Pentru blat cacao:
  • 5 oua
  • 140 g faina
  • 200 g zahar
  • 50 ml ulei
  • 20 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • Sare
Pentru crema de ciocolata cu lapte:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 300 ml frisca lichida
  • Esenta rom
Pentru crema de şampanie:
  • 400 ml sampanie
  • 100 g ciocolata alba
  • 2 galbenusuri de ou
  • 2 linguri zahar pudra
  • 10 g gelatina granulata
  • Vanilie
  • 300 ml frisca lichida
Pentru jeleul de fructe de padure:
  • 400 g fructe de padure (zmeura,afine,mure,coacaze rosii)
  • 1 lingura amidon alimentar
  • 3-4 linguri zahar
Pentru crema de ciocolata cu mascarpone:
  • 100 g ciocolata 74% cacao
  • 2 linguri zahar pudra
  • 200 ml frisca lichida
  • 150 g crema mascarpone
  • 1 lingura lichior de ciocolata
Pentru glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata 74 % cacao
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura miere de albine
  • 2 linguri zahar pudra
Pentru decor:
  • Bombonele de ciocolata
  • Ciocolata pentru ornamente
       Mod de preparare :
Blatul de tort si crema de ciocolata cu lapte le-am pregatit cu o zi înainte.
Pentru blat am procedat în felul urmator:
Ouale le-am mixat cu zaharul ca pentru pandişpan 15-20 de minute pâna si-au triplat volumul.

Faina am amestecat-o cu cacaoa,sarea si praful de copt apoi am încorporat-o usor , cu ajutorul unui tel în crema de oua.
La final am adaugat uleiul câte putin amestecând tot cu telul.
Am pus amestecul în tava (am folosit o cratita cu diametrul de 23 cm în care am pus hartie de copt) si am pus la cuptor la 180 minute pentru 35-40 de minute.Verificati cu o scobitoare când este copt.
Foarte important sa nu deschideti cuptorul decât când credeti ca ar fi copt deja.
Am lasat blatul sa se raceasca în cuptor.


Pentru crema de ciocolata cu lapte,am încalzit frisca pâna la punctul de fierbere,am pus ciocolata rupta bucati si am amestecat cu telul pâna s-a topit.Am pus romul,am lasat sa se raceasca,apoi am pus la frigider pana a doua zi.
A doua zi am mixat amestecul pâna am obtinut o crema pufoasa.
Nu prea mi-a placut culoarea deschisa a cremei,dar in contrast cu glazura si cealalta crema,a fost ok.



Pentru jeleul de fructe,am pus fructele cu zahar sa lase sirop,am  pus sa fiarba,când a dat în clocot,am luat de pe foc si am pus amidonul.
Am pus iarasi pe foc ,amestecând pâna s-a îngrosat.
Am lasat sa se raceasca.
Am pregatit apoi crema de sampanie.
Gelatina am pus-o sa se hidrateze cu putina apa rece.
Galbenusurile le-am mixat cu cele doua linguri de zahar pudra.Am adaugat apoi sampania.
Am pus amestecul pe foc mic sa fiarba 10-15 minute.Am amestecat tot timpul  sa nu se lege de cratita.

Dupa acest timp am adaugat ciocolata alba rupta bucati si am amestecat sa se topeasca.
Am pus vanilia si dupa ce s-a racorit putin am pus gelatina ,pe care am încalzit-o putin la microunde.
Dupa ce s-a racit,am pus amestecul la frigider pâna am mixat frisca.
Cred ca l-am lasat cam mult pentru ca s-a întarit prea mult.

Am adaugat crema de ou si sampanie în frisca mixata si am lasat-o deoparte pâna am asamblat tortul.

Blatul l-am taiat pe orizontala,obtinând astfel 3 blaturi.
Nu a fost nevoie sa-l insiropez,fiind foarte pufos.
Peste primul blat am asezat un strat de jeleu de fructe,apoi crema de sampanie si crema de ciocolata cu lapte.
Am pus cel de-al doilea blat,jeleu de fructe,crema de sampanie si un strat de crema de ciocolata cu lapte,apoi al treilea blat.

In exteriorul tortului am pus toata crema  ramasa de ciocolata cu lapte,mai putin deasupra tortului,unde am pus glazura.
Pentru glazura,am topit ciocolata pe baie de aburi,am adaugat 2 linguri de zahar pudra si o lingura de miere de albine(asta pentru ca ciocolata cu 74% cacao e foarte amara) apoi am pus lapte pâna am obtinut consistenta dorita.
Pentru glazura e mai bine sa folosim lapte decat frisca,glazura va avea un luciu mai frumos.
Am lasat sa se raceasca glazura atât cât s-o pot întinde.
Am mai pus apoi putin pe aburi ca sa fie mai fluida sa se prelinga pe margine.
Crema de ciocolata si mascarpone ,pe care am folosit-o la decor este la fel de simplu de pregatit.
Ciocolata am topit-o cu frisca pe baie de aburi si am lasat-o sa se raceasca.
La final am adaugat lichiorul de ciocolata.
Crema mascarpone am mixat-o cu cele doua linguri de zahar pudra,apoi am amestecat-o cu ciocolata racita.


Pentru ornamentele de ciocolata,am topit ciocolata si cu ajutorul unei pungi am facut niste forme(cam nereusite ).
Am ornat cu bilute de ciocolata.


Să aveţi poftă !!!!!