Când vine vorba de paste
făinoase,prima opţiune pentru cei mai
mulţi dintre noi,este aceea de a le cumpăra.
Mama pregătea mereu tăieţei pentru supă,întindea o pătură foarte
subţire cu sucitorul,apoi o tăia fideluţă sau “tăşcuţe”,cum le spunea ea,adică
nişte romburi mititele.
Mie mi se părea mult
prea greu şi socoteam că nu am îndemânarea necesară pentru a face asta.
Aşa că tare m-am bucurat
când o maşină pentru paste a poposit în bucătăria noastra.M-am bucurat cu atât
mai mult cu cât această maşină pentru paste a fost un premiu câştigat la un
concurs.
Veţi vedea în rândurile
ce urmează cât de simplu este să pregătim aluatul pentru paste,apoi,cu ajutorul
accesoriilor maşinii pentru paste,putem obţine diferite forme sau dimensiuni,pe
gustul fiecăruia.
Pastele pot fi folosite
atât proaspete cât şi uscate.
Vă spun eu că nimic nu
se compară cu pastele proaspete pregătite în casă.
Sigur că de
calitatea ingredientelor folosite,depinde reuşita pastelor noastre dar va
trebui şi puţin exerciţiu.
O făină de calitate
precum şi ouă proaspete,cât mai galbene,ar fi ideale.
Eu am folosit ouă de la ţară,foarte
bune.
Pentru o culoare galbenă mai intensă se poate folosi
şofran sau turmeric.
De asemenea se poate
adauga spanac sau pasta de roşii pentru a colora aluatul.
Pentru reţeta de bază
vom folosi pentru fiecare 100 grame de făină un ou de marime medie.Putem sa
folosim doar un ou iar de la restul doar galbenuşul,eventual adăugând puţină apă
sau folosind mai puţină făină.
Cantitatea de ouă
folosită va determina cantitatea de făină şi nu invers.
Eu am pregătit pastele mele din 300 g făină şi 3 ouă.Am adăugat
chiar un strop de apă.
De asemenea am folosit
un praf de sare pentru fiecare ou.Un praf de sare înseamnă cât iei cu degetele,poate un gram,nu
trebuie exagerat.
Ingrediente:
300 g faina albă
3 oua
Sare
Am pus faina pe blatul
de lucru si i-am dat forma unui vulcan.
Am spart ouale separat într-un
castronel,apoi le-am pus în “craterul” format.Am pus si sarea.
Ajutându-ma de o
furculita,am amestecat ouale si am început
sa adaug faina câte putin.
Cum am spus,în functie
de ouale folosite s-ar putea sa nu avem nevoie de toata faina.
Va trebui sa obtinem un
aluat ferm dar elastic.Dupa ce am obtinut gramajoara de aluat,am framântat cu mâna
5-10 minute,împingând aluatul cu podul
palmei.
Nu e nevoie sa mai
adaugam faina în aceasta faza,nu vrem sa obtinem un aluat prea tare.
Când aluatul a devenit
elastic,ne oprim si îl lasam sa se odihneasca jumatate de ora,acoperit cu o
folie.
Astfel va fi mult mai
maleabil.
Am pregatit masina
pentru paste.
Am împartit aluatul în bucati.Am întins putin cu sucitorul apoi l-am
trecut prin masina reglând distanta dintre cilindri pâna obtinem grosimea dorita.
Aluatul se presara cu
foarte putina faina pentru a nu se lipi,în timpul procesului de întindere.Va trebui însa înlaturata faina în exces.
Foile astfel obtinute se
lasa putin la uscat pe un servet curat.Cam 10-15 minute ar trebui sa fie
suficiente.Daca le lasati prea mult,acestea se vor sfărâma când le taiem.
De data aceasta eu am
vrut tagliatelle,deci le-am taiat sub aceasta forma.Dupa ce le-am taiat,le-am
lasat iarasi sa se usuce.
Ideal ar fi pe un suport,eu le-am pus iarasi pe servet.
Vroiam sa le pastrez sub
forma de rotocoale,dar cum unele s-au uscat prea mult, nu am mai reusit sa le
dau aceasta forma.
Daca doriti sa le
folositi imediat,nu le mai puneti la uscat,le puneti sa fiarba 3-4 minute în
apa cu putina sare.
Veti vedea ca acestea se
fierb foarte bine si nu se lipesc deloc ca si cele din comert.
Eu am pregatit aceste
paste cu ciuperci si sos alb.Delicioase au fost.
Sper ca v-am convins ca
nu e atât de greu de pregatit paste fainoase în casa.
S-aveţi poftă !!!
Dia, arata grozav! Imi plac si mie nespus tot cele de casa, iar de cand cu masina de paste, nici nu ma mai complic sa iau din comert. Arata minunat totul, foarte frumos ai explicat, pozele foarte frumoase, luminoase, te felicit pentru tot! Weekend cu odihna sa ai!
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet Laura.
ȘtergereE prima oara cand le-am pregatit eu,pana acum eram doar pe post de asistent :))))
Weekend frumos si tie.