La noi în Ardeal,le mai spunem şi
„ciurigăi”,cred că e o influenţă din limba maghiară.
O reţetă care se
prepară rapid,la fel ca şi gogoşile,dar nici măcar nu trebuie să aşteptăm să
dospească aluatul.
Ingrediente:
3 oua
200 ml lapte
batut sau iaurt
Sare
Vanilie
Coaja de lamâie
O lingurita
bicarbonat de sodiu
Ulei pentru
prajit
Zahar pudra
pentru pudrat
Mod de preparare:
Faina am
amestecat-o cu sarea,untul si untura.
Am amestecat cu
degetele pâna ce compozitia a devenit nisipoasa.
Ouale le-am batut
cu zaharul si vanilia,apoi le-am pus peste faina.
Am adaugat apoi
coaja de lamâie ,bicarbonatul stins cu zeama de lamâie (sau lapte)si laptele
batut si am framântat.
Laptele batut
l-am adaugat treptat.
Daca totusi ati
pus prea mult lapte si compozitia este prea moale,mai adaugati faina.
Am rasturnat
aluatul pe o planseta presarata cu faina si am framântat pâna am obtinut un
aluat elastic.
L-am lasat la
frigider jumatate de ora.
Intr-o cratita nu
prea mare,am pus ulei la încinc,suficient cât sa se poata praji frumos
minciunelele fara a se arde.
Am scos aluatul
de la frigider si am întins o foaie cu grosime de aproximativ un centimetru.
Daca foaia e prea
subtire,vor iesi uscate si nu vrem asta.
Am taiat aluatul
asa cum se vede în poze,am crestat la mijloc si am rasucit capetele dupa ce
le-am introdus prin taietura de la mijloc.
Le-am pus la
prajit în ulei.
Uleiul nu trebuie
sa fie foarte fierbinte,altfel se vor arde si nu vor apuca sa creasca.
Le-am lasat un
minut doua,apoi le-am întors pe partea cealalta.
Le-am mai întors
apoi înca odata ca sa se prajeasca bine.
Le-am scos pe
hârtie absorbanta.
Când s-au racit
putin,le-am pudrat cu zahar.
Se pot servi cu
lapte,iaurt sau dulceata.
S-aveţi poftă
!!!!
Minciunelele tale mi-au adus aminte de copilarie. Bunica ne facea din astea si stiu ca ne bateam pe ele :)
RăspundețiȘtergereNormal ca e bataie pe ele Simona,chiar si acum :)))))
ȘtergereCe faine ti-au iesit! Fac si eu din cand in cand o reteta de la mama mea.
RăspundețiȘtergereMultumesc Meri.Si eu le-am facut dupa reteta mamei.
ȘtergereAsa ceva ,numai la mama acasa mai vad!
RăspundețiȘtergereAsa este,dar din cand in cand ne este dor sa le preparam.
ȘtergereCe mult imi plac!!!
RăspundețiȘtergereStiu ca-ti plac Timi.Si eu am poftit la ale tale.
ȘtergereFoarte bune. Am facut jum.din reteta la care am folosit 2oua si au iesit ~20 buc. Multumesc frumos pentru reteta!
RăspundețiȘtergereCu mare drag.Ma bucur ca a fost de folos reteta.
Ștergere