In perioada
aceasta prăjiturile cu mere sunt foarte tentante.Chiar dacă reţetele sunt
simple,nu înseamnă că nu sunt delicioase.De data aceasta am ales combinaţia
care-mi este cel mai pe plac,măr şi caramel într-un blat pufos care a devenit
un deliciu după ce caramelul s-a îmbibat în el.
Ingrediente:
Pentru blat:
6 oua
6 linguri ulei
6 linguri apa
fierbinte
Zeama de la o
lamâie
Sare
Pentru caramel:
350 ml lapte
condensat
scortisoara
Zahar pudra si zeama de lamâie pentru glazura
Mod de preparare:
Am pregatit mai
întâi caramelul.
Intr-un vas de
inox am caramelizat zaharul,când a capatat culoarea chihlimbarului,am adaugat
untul moale si laptele condensat.
Am amestecat pâna
când zaharul s-a topit si sosul caramel a prins consistenta.
Am adaugat
scortisoara si l-am lasat sa se raceasca.
Intre timp am
curatat merele,le-am scos cotorul si le-am taiat rondele.
Am pus caramelul
în tigaia în care am copt blatul(eu am folosit o tava de 38x25 cm) si am pus
rondelele de mere peste caramel.
Am pus tava la
cuptor ca sa se înmoaie merele pâna când am preparat blatul.
Am separat
galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile
le-am pus cu doua linguri de zahar cât timp am batut albusurile.
Albusurile le-am
batut spuma tare ,adaugând treptat zeama de lamâie,iar apoi zaharul câte o
lingura.
Peste spuma de
albusuri am adaugat cele 6 linguri de apa fierbinte,în doua reprize.
La fel am facut
si cu uleiul,amestecând de data aceasta cu un tel.
Am mixat putin
galbenusurile cu zaharul(cele 2 linguri) si le-am încorporat în spuma de
albusuri cu miscari usoare.
Am pus compozitia
în tava peste mere si caramel si am pus tava din nou la cuptor la 180 de grade
timp de 35 de minute dar este util de verificat cu o scobitoare daca este copt.
Am lasat
prajitura sa se raceasca,apoi am rasturnat-o pe un platou,astfel caramelul s-a îmbibat
în blat.
Am amestecat
zahar pudra cu zeama de lamâie si am glazurat prajitura,gustul ei acrisor s-a
potrivit perfect cu dulceata caramelului.
Poftă bună !!!!
Ce bunatate!
RăspundețiȘtergereTimea,sigur e pe placul tau.Pupici
ȘtergereMăcar reţeta de caramel s-o fi luat şi de la mine, dar n-ai vrut. :D Ce pot spune, tare gustoasă, mi-ar fi plăcut s-o încerc (s-o gust) taman la Baia Mare.
RăspundețiȘtergerePadre :))))) nu-i tarziu nici pentru reteta nici sa va mai am oaspeti la Baia mare,dar asa mai pe indelete ca altfel ramanem iar nepovestiti :))))
Ștergere