Cu ceva vreme în urmă m-a amuzat
povestioara unui prieten despre dragostea lui pentru bagheta franţuzească.
Adevărul este că
nu e greu să te îndrăgosteşti de pâinicile astea,ca să nu mai pomenesc de
mirosul divin care se răspândeşte în toată casa când sunt la cuptor.
Ori acum abia
aşteptăm să avem motiv sa coacem ceva la
cuptor.
Reţeta care mi-a
plăcut cel mai mult am găsit-o pe site-ul La PrajiturEla ,aşa că m-am hotărât repede să le
pregătesc,chiar dacă nu am avut timp suficient să le las la frigider.
Cu siguranţă am
să repet reţeta şi voi lăsa aluatul la frigider peste noapte,astfel va fi mult
mai fraged.
Ingrediente:
7g drojdie uscata
340 ml apa
calduta
Ulei de masline
pentru uns bolul
Mod de preparare:
Nu este o reteta
complicata doar trebuie respectati câţiva pasi obligatorii.
Am amestecat
ingredientele uscate(faina,drojdie,seminte si sare) apoi am adaugat apa calduta
si am framântat un aluat moale dar elastic.
Nu trebuie sa
exagerati cu framântatul.
Am uns bolul cu
ulei de masline si am pus aluatul în el.
Am acoperit cu o
folie alimentara si am pus vasul la frigider.
Ideal este sa
stea peste noapte,eu l-am lasat doar vreo 5 ore.
Am scos aluatul
de la frigider si l-am lasat 10-15 minute,apoi l-am împartit în 3 parti egale.
Am presarat
putina faina pe planseta ,apoi am întins fiecare bucata de aluat în forma de dreptunghi.
Am adus una din
laturi spre centru si am apasat cu degetele sa se lipeasca de partea peste care
am suprapus-o.
Am procedat la
fel cu latura opusa.
Dupa aceasta
operatiune,am unit cele doua laturi îngrosate sigilându-le apoi ajutându-ma de
degetul mare si aratator.
Am rulat
dreptunghiul astfel format în asa fel încât sa
capete forma unei baghete,mai groasa la mijloc si mai subtire la capete.
Pe un prosop de
bumbac am presarat faina si am asezat baghetele,formând pliuri din prosop între
ele.
Le-am acoperit si
le-am lasat la dospit o ora si jumatate.
Intr-o tava am
pus hârtie de copt,formând la fel pliuri între cele 3 baghete.
Am pus baghetele
în tava.
Cu ajutorul unui
cutit foarte ascutit am crestat aluatul pentru a forma acele „buzunare”
specifice baghetelor.
Am încins
cuptorul la 250 de grade.
Pe fundul
cuptorului am pus o tava în care vom pune apoi apa fierbinte.
Tava trebuie sa
se încalzeasca odata cu cuptorul.
Am pus la fiert o
cana de apa.
Când cuptorul s-a
încins,am pus în tava apa fiarta si
rapid am introdus si tava cu baghetele.
Astfel aburul
format va ajuta la formarea unei cruste frumoase a baghetelor.
Dupa 15 minute am
scos tava cu apa si am redus temperatura la 230 de grade.
Le-am mai lasat 15
minute.
Sunt gata când
,daca batem în ele suna a gol.
Le-am scos pe un
gratar si le-am stropit cu apa.Eu m-am folosit de o pensula pentru aceasta.
Apa va opri
uscarea exagerata a cojii.
Le –am acoperit
cu un prosop pâna s-au racit.
Nu înainte de a
rupe un colţ fierbinte.Era prea tentant.
Poftă bună !!!!
arata foarte bine ! si chiar nu mi se pare complicat ! super !
RăspundețiȘtergereMihaela,pana acum si eu am crezut ca e mai complicat de preparat,dar mi-am schimbat parerea.
ȘtergereDa! Arata tentant rau de tot! Ia zi acu' ce ma fac cu pofta?
RăspundețiȘtergereAlina,pai le pregatesti si tu,asa trebuie sa rabzi doar pana le scoti din cuptor. Pupici
ȘtergereFantastic arata, felicitari! Ador painea facuta in casa :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona.Si mie imi place painea facuta in casa,din pacate am prea rar timp s-o fac.Nu-mi place painea facuta la masina,chiar daca usureaza mult munca.Nimic nu se compara cu mirosul de paine coapta in cuptor.Pacat ca pozele nu sunt prea reusite,era aproape noapte cand am scos-o din cuptor.
ȘtergereEu nu am masina de paine, din cauza de spatiu insuficient, dar iti dau dreptate, painea coapta in cuptor e altfel :) Ca sa nu mai spun de painea coapta pe vatra :) Pozele sunt suficient de clare cat sa se vada cat de pufoasa si de frumoasa e painea ta :)
ȘtergereMultumesc Simona pentru incurajari.Am o mare problema cu pozele si chiar e pacat.
ȘtergereSpectaculos de ademenitoare !
RăspundețiȘtergereO trec la fav.
Adina,sunt convinsa ca o sa-ti placa.Si e asa de usor de preparat,e nevoie doar de ceva timp.
Ștergere