Pages - Menu

joi, 27 octombrie 2016

Cruffins



Ei da,cruffins un desert celebru de-acuma,o combinaţie ispititoare de croissant şi muffins.De fapt ,are textura croissantului şi forma de muffins.
Pufoase şi aerate,se desfac în foiţe subţiri precum hârtia.Aluatul este unul simplu,pentru acesta fiind nevoie de foarte puţine ingrediente.
De mare ajutor pentru obţinerea acestor straturi subţiri este folosirea maşinii pentru paste.
Deşi,aluatul are o textură atât de bună că s-ar putea întinde foarte subţire chiar şi fără maşină.
Se pare  că acest desert a fost creat de Kate Reid la Lune Crossanterie în Melbourne Australia,în anul 2013,după care acesta a cunoscut mai multe variante.Popularitatea lor s-a răspândit în toată lumea.
Pe mine m-a cucerit de când l-am văzut prima oară şi abia am aşteptat să-l pregătesc.
Modul de preparare este puţin migălos dar nu e complicat.Pentru că l-am vrut mai puţin caloric,am înlocuit zaharul cu îndulcitor Green Sugar.
Nu este un desert prea dulce dar pentru mine a fost perfect aşa.
In funcţie de preferinţe,se pot umple  cu cremă de vanilie,ciocolată ori cu dulceaţă.
Dintr-o porţie vom obţine 8 bucăţi dar eu sunt sigură că veţi dubla ori repeat reţeta.
Eu am greşit puţin când i-am rulat,dar am să vă spun cum să procedaţi corect.



Ingrediente cruffins:
300 g faina
50 g unt moale
2 linguri îndulcitor Green Sugar
130 ml apa calduta+ 20 ml daca este necesar
6 g drojdie uscata sau 10 g drojdie proaspata
Un praf de sare
165 g unt  moale pentru uns foaia
Zahar pentru pudrat





Mod de preparare:

Eu am folosit drojdie uscata,pe care am amestecat-o direct cu faina.Nu am fost prea multumita de  cum a dospit aluatul,asa ca data viitoare voi folosi drojdie proaspata.


    Daca folositi drojdie proaspata,o amestecati cu o lingurita de zahar si putina apa calduta,apoi o lasati sa se activeze drojdia.
Faina cernuta am amestecat-o cu drojdia,zaharul(îndulcitorul Green Sugar)apoi am adaugat apa calduta si sarea.Daca consistenta aluatului este prea dura,mai adaugam  apa,dar nu mai mult de 20 ml.Atentie însa,aluatul nu trebuie sa fie moale,altfel nu vom putea lucra cu el.
In acest moment am adaugat în aluat cele 50 de grame de unt.Am framântat pâna am obtinut  un aluat omogen si elastic.
Am acoperit aluatul cu un prosop curat si l-am lasat sa dospeasca într-un loc caldut cam 45 de minute.
Dupa acest timp am presarat faina pe planul de lucru,am pus aluatul si
l-am împartit în 4 bucati egale.


Intre timp am pregatit si untul cu care voi unge foile.Acesta trebuie sa fie foarte moale pentru a-l putea întinde pe foile subtiri.
Daca doriti,puteti sa adaugati si scortisoara în unt.
Am întins putin fiecare bucata de aluat,apoi am început s-o trec prin masina de paste,îngustând de fiecare data distanta dintre role.
Vom avea nevoie de o fâsie foarte lunga de aluat,deci e nevoie de ceva spatiu pentru aceasta operatiune.
Când grosimea foii este undeva la 6-7 mm,am taiat-o în doua ,obţinând doua fâşii pe care le-am mai trecut o data prin masina.
Am uns fiecare foaie cu untul moale,vom folosi pentru aceasta o patrime din cantitatea de unt pregatita.


Am rulat strâns prima foaie,apoi am asezat ruloul astfel obtinut la capatul celei de-a doua foi (unsa si aceasta cu unt)si le-am rulat împreuna.


Am taiat ruloul în doua pe lungime ,apoi am rulat  fiecare bucata sub forma de melc.


Va trebui rulat cu partea taiata în sus pentru ca acestea sa se poata desface în timp ce dospesc.
Aici am gresit eu pentru ca le-am rulat cu partea taiata in lateral.
Am procedat la fel si cu celelalte bucati de aluat.
Am obtinut astfel  4 rulouri si apoi 8 spirale/melci.
Spiralele obtinute le-am asezat într-o forma de muffins.
Pentru ca tava mea nu este de foarte buna calitate,am folosit forme din silicon.
In mod normal,nu este nevoie sa ungeti tava,totusi pentru  a fi siguri ca nu se lipesc,o puteti face.


Am acoperit iarasi  tava cu servetul si i-am mai lasat sa dospeasca pâna si-au dublat volumul.
I-am pus la cuptor la 200 de grade 20-25 de minute.
I-am scos pe un gratar sa se raceasca,apoi i-am pudrat cu zahar.
Ca sa fie mai usor de înteles,am încercat sa fac un desen,sper sa fie de folos.





S-aveţi poftă !!!








duminică, 23 octombrie 2016

Prajitură cu mere şi caramel



Chiar dacă în materie de dulciuri,îmi place mereu sa experimentez,uneori realizez că nu merită să mă complic,mai ales când timpul nu-mi permite,că pot să pregătesc  dulciuri simple care să ne încânte papilele gustative.
Exact aşa a fost şi această prăjiturică cu mere şi caramel.
De altfel,prajitura cu măr mi s-a părut întotdeauna foarte buna,iar combinată cu caramel,este un deliciu.
Eu am avut o tava ceramică  ovala,blatul nu a ieşit foarte înalt,deci vă recomand să folosiţi o tava cu dimensiuni maxime de 20x30 cm sau una rotunda de 24 cm.
Mai bine vă spun cum am pregătit-o,altfel risc sa vă ia mai mult timp să citiţi reţeta decât a fost necesar ca s-o pregătesc.


Ingrediente:

Blat:
200 g  unt 82% grasime
5 oua
150 g zahar pudra
3 linguri smântâna 30% grasime(sau iaurt)
300 g  faina alba
1 lingurita praf de copt
2 plicuri zahar vanilat
Coaja de lamâie
Sare

Umplutura de mere si caramel:
1 kg mere
8 linguri zahar
100 g unt 82% grasime
1 lingura amidon alimentar
1 lingurita scortisoara
Stafide

Zahar pentru pudrat





Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi umplutura pentru a se putea răci cât am pregatit blatul.
Am curatat merele,am scos cotorul si le-am taiat cuburi mai mari.
Am pus cele 8 linguri de zahar într-o cratita si l-am caramelizat.
Mare atentie sa nu se arda,altfel va deveni amarui.
Când s-a caramelizat,am tras cratita de pe foc,am adaugat untul si am amestecat pâna ce acesta s-a topit.
Caramelul va deveni fin si catifelat.
Am pus merele peste caramel.Le-am lasat pâna ce s-au înmuiat.
Pentru ca acestea au lasat sirop,am dizolvat o lingura de amidon cu apa rece si l-am adaugat peste mere.
Am adaugat si scortisoara.
Am lasat umplutura sa se raceasca si am pregatit blatul.
Am separat albusurile de galbenusurile oualor.
Am mixat untul moale cu zaharul pudra.Am adaugat pe rând galbenusurile,iar apoi smântâna.
Am încorporat faina amestecata cu praful de copt,amestecând cu o paleta.
Am adaugat aromele.
Albusurile le-am mixat cu un praf de sare,apoi le-am încorporat în restul compozitiei.
Am pus ceva mai mult de jumatate din compozitie în tava pe care, am uns-o cu unt si am tapetat-o cu faina.



Peste aceasta am pus umplutura de mere si caramel,stafidele,iar deasupra restul compozitiei.



Am pus tava la cuptor la 200 de grade pentru 40 de minute.


Dupa ce s-a racit am pudrat cu zahar.
Eu am taiat-o cât înca era calda,dar nu va recomand sa faceti acest lucru,se va taia mult mai frumos rece.




S-aveţi poftă !!!




joi, 20 octombrie 2016

Paste făinoase pregătite în casă



Când vine vorba de paste făinoase,prima opţiune  pentru cei mai mulţi  dintre noi,este aceea de a le cumpăra.
Mama pregătea mereu  tăieţei pentru supă,întindea o pătură foarte subţire cu sucitorul,apoi o tăia fideluţă sau “tăşcuţe”,cum le spunea ea,adică nişte romburi mititele.
Mie mi se părea mult prea greu şi socoteam că nu am îndemânarea necesară pentru a face asta.
Aşa că tare m-am bucurat când o maşină pentru paste a poposit în bucătăria noastra.M-am bucurat cu atât mai mult cu cât această maşină pentru paste a fost un premiu câştigat la un concurs.
Veţi vedea în rândurile ce urmează cât de simplu este să pregătim aluatul pentru paste,apoi,cu ajutorul accesoriilor maşinii pentru paste,putem obţine diferite forme sau dimensiuni,pe gustul fiecăruia.
Pastele pot fi folosite atât proaspete cât şi uscate.



Vă spun eu că nimic nu se compară cu pastele proaspete pregătite în casă.
Sigur  că  de calitatea ingredientelor folosite,depinde reuşita pastelor noastre dar va trebui  şi puţin exerciţiu.
O făină de calitate precum şi ouă proaspete,cât mai galbene,ar fi ideale.
Eu am folosit ouă de la ţară,foarte bune.
Pentru  o culoare galbenă mai intensă se poate folosi şofran sau turmeric.
De asemenea se poate adauga spanac sau pasta de roşii pentru a colora aluatul.
Pentru reţeta de bază vom folosi pentru fiecare 100 grame de făină un ou de marime medie.Putem sa folosim doar un ou iar de la restul doar galbenuşul,eventual adăugând puţină apă sau folosind mai puţină făină.
Cantitatea de ouă folosită va determina cantitatea de făină şi nu invers.
Eu am pregătit  pastele mele din 300 g făină şi 3 ouă.Am adăugat chiar un strop de apă.
De asemenea am folosit un praf de sare pentru fiecare ou.Un praf de sare înseamnă cât iei cu degetele,poate un gram,nu trebuie exagerat.


Ingrediente:
300 g faina albă
3 oua
Sare


Am pus faina pe blatul de lucru si i-am dat forma unui vulcan.
Am spart ouale separat într-un castronel,apoi le-am pus în “craterul” format.Am pus si sarea.


Ajutându-ma de o furculita,am  amestecat ouale si am început sa adaug faina câte putin.
Cum am spus,în functie de ouale folosite s-ar putea sa nu avem nevoie de toata faina.
Va trebui sa obtinem un aluat ferm dar elastic.Dupa ce am obtinut gramajoara de aluat,am framântat cu mâna 5-10 minute,împingând  aluatul cu podul palmei.
Nu e nevoie sa mai adaugam faina în aceasta faza,nu vrem sa obtinem un aluat prea tare.
Când aluatul a devenit elastic,ne oprim si îl lasam sa se odihneasca jumatate de ora,acoperit cu o folie.


Astfel va fi mult mai maleabil.
Am pregatit masina pentru paste.
Am  împartit aluatul în  bucati.Am întins putin cu sucitorul apoi l-am trecut prin masina reglând distanta  dintre cilindri pâna obtinem grosimea dorita.
Aluatul se presara cu foarte putina faina pentru a nu se lipi,în timpul procesului de  întindere.Va trebui  însa înlaturata faina în exces.


Foile astfel obtinute se lasa putin la uscat pe un servet curat.Cam 10-15 minute ar trebui sa fie suficiente.Daca le lasati prea mult,acestea se vor sfărâma când le taiem.


De data aceasta eu am vrut tagliatelle,deci le-am taiat sub aceasta forma.Dupa ce le-am taiat,le-am lasat iarasi sa se usuce.
Ideal ar fi pe un suport,eu le-am  pus iarasi pe servet.



Vroiam sa le pastrez sub forma de rotocoale,dar cum unele s-au uscat prea mult, nu am mai reusit sa le dau aceasta forma.



Daca doriti sa le folositi imediat,nu le mai puneti la uscat,le puneti sa fiarba 3-4 minute în apa cu putina sare.
Veti vedea ca acestea se fierb foarte bine si nu se lipesc deloc ca si cele din comert.
Eu am pregatit aceste paste cu ciuperci si sos alb.Delicioase au fost.
Sper ca v-am convins ca nu e atât de greu de pregatit paste fainoase în casa.


S-aveţi poftă !!!



luni, 10 octombrie 2016

Gulaş gătit la Crock Pot Slow Cooker



 Imi era dor de un gulaş buuuun de tot.Acum ,cand spunem “gulaş”,nu putem să ne gândim la o mâncare care are puţine calorii,mai ales dacă dorim să fie foarte gustos.
Eu sunt de principiu că,dacă îmi este foarte poftă de ceva,mănânc ceea ce poftesc,iar apoi compensez abţinându-mă în zilele următoare.
La fel de împărţite sunt părerile în ce priveşte gătitul la Slow Cooker.Eu iubesc oala asta,deşi nu reuşesc să gătesc prea des în ea.
Mie îmi place gustul mâncării gătită lent,plus că la Slow Cooker se pot pune aproape toate ingredientele în acelaşi timp.
Eu am folosit pentru acest gulaş un amestec de carne de viţel,coaste de porc şi Kaiser afumat.La final toată carnea a fost fiartă foarte bine la fel  şi legumele .Preferabil e să folosiţi carne cu os,va da un gust mult mai bun.
Gulaşul este o combinaţie între supă şi tocăniţă. Mâncarea mea a avut mai degrabă consistenţa unei tocăniţe pentru că am pus apă puţină,iar  la final am adăugat şi nişte găluşcuţe.


Ingrediente:
Carne de viţel (aprox.500 g)
Costiţă proaspata de porc (aprox.400 g)
Kaiser afumat (300 g)
4 morcovi
2 buc patrunjel radacina
Pastârnac
O ţelina mai mica
ardei gras rosu
4 buc ceapa uscata
3 cartofi medii
Sare,boia de ardei,piper
Fulgi de ardei iute
Chimen,cimbru,foi de dafin
Pasta iute de ardei
2 linguri ulei
Frunze de ţelina
Patrunjel verde
O lingură smântâna
300 ml apa

Pentru găluşcuţe:
1 ou
Sare
4 linguri faina
2 linguri apa


Mod de preparare:
Nu am scris cantitati foarte exacte pentru ca aceasta depinde  de gusturile fiecaruia si de capacitatea vasului în care pregatiti.
Am pregatit toate ingredientele,carnea am taiat-o bucati,am tocat si zarzavatul.Cartofii i-am taiat cuburi.



Am pus uleiul în  vas,apoi am pus zarzavatul si legumele,am condimentat.Deasupra am asezat si carnea si am condimentat-o si pe aceasta.Am pus si apa.
A ramas doar smântâna,verdeata si galuştele,pe care le-am pregatit mai târziu.
Am conectat oala la sursa de tensiune,am setat pe High si am lasat 4 ore.
Spre finalul celor 4 ore,am pregatit găluşcuţele.
Am batut oul cu putina sare,am adaugat 2 linguri de faina,apa si restul de faina.


Trebuie sa obtinem un aluat nu prea tare din care sa putem forma bilute.
Am pus galuştele în oala si am mai lasat o ora.


La final am adaugat smântâna si verdeata tocata.


Carnea de viţel a fost foarte bine fiarta,iar cea de porc s-a desprins de pe os.
Se serveste fierbinte,cu muraturi ar fi excelenta.



S-aveţi poftă !!!


duminică, 9 octombrie 2016

Ruladă cu dulceaţă de vişine



Din nou am ales să pregătesc un desert foarte simplu,asta şi pentru că azi urma să mai pregătesc ceva.
Până la urmă am amânat ceea ce vroiam să pregătesc azi,deoarece gătisem şi prea multă mâncare.
Pentru acest desert,mi-a prins tare bine dulceaţa de vişine pregătită ,care aştepta cuminte în cămară.Nu a trebuit decât să pregătesc foaia de ruladă şi crema de ciocolată.


Ingrediente:
Foaia de ruladă:
4 oua mari
5 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri ulei
Sare
Vanilie

Umplutura:
Dulceaţă de vişine(un borcan de 400 g)

Crema de ciocolata:
200 ml smântâna pentru frisca
200 g ciocolata 40% cacao
1 lingura Sheridan’s



Mod de preparare:
Am pregatit foaia de rulada în tava mare a aragazului (36 x 36 cm).
Am separate albusurile de galbenusurile oualor.
Galbenusurile le-am amestecat cu uleiul si vanilia.
Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare,Câns spuma a devenit ferma,am adaugat treptat zaharul.
Cu o paleta am încorporat usor galbenusurile,iar apoi faina.
Am rasturnat compozitia în tava, în care am pus hârtie de copt unsa cu putin unt.
Am nivelat,apoi am pus tava la cuptor la 180 de grade pentru 25-30 de minute.
Am rasturnat blatul pe o alta hârtie de copt,am îndepartat-o pe cea care a fost în tava,apoi am rulat usor împreuna cu hârtia de copt,având grija sa nu se rup a foaia.


Am pus-o apoi si într-un prosop usor umed.
Am lasat-o pâna s-a racit,apoi am derulat-o,am pus dulceata de vişine si am rulat la loc.


Pentru crema de ciocolata,am înfierbântat smântâna pentru frisca,apoi am pus ciocolata rupta bucati.
Am lasat pâna ce ciocolata s-a topit,apoi am amestecat cu un tel,pâna ce compozitia a devenit catifelata.Am adaugat si lichiorul.Dupa ce s-a racit,am lasat-o la frigider cam 2 ore.
Am lasat 2-3 linguri din compozitie pentru ornat,iar restul l-am mixat pâna ce am obtinut o crema pufoasa.
Am pus crema peste rulada mea si am ornat cu ciocolata ramasa.
Se poate servi imediat dar e mai bine daca o mai lasati putin la frigider.





S-aveţi poftă !!!