Ei da,cruffins un desert
celebru de-acuma,o combinaţie ispititoare de croissant şi muffins.De fapt ,are
textura croissantului şi forma de muffins.
Pufoase şi aerate,se
desfac în foiţe subţiri precum hârtia.Aluatul este unul simplu,pentru acesta
fiind nevoie de foarte puţine ingrediente.
De mare ajutor pentru
obţinerea acestor straturi subţiri este folosirea maşinii pentru paste.
Deşi,aluatul are o
textură atât de bună că s-ar putea întinde foarte subţire chiar şi fără maşină.
Se pare că acest desert a fost creat de Kate Reid la
Lune Crossanterie în Melbourne Australia,în anul 2013,după care acesta a
cunoscut mai multe variante.Popularitatea lor s-a răspândit în toată lumea.
Pe mine m-a cucerit de
când l-am văzut prima oară şi abia am aşteptat să-l pregătesc.
Modul de preparare este
puţin migălos dar nu e complicat.Pentru că l-am vrut mai puţin caloric,am
înlocuit zaharul cu îndulcitor Green Sugar.
Nu este un desert prea
dulce dar pentru mine a fost perfect aşa.
In funcţie de
preferinţe,se pot umple cu cremă de
vanilie,ciocolată ori cu dulceaţă.
Dintr-o porţie vom
obţine 8 bucăţi dar eu sunt sigură că veţi dubla ori repeat reţeta.
Eu am greşit puţin când
i-am rulat,dar am să vă spun cum să procedaţi corect.
Ingrediente cruffins:
300 g faina
50 g unt moale
2 linguri îndulcitor
Green Sugar
130 ml apa calduta+ 20
ml daca este necesar
6 g drojdie uscata sau
10 g drojdie proaspata
Un praf de sare
165 g unt moale pentru uns foaia
Zahar pentru pudrat
Mod de preparare:
Eu am folosit drojdie
uscata,pe care am amestecat-o direct cu faina.Nu am fost prea multumita de cum a dospit aluatul,asa ca data viitoare voi
folosi drojdie proaspata.
Daca folositi drojdie proaspata,o
amestecati cu o lingurita de zahar si putina apa calduta,apoi o lasati sa se
activeze drojdia.
Faina cernuta am
amestecat-o cu drojdia,zaharul(îndulcitorul Green Sugar)apoi am adaugat apa
calduta si sarea.Daca consistenta aluatului este prea dura,mai adaugam apa,dar nu mai mult de 20 ml.Atentie
însa,aluatul nu trebuie sa fie moale,altfel nu vom putea lucra cu el.
In acest moment am
adaugat în aluat cele 50 de grame de unt.Am framântat pâna am obtinut un aluat omogen si elastic.
Am acoperit aluatul cu
un prosop curat si l-am lasat sa dospeasca într-un loc caldut cam 45 de minute.
Dupa acest timp am
presarat faina pe planul de lucru,am pus aluatul si
l-am împartit în 4
bucati egale.
Intre timp am pregatit
si untul cu care voi unge foile.Acesta trebuie sa fie foarte moale pentru a-l putea
întinde pe foile subtiri.
Daca doriti,puteti sa
adaugati si scortisoara în unt.
Am întins putin fiecare
bucata de aluat,apoi am început s-o trec prin masina de paste,îngustând de
fiecare data distanta dintre role.
Vom avea nevoie de o
fâsie foarte lunga de aluat,deci e nevoie de ceva spatiu pentru aceasta
operatiune.
Când grosimea foii este
undeva la 6-7 mm,am taiat-o în doua ,obţinând doua fâşii pe care
le-am mai trecut o data prin masina.
Am uns fiecare foaie cu
untul moale,vom folosi pentru aceasta o patrime din cantitatea de unt
pregatita.
Am rulat strâns prima
foaie,apoi am asezat ruloul astfel obtinut la capatul celei de-a doua foi (unsa
si aceasta cu unt)si le-am rulat împreuna.
Am taiat ruloul în doua
pe lungime ,apoi am rulat fiecare bucata
sub forma de melc.
Va trebui rulat cu
partea taiata în sus pentru ca acestea sa se poata desface în timp ce dospesc.
Aici am gresit eu pentru
ca le-am rulat cu partea taiata in lateral.
Am procedat la fel si cu
celelalte bucati de aluat.
Am obtinut astfel 4 rulouri si apoi 8 spirale/melci.
Spiralele obtinute le-am
asezat într-o forma de muffins.
Pentru ca tava mea nu
este de foarte buna calitate,am folosit forme din silicon.
In mod normal,nu este
nevoie sa ungeti tava,totusi pentru a fi
siguri ca nu se lipesc,o puteti face.
Am acoperit iarasi tava cu servetul si i-am mai lasat sa
dospeasca pâna si-au dublat volumul.
I-am pus la cuptor la
200 de grade 20-25 de minute.
I-am scos pe un gratar
sa se raceasca,apoi i-am pudrat cu zahar.
S-aveţi poftă !!!