A început să-mi
placă să pregătesc pâine în casă.Chiar dacă nu am maşină pentru pâine,este
deosebit de uşor de pregătit,vremea este tocmai bună pentru a pregăti ceva la
cuptor,aşa că nu avem nici o scuză.
Ca să
recapitulăm,a fost mai întâi pâinea fără framântare,apoi pâinea cucartofi,baghetele franţuzeşti cu seminţe,aşa că a venit timpul să încerc şi
ciabatta.
Si cum pâinea
aceasta a fost aşa de bună,astăzi am pregătit-o din nou.
Iată cum am pregătit
această pâinica.
Avem nevoie de:
2 linguri ulei de
masline
350 ml apa
calduţă
1 lingurita sare
Puţin zahar
Am cernut
faina,apoi am amestecat-o cu sarea,zaharul si drojdia uscata.
Am pus apoi
uleiul de masline si apa calduta si am framântat pâna am obtinut un aluat
elastic care s-a desprins de peretii vasului.
Am mutat coca
într-un bol pe care l-am uns cu putin ulei,l-am acoperit cu un şervet curat si
l-am lasat sa dospeasca în loc caldut ,lipsit de curenti de aer.
L-am lasat pâna
si-a dublat volumul(chiar mai mult,ca ma luasem cu alte treburi).
Am rasturnat coca
pe planseta si am mai framântat putin.
Am asezat coca într-un vas de yena oval,în care
am pus hârtie de copt.
L-am acoperit din
nou si l-am mai lasat sa se dospeasca cât s-a încalzit cuptorul.
Am dat drumul la
cuptor la 250 de grade si am pus o tava care sa se încalzeasca odata cu el.
Am vrut sa coc
aceasta pâine la fel ca baghetele frantuzesti.
Când cuptorul s-a
încins,am pus o cana de apa rece în tava din cuptor,pentru a crea aburi şi am
bagat rapid vasul cu pâinea.
Dupa 15 minute,am
redus focul la 230 de grade si am scos tava cu apa.
Am mai lasat 20
de minute .
In ultimele 10
minute,am transferat pâinea într-o tava,cu tot cu hârtie,am desfacut hârtia
pentru ca pâinea sa se rumeneasca si pe partile laterale.
Am scos pâinea
din cuptor,cu ajutorul unei pensule,am umezit coaja si am acoperit cu un
prosop.
Astfel coaja va
ramâne crocanta,dar nu va fi prea „aspra”.
Foarte tentanta
aşa fierbinte,mirosind îmbietor.
Poftă bună !!!
Tare buna piinica ai facut tu Die !!!
RăspundețiȘtergereUite, cu cantitatile scrise de tine, eu faceam paine in masina de paine.
Si zau nu am stiut ca este...ciabatta !
Acum sunt la paine neframantata cu cartofi.
Te tzuc !
Asa este Sidy,tare buna,asa ca am repetat-o.Asa am gasit-o si eu sub denumirea asta,desi stiam ca ciabatta are mai mult ulei de masline. Pupici
ȘtergereCe frumoasa si pufoasa e painea ta, felicitari!
RăspundețiȘtergere