Pages - Menu

duminică, 2 noiembrie 2014

Prăjitură cu măr şi caramel


In perioada aceasta prăjiturile cu mere sunt foarte tentante.Chiar dacă reţetele sunt simple,nu înseamnă că nu sunt delicioase.De data aceasta am ales combinaţia care-mi este cel mai pe plac,măr şi caramel într-un blat pufos care a devenit un deliciu după ce caramelul s-a îmbibat în el.


Ingrediente:

Pentru blat:
6 oua
180 g zahar
180 g faina
6 linguri ulei
6 linguri apa fierbinte
Zeama de la o lamâie
Sare
5 g praf de copt

Pentru caramel:
500 g zahar
200 g unt
350 ml lapte condensat
scortisoara

1 kg mere
Zahar pudra si zeama de lamâie pentru glazura




Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi caramelul.
Intr-un vas de inox am caramelizat zaharul,când a capatat culoarea chihlimbarului,am adaugat untul moale si laptele condensat.





Am amestecat pâna când zaharul s-a topit si sosul caramel a prins consistenta.
Am adaugat scortisoara si l-am lasat sa se raceasca.
Intre timp am curatat merele,le-am scos cotorul si le-am taiat rondele.
Am pus caramelul în tigaia în care am copt blatul(eu am folosit o tava de 38x25 cm) si am pus rondelele de mere peste caramel.


Am pus tava la cuptor ca sa se înmoaie merele pâna când am preparat blatul.
Am separat galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile le-am pus cu doua linguri de zahar cât timp am batut albusurile.
Albusurile le-am batut spuma tare ,adaugând treptat zeama de lamâie,iar apoi zaharul câte o lingura.
Peste spuma de albusuri am adaugat cele 6 linguri de apa fierbinte,în doua reprize.
La fel am facut si cu uleiul,amestecând de data aceasta cu un tel.
Am mixat putin galbenusurile cu zaharul(cele 2 linguri) si le-am încorporat în spuma de albusuri cu miscari usoare.
La final am încorporat faina amestecata cu sarea si praful de copt.


Am pus compozitia în tava peste mere si caramel si am pus tava din nou la cuptor la 180 de grade timp de 35 de minute dar este util de verificat cu o scobitoare daca este copt.
Am lasat prajitura sa se raceasca,apoi am rasturnat-o pe un platou,astfel caramelul s-a îmbibat în blat.
Am amestecat zahar pudra cu zeama de lamâie si am glazurat prajitura,gustul ei acrisor s-a potrivit perfect cu dulceata caramelului.


Poftă bună !!!!


4 comentarii:

  1. Măcar reţeta de caramel s-o fi luat şi de la mine, dar n-ai vrut. :D Ce pot spune, tare gustoasă, mi-ar fi plăcut s-o încerc (s-o gust) taman la Baia Mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Padre :))))) nu-i tarziu nici pentru reteta nici sa va mai am oaspeti la Baia mare,dar asa mai pe indelete ca altfel ramanem iar nepovestiti :))))

      Ștergere